Csak szerintem lenne jobb ilyen világban élni?
Él kb. hétmilliárd ember a Földön. Nyilván van köztük legalább egy, aki hasonló butaságokon fantáziál, tehát a válasz: nem, nem csak szerinted.
De ettől ez még egy rémesen kisarkított, nem túl magasröptű gondolatmenet, ami ezer sebből vérzik.
Mondjuk az egyik probléma az, hogy 8 évesen nem tudod, hogy miként akarsz majd boldogulni. Sokan még 18 éves korukban is nehezen döntik el, sőt, van, hogy felnőtt korban döbbennek rá, hogy nekik van, ami ennél sokkal jobban fekszik. Az, hogy valaki 7-8 éves korára döntse el, hogy mi akar lenni, kivitelezhetetlen, és buta ötlet, amibe bele van kódolva az emberek nagy részének a kudarca.
A másik probléma az, hogy nem lehet bizonyos alapok nélkül komolyabb szakmát tanulni. Oké, ha a takarító, utcaseprő, istállóganajozó munkaköröket szakmának tekintjük, ahhoz valóban nem kell sok alaptudás. De mondjuk egy asztalosnak kell a matek. Sőt, talán némi fizika sem árt. Egy villanyszerelőnek elengedhetetlen, hogy ismerje a matematikai és fizikai alapokat. Sorolhatnám még... Egyszerűen vannak olyan alapismeretek, amik szükségesek ahhoz, hogy egy szakmát el lehessen sajátítani.
Harmadrészt (bár ez összefüggésben van azzal, amit elsőre mondtam): az általános iskola legfőbb célja az, hogy lehetőséget adjon bármilyen irányban specializálódni. Ha én kisiskolás korom óta célirányosan csak az autogén hegesztő szakmához szükséges ismereteket tanultam, akkor azzal nem tudnék sem orvosi, sem közgazdász, sem jogi pályára menni.
Negyedrészt: nem csak az a "tudás", amit közvetlenül elsajátítasz. Azzal, hogy a tantárgyak széles spektrumára nyer rálátást az ember, a gondolkodásmódja is szerteágazóbb, átfogóbb, produktívabb lesz. Nem gondolom, hogy most minden tökéletes lenne, sok tantárgy mennyiségével nem vagyok kibékülve (van, amit rémesen elhanyagolnak, ugyanakkor van, amit meg indokolatlanul erőltetnek), de alapvetően egy hosszabb távon megtérülő, és hatékony rendszer az, ahol közel tucatnyi tudomány- és szakterületre nyerhet betekintést az ember. Akkor is, ha később magát a megszerzett lexikális információkat nem fogja használni. Viszont az ezzel elsajátított gondolkodásmódot igen.
Meg azért hadd foglaljak állást amellett is, hogy egyszerűen jó dolog, ha az ember nem buta. Csak egy élő példa: itt van most ez a vírus. Az emberek 90+ %-a teljesen kiszolgáltatott Cili néninek, mert a legkisebb fogalmuk sincs arról, hogy egyáltalán mi az, hogy vírus, hogyan működik az immunrendszer, mi az a denaturáció, és hogyan lehet ennek segítségével fertőtleníteni... mert hát ugye minek tanult meg volna ilyen "hülyeségeket", hiszen sem a biológia, sem a kémia nem "érettségitárgy", akkor meg minek?? Hát ezért mondjuk.
Ami pedig a munka világát illeti: az, hogy egy ember az idejét szétforgácsolva 5-10 különböző munkakört lásson el, a legkártékonyabb lenne az egész társadalomra. 10 munkakör, egyenként tizedannyi tapasztalat. Sőt... talán még kevesebb. Mert ha kéthetente látok el egy feladatot, akkor esélyes, hogy a frissen szerzett tapasztalatok zömét elveszíti az ember 2 hét alatt. Ezzel gyakorlatilag megásnánk az összes szakma sírját.
Másrészt: nincs 10 olyan szakma, aminek mindegyikét az ember lelkesedéssel, és magas szintű szakértelemmel képes lenne művelni. Annak meg emberileg, és szakmailag sincs értelme, hogy valaki 2 napig dolgozzon olyan területen, amit ért és szeret, majd 8 napig olyanon, amit utál.
#4 "nyelvtanban a mondat elemzés.. melyik szakmához kell"
Túl azon, hogy legyen némi rálátásod a saját anyanyelvedre, sokat segít egy-egy idegen nyelv megtanulásakor.
#5 "Ugye a töri az alapműveltség része"
Én azt mondom, hogy egy alap mindegyik tantárgyból az alapműveltség része kellene, hogy legyen.
Igen. Es ez az 5-10 munkahely mind egymas mellett van igaz?
Nem kell nekem 6 berletet fizetni vagy 20 kollegat felhivni hogy kihez tarsulhatok?
Vagy vezethetek heti 200 kilometert...
Ha lebetegedsz 5 tappenzes papir, szabirol ne is beszeljunk.
Ternyleg tokeletes terv. Hogy kaosz legyen az eleted.
Csak két kérdés, hogyan döntené el egy 8 éves, hogy mi akar lenni, még ha többet is választhat, amikor még szerinted 18 évesen is túl korai a döntés?
Hogyan legyen jó szakember valaki, hogyan legyen élenjáró, kiválóság a területén, ha tizedannyi energiát tud fektetni valamibe mint most?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!