Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Én így érzem jól magam. A...

Én így érzem jól magam. A társadalom mércéje alapján ez abnormális lenne?

Figyelt kérdés

Kezdjük ott, hogy nem szeretem az embereket (a családtagjaim kivételével). Nem szeretek idegen emberekkel találkozni, szociális szorongási zavarom van. Életem során egyetlen egyszer sem tudtam megtalálni a közös hangot az emberekkel, mert én túlságosan más vagyok. Nos, megitélésem szerint inkább ők túl egyformák, primitívek. A közösségeket is mindig kerültem, a csürhe effektus nem az én asztalom. Ki nem állhattam az óvodát, iskolát, főleg, mikor csoportokban kellett dolgozni.

Sok ember előtt nem szeretek megnyilvánulni, glosszofóbiás vagyok.

Fiatalabb koromban - de még most is - jóval fiatalabbnak néztem ki, mint a korosztályom. A kamaszkor is kimaradt nálam annakidején, már kissebb koromban is "felnőttesen" viselkedtem. Komoly érdelkődési köreimre és kinézetemre való tekintettel kilógtam a tizenévesek sorából.

Párkapcsolatok: nos, ez is egy hiányzó fejezet. Az én szótáramban ugyanos nem létezik olyan, hogy szerelem, férj, gyerek. Szerelmet még soha nem éreztem, és nem is vágyakozom rá. Számomra a szerelem egy értelmetlen ámítás, amolyan "mese habbal" kategória. Gyereket sem akarok, nincs bennem anyai ösztön.

Az állatokért viszont élek-halok mióta az eszemet tudom. Úgy érzem ők tudnak igazán megérteni, értük érdemes élni. Tiszta, őszinte lények, nem úgy mint mi, képmutató emberek.

Először is minden elismerésem és köszönetem annak, aki ezt most végigolvasta. Másodszor jönnének a kérdések: Velem van a baj, hogy ennyire más vagyok? Úgy érzem, mintha nem idevaló volnék... Más is érez/érzett már hasonlót vagy csak én lennék ilyen különc?

Az értelmes válaszokat megköszönöm, nagyon sokat segítenének!

Aki úgy gondolja üzenetet is küldhet.

#magány #különc #állatvédő #emberkerülő #szocális szorongásos zavar #glosszofóbia
2013. okt. 3. 02:11
1 2 3
 11/21 Mirk ***** válasza:
84%

Ha saját bevallásod szerint is ennyi mentális problémád van, miért kérdezed, hogy abnormális-e a viselkedésed? Persze, hogy az.

"Nos, megitélésem szerint inkább ők túl egyformák, primitívek"

Ez máris egy hatalmas probléma. Nem vagy jobb, különlegesebb, vagy okosabb a többieknél, csak félsz ismerkedni, ezért egyszerűbb azt mondani, hogy mások primitívek.

"A közösségeket is mindig kerültem, a csürhe effektus nem az én asztalom."

Mi köze a közösségnek a csürhéhez? Tisztában vagy a két szó jelentésével?

"kilógtam a tizenévesek sorából."

Nagyon sok ember érzi úgy, hogy ő más mint a többiek, ez teljesen természetes.

"Szerelmet még soha nem éreztem, és nem is vágyakozom rá."

Ez a része a kérdésednek pedig totális hazugság, amellyel lehet, hogy magadat meg tudod vezetni, de minket nem. Kevés olyan ember van aki ne vágyna fizikai kapcsolatra, vagy ha az aszexuálisok elenyésző százalékába tartozol, legalább egy barátra, vagy lelki társra.

Le kellene küzdened a fóbiáidat. Egy kis bátorságra van szükséged. Ez a sok keserűség csak védekezés.

