Miért van ennyi ember, aki két agysejttel és alkalmazkodási problémákkal hisztizik átlag feletti fizetésért?
Szellemi munkákról beszélek. Nekem személyes tapasztalatom, hogy ha egy kicsit önálló vagy és nem egy undok görény, mindig lesz munkád, ráadásul nem is akármilyen. A párom is és én is relatíve magasra jutottunk a ranglétrán, ma már a magyar átlagbér többszörösét keressük, pedig elmondhatom, csak kihasználjuk a munkaidőt. Nem szakadunk bele, csak 8 órában 7-et töltünk munkával. Eléggé alul kezdtük mindketten pedig, mégis hozta magát a helyzet. Voltam én is irodai asszisztens, portás, minden székben ücsörgős, számítógépes ismeretet alapszinten igénylő munkát ellátó ember. Diákként úgy éreztem, sosem lesz annyi tudásom, hogy 2-300 ezreket keressek, mindig felnéztem azokra, akik erre képesek és eljutottak odáig. Aztán ahogy bekerültem a munkahelyek vérkeringésébe, ez a lufi kipukkadt.
Talán 3 hónapja lehettem azon a helyen, tettem a dolgom, nem túl nagy alázattal, de normális viselkedéssel, mikor a főnököm félrehívott, hogy van egy pozíció a cégnél, amire ideálisnak tart és ha lenne kedvem náluk dolgozni teljes állásban, holnap beszélhetnénk erről. Látta, hogy érdeklődöm a terület iránt és unalomból sok dolgot ellestem a kollégáktól. Levert a víz, mikor megtudtam a leendő bérem összegét. 260 000 ft nettó. Nem sok, de azért magamból nem néztem volna ki ennyit. 2 évig dolgoztam ebben a pozícióban, nem szakadtam bele a munkába, emiatt is váltottam végül, unatkoztam igazából. Végül úgy éreztem, ideje más vizekre eveznem és új helyen szerencsét próbálni. Kezdtem unni a nyugalmat és ki akartam próbálni magam kicsit komolyabb dologban is, hátha találok valami szakmailag előrevetőbb pozit. Azt hittem, hogy az adott pályán csak részleges tapasztalattal majd alacsonyabb bérről kezdek, hiszen ott nem vagyok olyan hasznos, stb. 300-at ajánlottak elsőre, mindenféle plusz bónusszal és egyebekkel. Semmit nem tettem azért, hogy ennyi pénzt kapjak, legalábbis úgy éreztem. Hiszen egy kölyök is tud gombokat nyomogatni és kicsit gondolkodni, ráadásul szakirányú végzettség nélkül. Egyszerűen ki voltam készülve, hogy itt tartok a semmire fel. És a bér újabb két év alatt másfélszeresére nőtt. Jelenleg úgy érzem, hogy ha kicsit odatenném magam magamhoz képest relatíve keményen, simán kereshetnék több, mint félmilliót.
És így visszanézve nem értettem a körülöttem 150-200-as bérsávban síró embereket, hogy mi a bajuk. Nem szeretnék senkit lenézni, egyszerűen csak sokkolt, hogy ennyi pénzt az keres irodai munkakörben, aki szó szerint egy idióta. Egyszerűen nem tud helyesen írni, be sem tud normálisan állítani egy irodai szoftvert az adott munkára (ld. Word), mellé pedig olyan bunkó és önállótlan, hogy én is néhányuk helyett szégyelltem magam, fél órákat késik vagy annyival hamarabb lelép és otthagy "tartani a frontot". És mikor felvettek az első olyan pozimba, ahol számomra komoly összeget kaptam, pont egy olyan ember helyére érkeztem, akiről azt sem értem, hogy került oda. Nem, nem voltak kapcsolatai a cégnél, csak úgy odaette a fene. Lehet, hogy ez kívülről vicces, hogy én ennyire komolyan vettem a munkaszerződést és ezáltal korrekt voltam, de nekem meg az vicces, hogy egy olyan ember kapott 3 éven keresztül abban a poziban relatíve jó pénzeket, aki naponta talán 1 órát dolgozott, a többit elcigizte/youtubeozta/lógta, csomó feladatát másra nyomta, egy létrára nem volt képes felállni, mert "az nem az ő feladata, hogy megnézze a routert a feje fölött", ment az eliteskedés, a flegmázás a semmire. És azóta is csomó ilyen (bocs) élősködőt látok, fiatalokat és időseket egyaránt a cégeknél, akik a két szép szemükre kapnak 2-300-as nettókat és nem értik, hogy miért csak ennyit. Dehát igénytelen, szar emberek, könyörgöm, akik el sem gondolkodnak egy kritikán, hanem a főnök a g***i egyből és mindent csak összecseszni tudnak, amit más megold IQ-ból! Én ezt nem értem... Nehéz megértenem, hogy miért tart életben néhány rendszer ilyen embereket, mitöbb, hogy kapnak ezek egyáltalán papírt. Van azóta diplomám, de azért vittem abból a tudásból elég sokat magammal... Ezek meg szakit hívnak, hogy állítsa be a margó méretét és entereket nyomogatnak oldaltörés helyett. És ha megjegyzed nekik, akkor te vagy a sggfej. Úgy, hogy azzal vették fel őket, hogy tudnak egy Office-ot használni. Édes istenem...
