Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Értelmiségi családból származó...

Értelmiségi családból származó/jótanuló / szellemi munkára termett emberek miért szoktak elkallódni, fizikai munkát végezni , otthagyni főiskolát,egyetemet ?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 5. 13:21
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
10 : valóban nem csak ez van, van még kereskedelem, vendéglátás, eladó . Az sem jobb (fizetésben, megbecüslésben, feladatokat tekintve)... A lényeg, hogy aki értlemiségi családból származik, ment neki az iskola, annak ez szerintem nem való.
2021. ápr. 5. 15:38
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
11 Szerintem a fizetést vagy a megbecsültséget ne hozd fel példának. Én pl. bölcsészettudományi karon tanulok, tanár szeretnék lenni és kb. egy írástudatlan utcaseprő is a pofámba vágja, hogy “büfészak” és “aki nem ért hozzá az tanítja” stb., a fizetést meg sem említem.
2021. ápr. 5. 15:48
 13/21 anonim ***** válasza:
34%
Tanárként is lehet normálisan keresni, ha olyan a szakod, hogy van igény belőle magánórára, pl. a matekkorrepetálást nagyon jól fizetik. A duplája összejön belőle ismerősömnek, mint a fizetése, és elsőéves főiskolásokat is korrepetál, őket nyilván még magasabb árért. Erről a magánkorrepetálásról hivatalosan senkinek sem kell tudnia, és mindenki feketén űzi.
2021. ápr. 5. 16:00
 14/21 anonim ***** válasza:
38%
Én is tanárszakos voltam, és már másodéves koromtól magánórákat adtam, olyan jól fizetett, hogy lediplomázva el sem mentem iskolába tanítani, annyival többet kerestem privát órákkal egyéni vállalkozóként. A tanári fizetés háromszorosát is. Igaz, ehhez reggeltől estig jöttek hozzám a diákok, hétvégén is, de megérte.
2021. ápr. 5. 16:02
 15/21 anonim ***** válasza:
97%
Mert pl.: a szülő állandóan vegzálják, hogy "márpedig fiam, te is természetgyógyász leszel", ami egy idő után frusztráló, és ezért inkább ellenszegül a gyerek.
2021. ápr. 5. 16:14
 16/21 anonim ***** válasza:
67%
Persze, magánórákat lehet adni, de azért azt gondolom nem ez a normális. A tanárok társadalmi megbecsültsége pedig ugyanúgy a béka segge alatt van.
2021. ápr. 5. 16:59
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Valamint azt a kommentet nem feltétlenül így értettem, csak a kérdező kommentjére reagáltam. Én tanárnak tanulok, így ez volt a legkézenfekvőbb példa, de írhattam volna pl. szociális munkást, ápolót, óvodapedagógust, régészt stb. is. Nem minden egyetemet végzett ember keres jól, dolgozik kényelmes irodai környezetben, szépen felöltözve, napi 8 órában és sajnos nem is becsülik meg minden ember munkáját. Ezt nem is panasznak szánom, csak szimplán nem szeretem, hogy a diplomás ember sokaknál kizárólag ezt jelenti.
2021. ápr. 5. 17:05
 18/21 anonim ***** válasza:
95%

Ezer oka lehet.

Kezdjük ott, hogy nem feltétlenül fog elkallódni.

Másrészt sokszor hiába van értelmiségi családban, ha a neveléshez nem értenek, vagy rosszul nevelik a gyereket.

Az is gond, hogy előre eldöntik, terelik a gyereket egy irányba. Szerintem alapból valahogy ezen kellene változtatni oktatás szintjén, hogy a sok "nyers tudás" helyett megmutatni minél több lehetőséget, mert az emberek többsége nem is tudja melyik munka mire is való.

2021. ápr. 5. 18:19
 19/21 anonim ***** válasza:
Amúgy én azt látom, ha nem az egyetemi mérgező "te egy senki vagy" légkörben töltök el éveket, hanem elkezdek dolgozni, akkor most sokkal előrébb lennék az életben.
2021. ápr. 5. 18:22
 20/21 A kérdező kommentje:

17, persze sok minden árnyalja a képet. Eleve manapság rengetegen szerzeznek diplomát olyanok is, akiknek nem voltak jó tanulmányi eredményeik , illetve nem entellektüel tipusok (pl szabadidejükben nem művelődnek, olvasnak..stb.). És nyilván a diplomás sokszor nem is keres jól. Ezekbe most ne menjünk bele. De az alapfelvetés az az volt, hogy eredendően azoknak találták ki a felsőoktatást, akiket érdekel a tanulás, van hozzá motivációjuk (nyilván sok ellenpélda is van mindkét oldalon).

És szoktam látni ilyen embereket, akik végül nem ott kötnek ki, ahová a képességeik és a családi hátterük alapján kerülhetnének. Egyik ismerősömnek mindkét családjában minden felmenője több generáció óta értelmiségi , egyik nagypapája Kossuth-dijas fimrendező volt és a Szinművészetin tanitott, másik nagypapájának szobrot emeltek egyik orvosi egyetemünkön, ott volt rektor, apukája és annak testvére is kutatóorvosok. Gyerekkorában több országban élt a szüleivel, akik egyetmi kutatói munkát kaptak kint. Na, a csaj tavaly, a nyelvvizsga amnesztia miatt kapott csak diplomát és sosem volt még bejelentett munkája, tingli-tangli meg online kis munkái vannak. A pasija is vihette volna többre és évek óta szakács, neki sem volt még bejelentett munkája. Egyébként kultúremberek, olvasnak, tájékozottak a világ dolgaiban. Mégsem tesznek azért, hogy ne ragadjanak a melósosztályban. Holott ez nem az ő világuk, sem anyaglag, sem szakmailag nem fogja őket soha semmire becsülni a társadalom. Vihetnék ettől jóval többre is.

2021. ápr. 5. 19:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!