2013. okt. 3. 12:14
 12/21 A kérdező kommentje:

Kérdésem kiírásának az oka az, hogy mostanság kiváltképp foglalkoztat, hogy mások vajon mit gondolhatnak rólam. Pusztán kiváncsiságból, semmi több. Meg aztán jól esik néha kiírni magamból mindazt, ami a "lelkemet nyomja". Elsősorban olyanok válaszát várnám, akik valaha éreztek hasonlókat, de azért a többiek válaszát is megköszönöm. Az építő jellegű kritika sosem sért addig, amíg az át nem megy ítélkezésbe. Az őszinte válaszok segítségével reális képet kaphatunk magunkról, valahol ez is a kérdésem célja. Sok ember nem tud őszinte lenni, pláne, ha már rég ismer. Sokszor egy ismeretlen tud igazán rávilágítani, milyen is vagyok. Ugyanis ő nem társít hozzá érzelmeket, előítéleteket, emlékeket. Tehát senki sem sértett meg. Sokatokkal vitába tudnék szállni moat egy-két dologgal kapcsolatban, de nem teszem, mivel nem ez az oldal/kérdés célja. Megjegyezném, hogy eddigi tapasztalataim alapján a legtöbb állatban nincs gonoszság, ezt csak mi, emberek vetítjük bele. Ezzel nem vitatkozni akarok, csupán ez a véleményem, bár tudom, hogy vajmi kevés embert izgat per pillanat.

A társadalom ismét kimutatta a foga fehérjét a ti személyetekben, nem is vártam egyebet. Nem feltétlen áll szándékomban beleolvadnia társadalomba.

Mellesleg azért köszönöm mindenki válaszát, mint már írtam, az építő jellegű kritika olykor hasznos lehet.

2013. okt. 3. 15:43
 13/21 A kérdező kommentje:

Ami kimaradt: igen, én is egy képmutató ember vagyok. Kifejteném miért: a társadalom, állam, oktatási intézmények mind-mind egy formába préselik bele az embereket. A társadalom által felállított szabályok szerint KELL élni mindenkinek. Az a néhány ember, aki másmilyen, szorongással kell hogy éljen, sok esetben esélye sincs egy gondtalan élet kialakítására. Erre jó példa az iskola, főként a gimnázium. Nem vagy züllött, primitív tizenéves? Kiutálunk! Nem nézel ki 20-nak 15 évesen? Kiközösítünk! Nem volt még 50 pasid, szűz vagy még, utálod a bulikat és az osztálykirándulást? Szánalmas vagy! Nem ismered a Nemtudomkicsodának az új számát? Kiröhöglek! Jól tanulsz, szorgalmas vagy? Nyomorult stréber! Aztán mindez folytatódik a munkahelyen, egy enyhébb kivitelben. Mindig, mindenkinek megfelelni, akkor is ha én egyáltalán nem ilyen vagyok. NA EZ A KÉPMUTATÁS! Ezt csináltam/csinálom én is! Nem vállalhatom fel önmagam anélkül, hogy be jönnének a kritikák, ítélkezések. Fiatal koromban ettől nagyon szenvedtem, de mára már változott a meglátásom. Nem fogok tovább örlődni, végre önmagam leszek. Ha pedig ehez az kell, hogy elvonuljak, azt is megteszem. Egy állarccal hogy lehetnék boldog? Lehetetlen. Lehetne 100 barátom, ha nem a valós arcomat mutatnám... De akkor ők nem önmagamért szeretnének. Egy ilyen barátság pedig - lássuk be - semmit sem ér. Akkor inkább maradok barát nélkül, el vagyok így.

A kétkedőknek írnám bizonyítékként: fiatalkoromban egy darab barátom sem volt, mégis egy szép gyerekkort tudhatok magaménak, mert a szüleim tették azzá! Sokat utaztunk, sok időt töltünk együtt most is, számomra ők az igazi barátok! Valamint az állatkáim.

2013. okt. 3. 16:08
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Nos, elsősorban azt szeretném leírni, hogy az általad leírt dolgok nagy részével egyetértek kérdező. Főleg az utolsó kommentedben találtam sok igazságot.

