Kollégák mobbingolnak, főnök elvileg velem van, mit tehetek?
40+ férfiak vagyunk, én külsős IT-s szakértőként kerültem a céghez határozatlan idejű szerződéssel és kb másfélszeres fizuért, amiről tud sajna az egyetlen ott levő korábbi gonosz kolléga. Sajnos neki van egy alapbetegsége, és az EQ-ja is elég alacsony, valamint a szakmában is segítségre szorul (ezért vettek fel engem), szóval halmozottan hátráyos helyzetű, ezt tetézi egy nárcisztikus jellemvonás. Na, ebből szép nyerni. A probléma az,h én kvázi alárendelt, külsős szerepet kaptam.
Többször megjegyezte, h amit csinálok az nagyon jó, de mutassam meg a főnöknek, mert majd ő szeretné prezentálni (wtf?). Ráhagytam, elvileg csapat vagyunk. Aztán olyat is mondott vicceskedve, h ha ilyen gyorsan dolgozom, neki nem kell már semmit csinálnia (ennél egyértelműbben nem jelezte volna h a pokolba kíván engem)
Aztán jöttek mindenféle szúrkálódások szakmailag: nem adott szükséges hozzáféréseket, információkat. Amit jól csináltam, azt jelentéktelennek állította be, amit hibáztam, azt ezerszeresen felnagyította, stb. Személyesen beszéltem vele, rákérdeztem,h mi a baja, de csak annyit mondott, h túl sarkosan fogalmazok a szakmai véleményem illetően... (wtf? független konzultánsként kb ez a dolgom,h rávilágítsak a hiányosságokra)
Szóval ahelyett, h egy jó csapat lennénk és egymástól tanulnánk, ez a gonosz kolléga ott tesz be, ahol csak tud. Jött egy új belsős kolléga is, azzal sülve-főve együtt vannak, röhögcsélnek, sztoriznak előttem 3m-re, én meg ha munkával kapcsolatos kérdésekkel megyek hozzájuk nincs rám idejük, meeting meghívásom nem fogadja el. Az új kolléga meg ugye ettől a gonosztól függ, kb a bábja lett. Az h reggel-este nem köszönön, az alap nála.
A főnöknek ezt jeleztem, mivel a munkám rovására megy már.Erre azt mondta,h majd összehoz hármasban egy találkozót.
No, mit lehet ebből a sztoriból kihozni? Tudnátok stratégiát adni, hogy álljak hozzá?
Melóhely váltás nem opció, mert imádom a munkám, viszont szeretném kezelni ezt a helyzetet.
Odamenjek egy holnap reggel mikor nem köszön és megkérdezzem a többiek előtt,h mi az oka, hogy nem szokott nekem köszönni? A gonszokodásait írom egy naplóba, amit legutóbb kiterítettem a főnök előtt, azt persze tudom tovább írni, kérdés mire megyek vele.
Komolyan, mint a dedóban.
Nem te vagy akinek az elöléptetését egy belsös kollega miatt vissza vontàk?
Hasonlo a szitu. Ott is külsös-belsö èrdekellentèt a dolog.
Ez a gyökere az egèsznek amugy. Hogy nem érdeke csapatkent dolgoznia veled a belsös kolleganak, söt az maroknyi IQ jàval pont ugy erzi, hogy a kisakkozàsa a cèl. Azaz nem ket emberes/vagy nem csapatmunka a dolog hanem egy emberes es verseny van a pozicioert.
Anno amikor nem ez de hasonlo problemank volt a csapatjatek okozta egymastol függes miatt, es ez gyakori problemakat is szült, a vezetöink megoldottàk ugy hogy külön osztottàl öe a feladatokat, azaz függetlenitettek minket egymastol.
Nem epültek tovabb egymasra a tevekenysegeink. Mindenkinek sajat "munkaja" lett.
En ezt inditvanyoznam. Hogy ne a belsös kollegan muljanak az olyanok hogy megkapok e hozzafereseket infokat, ne legyen neki köze, betekintese sem a munkàmba!
Ennek a kivitelezesere megoldasara sorakoztatnék fel jarhato utakat.
*külön osztottàk le a felaatokat hogy a munkatarsak munkai ne egymasra épüljenek, egymastol függetlenedjenek.
Nalunk egy csapasra megoldott ez mindent.
Még a nyomtatohoz is külön jelszavunk volt(ami géphez van kötve) olyan szinten szètbontottak.
Vagy ha nem lehet öt függetleniteni akkor vilagosan lefektetni a kötelezettsegeit.
Pl ezt is h jelszavak megadasa stb
Ki mit prezental
Szakmai velemenyt nem mondhat a hatad mögött
Stb
Igen, a feladatmegosztást jeleztem a főnöknek is, de azt mondta csak h szeretné,ha jól érezném magam, és h mégiscsak azt kéne csinálni, ami a munkaköri leírásomban van... de ahhoz meg ugye együtt kéne működnie a kedves kollégának. Erre mondta a főnök,h üljünk le.
Ma egyébként külön köszönt nekem, igaz nem nézett rám, de legalább köszönt, meg az írásbeli kérdéseimre is válaszolt, még ha 3 óra múlva is... addig meg találtam más elfoglaltságot. Szóval ha így ez működik, h kb nem szólunk egymáshoz, de nem is tart be látványosan, akkor happy minden.
En nem dolgoznék ugy hogy egy kollega joindulatatol meg kedvétöl függjek.
Az meg hogy köszön e, az pont nem is erdekelne.
Bekérném irasban az adatokat masolatban a vezetés es onnanstol az ö mulasztàsa ha azt nem adja meg
Csak irasban kommunikalnék vele szakmai dolgokrol es ilyen formaban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!