Értelmetlen a bosszú?
Azok akik fájdalmat okoztok vagy becsaptak, megaláztak, kihasználtak azoknak vissza kell adni? Vagy majd az élet visszaadja?
A bosszú min változtat? Jobb lesz? vagy rosszabb lesz?
Sokszor elgondolkozom azon, hogy akik engem bántottak, megaláztak, megvertek, kihasználtak azoknak érdemes-e lenne visszaadni? Most amikor lehetőségem van rá.
De így nem tudom.
Ezen agyalok mostanában.
Mindjárt jönnek az erkölcs csőszök és elmondják hogy bosszú mennyire nem méltó,és akkor vagy igazán ember ha felül emelkedsz a sérelmeken és a bosszúvágyon.
Talán van is benne valami.
De sosem fognak ember számba venni ha ìgy cselekszel.Nem kell mindent megbosszulni de vannak olyan szivességek amit illik viszonozni ;)
Nincs értelme a bosszúnak, mert csak lesüllyedsz vele a másik szintjére. Egy ősi könyv ezt takácsolja:
"Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.
Azért, ha éhezik a te ellenséged, adj ennie; ha szomjuhozik, adj innia; mert ha ezt míveled, eleven szenet gyűjtesz az ő fejére.
Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg." (Róma 12.rész 19-21)
A legjobb elégtétel az, ha túlnövöd azt, aki ártott neked. Pl. általánosban megalázott okos srácból lehet 30-asként menő öltönyös menedzser, az akkori menőkből meg kopaszodó, őszülő, pocakos melós (fizikai meló gyorsabban öregít). De ugyanígy az akkor jelentéktelen csaj is tündökölhet 30-as éveiben, a fiatalon menő csajok meg már lehetnek ekkor elhasználtak.
Vagy ha egy főnök kirúg, akkor is az a jó elégtétel, ha utána más kollégák is folyamatosan önként sorra kilépnek, majd ezért a főnököt rakják ki.
Persze kemény sérelmet már fehér ember nem hagy megtorlatlanul (ha pl. valamelyik családtagodat bántják).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!