Jól látod, hogy a társadalom kitagadja azt, aki más, mindenkit próbál ugyan olyanra, úgymond birkának nevelni, hogy mindig azt és úgy tegye, ahogy az el van tervezve. Így egyszerűbb befolyásolni és terelgetni az embereket. Nézd csak meg, hogy a kereskedelmi TV adókban is milyen műsorok mennek (nem, nem elsősorban a filmekre gondolok). Ez is elég jól mutatja, hogy kiket céloznak az adással: a birkacsordát, akinek ezzel is formálni próbálják az "ízlését", hiszen ha ő nem nézi a 123. részét a nyalóvilágnak, akkor a többi társa a suliban kiutálja és lúzernek jelenti ki, kitagadja maguk közül :)

Ez elég szélsőséges példa volt, de sokszor sajnos igaz. Viszont ezeket még lehetne éjt-nappallá téve folytatni, mert rengeteg téren nyilvánul ez meg, nem csak a média szintjén. Maguk az emberek is olyan primitív elvárásokat állítanak fel a többiekkel szemben, amiket igen egyszerű teljesíteni, viszont ahhoz, hogy ezt megtedd lejjebb kell adnod, el kell dobnod az egyéniséged. Ez viszont a legnagyobb hiba.

Bárhogy is alakul az életed, bárki is kerül el téged amiatt, amilyen vagy valójában, meg fogja érni előbb utóbb, hogy így tettél. Ha megjátszod magad, azzal csak azt éred el, hogy előbb utóbb te magad is el fogod hinni, hogy olyan vagy, mint ők, pedig nem. Ha pedig ez megtörtént, akkor talán nincs visszaút.

Szóval mindig tarts ki amellett, aki vagy. Még ha távolinak is tűnhet most vagy lehetetlennek, hogy ez kifizetődik, így lesz, ez kétségtelen.

Most viszont rátérek arra a részre, amivel nagyon nem értek egyet.

Ez a rész az, ahol azt állítod, hogy egyetlen egy ember sincs rajtad kívül, aki hasonlóan gondolkodna, akit érdemes lenne megismerni, aki értékes lenne és akár plusz értelmet adhatna az életednek, boldoggá tehetne.

Az, hogy a szerelmet és az emberi kapcsolatokat teljesen elutasítod, ez egy óriási hiba.

Attól, hogy tisztában vagy vele, hogy a tömeg primitív, buta, attól még ott van az a pár különleges ember is, aki arra vár, hogy rád találjon, akik megértik a helyzeted, akik hasonlóan gondolkodnak, mint te.

Kétlem, hogy valóban elhinnéd azt, nincs rá szükséged. Biztos, hogy vágynál egy olyan ember társaságára, aki megért téged, akivel őszintén jól tudod érezni magad úgy, hogy önmagadat adhatod előtte, semmit sem kell eltitkolnod vagy megjátszanod. Márpedig vannak ilyenek, csak ritkák, ezért tovább kell keresni őket, nem olyan egyszerű megtalálni őket, mint a csorda bármely elbutult, unalmas tagját.

Az állatokért való rajongásoddal nincs baj, én is szeretem az állatokat, viszont tisztán, őszintén boldog örökké nem lehetsz csak állatokkal. Az állatok is csak azért "tiszta, őszinte lények", mert ők nem képesek olyan szinten gondolkodni, mint az ember. Ha ők is képesek lennének rá, hidd el, köztük is pont annyi lenne a képmutató és gonosz, mint az emberek között. Szimplán az intelligenciájuk akadályozza meg őket ebben.

Az pedig, hogy megértenek... valamilyen szinten esetleg megérhetnek, de úgy sosem fognak, mint egy másik emberi lény. Egy állat nem fogja tudni, hogy neked mi is a bajod pontosan, maximum megérzi, hogy rossz a kedved, de segíteni rajta nem fog tudni. Persze odabújhat hozzád, de ez csekély vigasz, ha igazán komoly gondod van.

Szóval összefoglalva, ha egyáltalán elolvastad mindezt (általában mikor ilyet írok ide valakinek, sosem olvassa el, se nem reagál rá), azt tanácsolom neked, hogy gondold át kicsit, hogy mit is érzel igazából. Próbálj meg nyitni emberek felé, próbáld meg megismerni őket.

Amikor megismersz valakit és kiderül, hogy ő is ugyan olyan sablonos, semmitmondó ember, mint a legtöbb, akkor lépj tovább. Nem kell, hogy ő része legyen az életednek.

Aztán egyszer majd megtalálod azt a valakit, akiben megvan mindaz, amire szükséged van, akkor pedig nem fogsz tudni tovább lépni, hogy "csakazért se kell nekem ez!", akkor tudni fogod, hogy ez az, amire vártál.

