Visszavonhatja -e a főnök a már előre leegyeztett szabadságaim és pihenőnapjaim?
Szóval a szitu.
Az ehavi teljes beosztásom, egyik napról a másikra a beleegyezésem és kérdezésem nélkül, kötelezően változtatni akar a műszakrendemen a főnök.
Van egy műszakos beosztásom,tele pihenőnapokkal, ami alapján tervezem a magánéletem.
Van néhány szabadság amit a rendszerben kivettem, kolegákkal előtte egyeztettem. A rendszerben a főnök leokézta a szabadságot.
Ehhez képest jön egy email a főnöktől, hogy innentől nem ez lesz a beosztásom, hanem egy teljesen más, amiben a pihenő napjaim is teljesen máshová kerülnek (csak hétvége szabad) és a szabadnapjaim pedig vissza lesznek vonva.
A főnökkel tárgyalni nem lehet, nem érdekli, hogy szabadnapjaimra magánéleti dolgokat beterveztem,hárít másfelé,és csak annyit tud fújni, hogy kötelező, szóval meg sem hallgat.
Ha valakinek van valami jogi tanácsa vagy bármi, kérem írjon, vagy ha nem érthetően írtam ki a kérdést, privátban szívesen részletezem. Köszönöm.
Véleményem szerint arról szól a háttérben a történet, hogy számos olyan dolognak kell megfelelnie a beosztásnak a körülmények gyors változása miatt, amelyet tetszik, nem tetszik, teljesülnie kell, ugyanakkor nem lehetett akkor előre látni, amikor az előző munkabeosztásra rábólintott a főnököd.
Az egyik, hogy a cég az alapvető funkcionalitásának megfeleljen, - amiért létezik, amiből él, az működjön! A másodlagos cél - és ezt nem látják át előre sokan a személyre szabott hisztijük előtt, - hogy lehetőleg MINDENKI rajta maradhasson a fizetési listán, ne kelljen senkit csak azért elküldeni, mert a vírus tombol. Utóbbi eléggé nyomós ok lehet arra, hogy soron kívül át kelljen szervezni bármilyen addigi munkarendet. Sok embernek nincs szabadsága, de - és ez érthető, - a cégek nem fognak szimpátia alapon pénzeket osztogatni el nem végzett tevékenységekért, viszont ha szabadsága sincs sok embernek, elbocsájtani sem akarnak senkit - és ezért bezárni a későbbiekben a boltot, - akkor marad a munkarend észszerű átszervezése. Vannak helyet, ahol váltásokban dolgoznak az emberek, - mondjuk A és B váltásban, - ÉS tartalékot is kell képezni, hogy amennyiben beüt a "tyűha", akkor tudjanak magukon kívül máshoz is nyúlni a főnökök. Ahol a létszám nem engedi, hogy hetes váltásokban teljesüljön a munka, ott lehet ötnapos - vagy rövidebb távlatú - dekádokat is szervezni. Ez a garancia arra, hogy megfelelő óraszámban jelen tudjanak lenni az emberek a munkahelyeken, adott emberek ne találkozhassanak - és adhassanak át fertőzést, - valamint a szeparációt is meg lehet valósítani (úgy, hogy a balhés váltás helyére be tud ugrani a C csapat, - amíg leketyeg a karantén). Az észszerűség határain belül persze lehet rotálni az embereket, de ezeket a rotációkat a vírus jelenléte és a szakmai követelmények írják többnyire, - ilyenkor nem játszanak nagyon a szimpátia-kapcsolatok. Tehát többnyire azért járnak így mostanában sokan, mint te is, hogy rajta maradhassunk a lehető leghosszabb ideig a fizetési listán. -Még mindig jobb, mint ha azt mondják, hogy "Ekkor nem kell jönni, de 50 %-os fizetést kaptok!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!