Munkába járás most munkaidő vagy sem?
Sziasztok!
Kutakodtam a neten, de nem találtam erre vonatkozó szabályt (lehet én vagyok vak).
A lényeg: a szerződésem szerint a munkahelyem egy budapesti cím. A munkavégzésem helye viszont nem állandó.
Most Sopronba járok ki a héten, utána az ország másik felébe. Emiatt hiába van vége 3-kor a munkaidőmnek, fél 4 helyett van, hogy csak 6-fél 7 fele érek haza, másnap meg megint ugyanez oda-vissza.
A kollégám ma mondta, hogy szerinte a munkába járás az már munkaidőnek számít, pláne ha x óràt kell vezetni.
Ez tényleg így van?
Nem. A munkába járás NEM munkaidő. (Egyébként óriási hátrányba kerülnének a bejáró dolgozók, hiszen nem lesz bolod a főnök felvenni olyat, akinek 8 óra munkáért 10 órát kell fizetni.)
De!
Ha a munkavégzés helye a munkahelytől különbözik, akkor a munkahelytől a konkrét munkavégzési helyig történő utazás beleszámít a munkaidőbe.
Tehát ha én mondjuk Sopronban dolgozok, de el kell menni Kapuvárra, akkor az oda- és visszaút munkaidő. De ha én mondjuk Szombathelyen élek, Szombathelytől Sopronig az út NEM munkaidő. Csak a telephely és a munkavégzés helye közötti utazás számít annak.
Persze, ettől a munkaszerződésben a felek eltérhetnek...
A munkaszerződésemben nincs semmi ilyen, azt szerintem a főnök 12 éves fia írhatta meg, kb az én adataimat tartalmazzák, a munkáltató adataival és azt, hogy a munkavégzés helye hol van. Napi 8 óra munkaidő van beleírva, de a 2-3 órás út oda-vissza, az már igencsak sok.
4-kor indultam el ma és még nem vagyok otthon. Vicc.
Nem ilyen területen dolgozom. Bár már megírtam a felmondásom, csak még nem adtam be.
Akkor csak a kollégámnak volt igaza és a + 5-6 óra utazás (oda-vissza) beleszámít a munkaidőbe. Amíg Pesten dolgoztam ez fel sem merült bennem, csak most, hogy természetesnek veszik az ingyen túlórát is, plusz a vezetést is és semmit nem adnak pluszba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!