Gyászolóknak segtség?
Figyelt kérdés
Azt vettem észre a mai rohanó világban,hogy nincs idejük az embereknek másokra,sok a munka és kevés az időnk.Egy gyászolóra pedig időt kellene szakítanunk. Nem lerázni annyival,hogy "Tereld el róla a figyelmed és idővel könnyebb lesz... nekem most mennem kell." Egy gyászoló sem vár el nagy dolgokat,de mindennél fontosabb ilyenkor,hogy legyen valaki,akivel megoszthatja azt a hatalmas hiányt és szomorúságot,amit az elvesztett személy okozott neki.Nem szabad a saját útjára engedni,ott kell lenni mellette,éreztetni vele,hogy nem maradt egyedül. Nem kell okosat mondanunk,sem tanácsokat adni,elég ha meghallgatjuk.De sok ember tart ettől és próbálják kerülgetni a témát,azt hiszik,hogy ettől jobb a gyászolónak is,ha nem gondol rá,pedig ez nem így van. Ez a legrosszabb,ha nem tudja kibeszélni magából ami benne van!Lehet hogy próbálja leplezni a szomorúságoát és ezért te azt hiszed,hogy már minden rendben van vele,de ne félj felhozni a témát és ha szeretne beszélni róla,akkor hagyd,hadd tegye. Végig kell hallgatni,lehet hogy ugyanazt fogja elmondani 100-szor is,de csak türelmesen és megértően meg kell hallgatni. Ez nehéz dolog,mind a hallgató,mind a gyászoló részéről egyaránt. Ha sírni kezd,ne kezd el nyugtatgatni és ne mondd neki a sablon szöveget,hogy :"Ne sírj!". engedd,hadd sírjon,hadd adja ki magából ami felgyülemlett benne. Ha vannak itt gyászolók,akik nem tudják kivel megosztani a fájdalmukat,vagy csak nem szeretnék terhelni barátaikat,szeretteiket,ismerőseiket,nyugodtan írjanak nekem privátban. Szivesen meghallgatok bárkit,bármiről is szeretne beszélni.2015. aug. 31. 11:50
1/1 anonim válasza:
Szerintem nem teljesen igaz, amit írtál.
Nem mindenki vágyik ilyenkor arra, hogy foglalkozzanak vele. Nekem pl. az a tökéletes, ha ilyenkor békén hagynak és nem akarnak folyton beszéltetni. Én nem vagyok ilyen szempontból kibeszélős fajta, nekem magamban kell rendeznem a dolgokat.
Nem mindenki egyforma. Ebben sem.
A közvetlen család úgy is ott van egymásnak, tudják egymást nap, mint nap támogatni. Barátként fel szoktam ajánlani a segítségem és majd az illető eldönti, hogy szüksége van-e rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!