A főnök előírhatja, hogy munkaidő előtt mennyivel kell beérni a munkahelyre? Ti mennyi
A szerződésben reggel nyolc órás kezdés van, hét óra ötven körül szoktam beérni, mert így jár a busz - egy órával korábban nincs fizikai értelme bemenni az irodába. A főnököm már többször megjegyezte, hogy negyvenöt előtt bizony itt kell lenni, mert elő kell készülni a munkához, és az nincs benne a munkaidőben. (Ha az ember leveszi a kabátját, leteszi a seggét a székre, és bekapcsolja a gépet, az kábé két perc, ügyfél emiatt sose várt. Egyenruha nincs, öltözni nem kell.) Megkérdeztem, hogyha szerinte 15 perccel korábban ott kell lenni, akkor 15 perccel hamarabb el is lehet menni mélyen felháborodott, hogy dehogy, a munkaidő négy óráig tart. Ez csak ilyen "illik beérni" idő szerinte.
Kérdésem, hogy ez így mennyire jogos baszogatás? Ti mennyivel korábban érkeztek a munkahelyre?
#9 Áh, ez csak ilyen "mert én aztat mondtam" ügy :D Pont az alatt van, hogy az sem számít, ha fél órával többet vagyunk bent, mert annyi kliens jött, hogy munkaidő végéig nem végzünk velük, elküldeni senkit nem fogunk.
Már értem, miért mondanak itt búcsút átlagban egy év után, nekem öt hónap volt, de már nézelődök másfelé, mert kezd elegem lenni. :D Szomorú, hogy úgy tűnik, ez nem ritka.
Én szeretek 10-15 perccel előbb, mert amíg elkészül a tea (nincs vízautomata), viszek be magamnak vizet, hűtőbe rakom a kaját, levetkőzöm, előveszem a szekrényből a laptopot, stb stb addig 10-15 perc el is telik.
Főleg, mert megvárni, amíg a víz felforr, esetleg vannak a mosogatónál stb...
Meg nekem át kell állnom agyban. Megyek be a legnagyobb gondolkozásban, valószínűleg totál máshol járok agyban majd csak leülni és 1 perc múlva már a munkára koncentrálni... No way.
Ettől függetlenül g.... dolog ezt előírni.
Hadd döntse el mindenki maga.
Sőt, szerintem a rugalmas munkaidő lenne a követendő irány a lehető legtöbb helyen. Ahol csak nincs nagyon nyomós indok, ami kizárná.
nem hiszem , hogy tavaly óta változott.
A fentiekből következően, ha a munkavállalónak a beosztás szerinti munkaidején kívül el elvégeznie az előkészítő, illetve befejező cselekményeket, az rendkívüli munkaidőnek minősül. Bár adott esetben naponta csak pár percről van szó, éppen ezek ismétlődő jellege miatt, összeadódva már tekintélyes időtartamot tehetnek ki. Például, ha csak napi 10-10 percet kénytelen a munkavállaló a munkaidején kívül, a műszak elején és végén ezekkel a felkészülési, vagy műszak átadási feladatokkal foglalkozni, az egy héten már 100 percet, egy hónapban pedig több mint 6,5 órát jelent. Erre az időre, mint munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőre az alapbére és 50% bérpótlék illeti meg.
Amúgy nálunk is ez a helyzet én is rendre 5-10 perccel a munkakezdés előtt ott vagyok, mégis állandóan felmerülő probléma.
Nyilván nem halok bele , hogy előbb bemegyek , de nekem soha nem jutna eszembe , hogy valakire ezért rászóljak , ha amúgy elvégzi tisztességesen a munkáját.
Hát ez van.. mások az emberek.
Sok mindent csak illemből KELL csinálni az életben , és ettől falra tudnék mászni sokszor de hát ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!