Mivel magyaráznátok azt, hogy ha valaki visszahúzódik a közelségtől, érintésektől, ölelésektől, stb. de magányában nagyon-nagyon kívánja ezeket?
Kialakíthat egy ilyen ember bensőséges viszonyt, komoly párkapcsolatot, vagy csak szerelmes a szerelembe? Ha utóbbi, le lehet ezt győzni valahogy?
Egyébként gyanakszom Asperger-szindrómára, nem tudom, van-e köze... valakinek valamilyen tapasztalata, ötlete?
Valamiért divat lett az asperger-szindróma. Nem tudom ez jelen esetben miért került szóba...
- Szociális interakciók minőségbeli hiányossága
- Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő
- Érzékszervek működésének sajátosságai: érzékelt ingerek feldolgozása eltérő
Ezeknek "kell" együtt lenni, de még így se biztos.
Én valamilyen sebzettségre, vagy önértékelési problémára tippelnék. Pszichológus segíthet, a gy.k. aligha. Ne bagatellizáld el a dolgot, tényleg beszéld meg valakivel.
#10: Ahhoz, hogy rossz beidegződések alakuljanak ki, nem kell ám valakit random verni. "Á, kislányom, hát itt vagy, tudod mit?" [bámm a péklapáttal]
A "fejbekólintás" semmire semmikor nem megoldás. Megtanít eltitkolni a valóságot, és túlzott önszabályozáshoz vezet.
Aspergerben érintettként osztom a # 12 válaszadó véleményét. Az Aspergernek van ilyen tünete (bár nem minden Aspergeresre jellemző), de az Asperger az autizmus spektrum része, tehát 1-2 tünet alapján még senki nem lesz Aspergeres, hanem számos autisztikus tünet együttállása jellemzi.
Ha tehát a többi tünet is jellemző rád, akkor joggal gyanakodhatsz erre az állapotra. Ugyanakkor a problémád gyökere szerintem is máshol keresendő. Saját magamon tapasztalom, hogy vágyom ugyan bizonyos dolgokra, de nincsenek meg azok a szociális mintázatok, amelyek lehetővé tennék. A családi szocializáció zavarai (ami lehet éppen egy "túlszerető", "túlféltő" család is) nem teszik ezt lehetővé számodra.
A megoldás valóban a pszichoterápia. Személyes tapasztalatom, hogy segít abban, hogy felismerjük az életünkben jelen lévő hibás mintázatokat (amelyeket egyszerűen nem is veszünk észre! amíg benne vagyunk!), és megtanít a kezelésére is. Nem mondom, hogy könnyű munka, sőt, nagyon nehéz. De azt gondolom, hogy megéri!
14. vagyok. Ha több tünet jellemző rád, akkor érdemes a végére járni. Én sok olyan felnőtt Aspergeressel találkoztam, akik kamaszként, vagy éppen felnőttként szembesültek a "címkéjükkel", és sokaknak segített önmaguk megértésében, az önelfogadásban.
Viszont ettől függetlenül is nagyon javasolnám a pszichológust, én kb. egy évig beszélgettem különböző emberekkel, barátokkal, ismeretlenekkel, de csak egyre jobban belegabalyodtam a problémáimba, és nem láttam a kiutat. Nekem a terápia segített a hibás mintázatok felismerésében, felülírásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!