Szerintem az első Orbankormánynál siklott ki minden... na nem akarok mélyen belemenni a politizálásba, de én aklor voltam gimnazista, és bizony akkor vezették be, akkor kezdték el a tanárok súlykolni a fejekbe, hogy nem vagy ember, ha nincs diplomád, akkor lett mindenki mániája, hogy akármilyen, de diploma legyen.
Azóta van ennyi rengeteg bölcsészünk... sok ismerősöm azt sem tudta megmondani, milyen szakra járt, vagy, minek tanult, közben lövése nem volt, hogy ezzel majd milyen munkakőrt tölthet be...
Hozzáteszem, többsége ezen akkpri ismerőseimnek vagy egyszerű 3műszakos gyári melót, de van köztük recepciós, vagy taxis telefonos diszpécser...
Nekem meg érettségim sincs, diszlexiás vagyok, soha nem is erőltettem a tanulást, asztalos vagyok, 15év szakmai tapasztalattal, en vagyok az az ember, aki reggel 7-18/19/20óráig bent vagyok a műhelyben, de ha valaki megkérdezi, mennyot dolgozom, azt mondom semmit... mert imádom, szeretem... alkotok... persze vannak rossz napjaim... olyankor meg ellógom a napot... vallalkozóként megtehetem. És jelenleg így is a magyar átlagbér sokszorosát keresem. Azt nem is nézem évek óta, hogy egy hónapban mennyit keresek, csak az évire figyelek, meg az adóbevallásra.
En is igy el voltam szàllva amikor külföldön bulizva kerestem havi 2500 eurot (5 évvel ezelött!)havonta(szorakoztatoipar), hogy miert olyan hülyek az emberek hogy kimennek vasiparba 900 euroert 12 orazni.meg a magyarok lefelé alkudjak kint a bèreket. Màr tudjàk kint, hogy magyar munkaeröt alul kell fizetni.
Aztàn valahogy itthon hiaba vagyok szerintem sikeres, mégsincs meg a havi 2500 eurom erdekes.
@4 Na látom, neked sem megy a szövegértelmezés. Irodai munkákról beszélek, szellemi munkakörről és az azon belüli viszonyokról.
Nem tanárokról, mentősökről, stb. Fuss neki még egyszer, könnyebb lesz talán megérteni, hogy azon vagyok kiakadva, mikor valaki egy szalmaszálat nem tesz keresztbe, alkalmatlan, ostoba, lusta, egy nagy nulla és normális bért kap egy kényelmes irodában. És sír, hogy neki ez milyen kevés. Holott talán havi 60-at érdemelne azzal a két agysejttel és a kávékavargatással. Meg azzal, hogy úgy beszél az ügyféllel, mint a moslék.
Szánalmas, hogy törölve lett a kommentem, melyben leírtam, hogy attól, hogy bizonyos hivatások kevesebbet keresnek, attól még nem kellene lenézni őket, de ilyen ez a "kettős mérce".
Na mindegy.
Az egèsz amit leírtàl egy hatalmas öngól.
“ egyszerűen ki voltam készülve, hogy itt tartok a semmire fel”
“Tettem a dolgom, nem túl nagy alázattal”
“ kezdtem unni a nyugalmat”
“semmit nem tettem azért, hogy ennyi pènzt kapjak”
Azt is mondtad hogy csak gombokat myomogattàl.
Olyan embereket kritizàlsz akikkel azonos módon jutottál el arra a szintre, ahol tartasz.Nem tettél érte semmit sőőt untad, nincs benned szorgalom ès alázat, ugyan olyan lusta senkiházi vagy, mint akikről beszèlsz.Látszik, hogy az a szarrágó vagy aki 250 ezerre veri a mellét.Annyit pl. egy buszsofőr is megkeres Pesten napi 10-12 óra kemèny munkával.Az egészsègügyi dolgozók tanárok is több fizetést érdemelnének mint te, vagy az egèsz bagázsod.
Najó ez nagyon király, de most akkor végülis mennyi az annyi nettóba?
Nálam 354 ezer, és egész nap csak tv-t nézek, meg internetezek. (Zéró felelősség... Komolyan!)
Mi az ára? Havi 360 munkaóra (alap + készenlét)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!