2013. okt. 4. 10:08
 15/21 anonim válasza:
100%
sok mindenben igazad van, és hasonlókat éreztem már én is, bár én próbálok elvegyülni, beilleszkedni, de legtöbbször kívülállónak érzem magam. nem tudom ennek mi az oka. próbálok rajta változtatni, pl. néha megfogadom hogy ma 5 emberrel beszélgetni fogok (a köszönésen kívül), csak nagyon nehéz. én azért szeretnék ezen változtatni. az állatokkal én is sokkal jobban elvagyok, érdekes :) örülnék ha a többi válaszoló osztás helyett hasznos tanácsokat adna. bár talán te nem is akarsz megváltozni, de akkor miért foglalkoztat ez? inkább csak nem találtad még meg az utad, de kívánom, hogy sikerüljön.
2013. okt. 4. 20:15
 16/21 anonim válasza:
Ne hidd, hogy egyedül vagy, mert nem úgy van. Nézz körbe és látni fogod! :D Vannak még értelmes, nem birkaagyú emberek.
2013. okt. 5. 23:44
 17/21 A kérdező kommentje:

Kedves A Jégsárkány!

Elolvastam rendkívül hasznos válaszod, köszönöm.

Sok mindenben igazad van, talán abban is, hogy egy társra (majdnem) mindenkinek szüksége van. Ilyen irányú érzéseim híján nem tudnám kijelenteni, hogy valóban nekem is kell. Lehet, hogy igen, ezt még át kell gondolnom. Tudom, az átgondolás itt furán hangzik, mert sokaknak ez "csak úgy jön". Nekem - sajnos vagy nem sajnos - nem.

Mint már mondtam, köszönöm a válaszod, valamint azt is, hogy pocskondiázás helyett kedvesen áltáll hozzám. Jól esett. Van mit tanulnom tőled, ugyanis én sokszor túl rideg személyiség vagyok, van, hogy nem tudok kedves lenni.

2013. okt. 6. 10:08
 18/21 anonim ***** válasza:

Én is utáltam az embereket pár éve, bele is betegedtem mentálisan, most pszichológushoz járok:D Nekem a családomban voltak/ vannak nagyon nagy problémák, ezért alakult ki nálam ez a dolog. Lehet neked is van valami gáz a családoddal nem? Ennek a világutálatnak egyébként az az alapja, hogy nem kaptál elég szeretetet, ezért zárod el magad a külvilágtól. Szerencsére nálam már sokkal jobb a helyzet, beláttam, hogy én vagyok a hülye, nem az emberek. Azóta megváltoztam. Viszont van egy barátnőm, aki ugyanott van, mint Te, és azt kell, hogy mondjam iszonyat elviselhetetlen tud lenni a csaj. Ő is váltig állítja, hogy ő boldog úgy, ahogy van, de én tudom, hogy nem. Én sem voltam boldog annó. Úgyhogy szerintem az 1. dolog az, hogy legyél őszinte magadhoz. És ha arra jutottál, hogy nem vagy boldog, irány egy jó pszichológus, mert segítség nélkül a szarból várat építeni szinte lehetetlen.

Remélem tudtam segíteni:)

2013. okt. 6. 17:16
 19/21 anonim ***** válasza:
Szerintem abnormális vagy is csak magadba beszéled ezt az egészet. Irány a doki. Ja és az állatok is tudnak gonoszak lenni.
2013. okt. 10. 22:41
 20/21 anonim ***** válasza:
Az embereket nagyon rosszul látod szerintem. Rengeteg jófej, normális és halál rendes ember van. Csak a szem mindig az 1-2 idiótán ragad meg... Nem kell messzire menni, csak nézd meg mennyi rengeteg aranyszívű ember segédkezett a nagy áradáskor. És nem csak pasik, nők is! A magyarok tényleg nagyon aranyosak, ezt csomó külföldi is mondja. Pl a japánok és a lengyelek imádnak minket. Krakkóban mikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, ajándékokat adtak nekünk,és magyar szavakat mondtak:D Úgyhogy tessék kicsit kinyitni a szemet és körülnézni a világban. Nem árt az.
2013. okt. 11. 10:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!