Szerintetek maradjak, vagy kezdjek el új munkahely után nézni?
Emiatt nem kell pánikolni.
Én úgy kezdtem, hogy első héten a főnököt sem láttam. Papírt, semmit sem kaptam. Igaz én is kíváncsiskodtam, hogy most hányadán is állunk, de engem megnyugtattak, hogy nagy eséllyel maradni fogok, mert aki nem válik be, azt max egy hét után elküldik.
Így is lett. Bár, teszem hozzá én majd 5 hónapig papírok nélkül dolgoztam. Elméletileg ez időre megkaptam az egyszerűsítettet, mikor 15 napra vagyok bejelentve, de ettől függetlenül egész hónapban kellett mennem, valamit semmilyen papírt sem kaptam. Aztán mikor a hivatalos forma szerint lejárt a 90 napos munkaidőm megkaptam a szerződést.
Bár, az egészben a legkínosabb, hogy megkaptam a szerződést, az előző kolleganőm állítólag nagyon meg volt velem elégedve. Sajnos ő már nem dolgozik velük, helyette új van, aki évekig ebben a munkakörben dolgozott. Ő meg persze ki akar tenni, mert nincs velem megelégedve. Ki érti... Megvédeni magam pedig esély sincs. A tapasztalan nagy szó itt.
Csak ügyesen, egy papír még nem a világ. Addig nincs baj még nem éreztetik veled, hogy te oda nem kellesz.
Nem tudom, az országnak melyik részén élsz és dolgozol, ahol ennyire nem találsz munkát, de ez a fajta "foglalkoztatás" teljesen jogellenes. Amennyiben nincs munkaszerződésed, és nem tudod igazolni, hogy egyáltalán azon a helyen te végeztél munkát (munkaszerződés, jelenléti ív), ha nem fizetnek ki, sem tehetsz semmit, nem tudod érvényesíteni a munkavállalói jogaidat, mivel hivatalosan jogviszonyban sem álltok, nem vagy munkavállaló, ő pedig nem munkáltató. Én ebbe a helyzetbe bele sem mentem volna. Ott, ahol "próbanappal" nyit egy vállalkozó, nem vagy bejelentve, reálisan csak inkorrektségre számíthatsz. Esélyes, hogy minél tovább dolgozol ott, annál tovább végzel ingyenmunkát. Véleményem szerint mielőbb keress olyan helyet, ahol legálisan foglalkoztatnak, mert ez nem más, mint feketemunka, amit kötelezően, törvény alapján nem kevés munkaügyi bírsággal sújtanak, ha egy ellenőrzéskor véletlen tetten érik őket.
(1996. évi LXXV. törvény a munkaügyi ellenőrzésről
6/A. § * (1) * Munkaügyi bírság kiszabása nem mellőzhető, ha a foglalkoztató
a) a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is) vonatkozó rendelkezéseket megsértette,
b) * nem tett eleget a foglalkoztatásra irányuló jogviszony, ideértve az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony létrejöttére vonatkozóan jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségének.)
+ ha orvosi ellátásra szorulsz, biztosítva sem vagy. Az ilyen típusú "munkahelyen" nem becsülnek meg senkit, tipikusan az a fajta vállalkozó, hogy ha neked nem jó, van helyetted 100 másik. Egy napig sem járnék oda tovább dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!