Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Jó ötlet elszökni otthonról?

Jó ötlet elszökni otthonról?

Figyelt kérdés
Tudom, százszor feltette már mindenki ezt a kérdést, de nem találtam olyat, amilyen az én helyzetem lenne, ezért gondoltam kiírom, veszíteni nem veszíthetek vele. Nos először is miért merült fel bennem a gondolat? A helyzet az, hogy több, mint egy hónapja be vagyok zárva a szobámba és azóta szinte sehol sem voltam, főleg nem egyedül. Ennek az okát nem részletezném, nagyon röviden annyi az egész, hogy szakember szerint veszélyt jelenthetek másokra és nem maradhatok egyedül, az iskolám közelébe meg végképp nem mehetek. Meghatározatlan ideig kénytelen vagyok abban a helyzetben maradni, amiben most vagyok. A kortársaim bizonyára azt mondanák, hogy milyen jó nekem, amiért nem kell iskolába mennem, de ez abszolút nincs így. Leírhatatlan az a fájdalom, amit akkor érzek, amikor belegondolok abba, hogy lemaradtam mind a Mikulásról, mind az ajándékozásról, a Karácsony ünnepléséről és az éjszakai bálról. Mind ezekről képeket is látni, amelyeken az osztálytársaim boldogak, meg végképp kicsinál. Teljesen mindenből kimaradtam, ami már visszafordíthatatlan, és úgy érzem, abszolút nem vagyok része az osztálynak semmilyen szemszögből, ami lássuk be, így is van. Olyan, mintha mindent és mindenkit kezdenék elveszíteni, teljesen egyedül maradtam és már nem először kerülök olyan tehetetlen helyzetbe, amiből egyszerűen nem tudok kimászni. Próbáltam elmagyarázni ezt az egészet azoknak, akik arról dönthetnek, hogy mehetek-e iskolába, már ígéretet is tettem, hogy nem fogok tenni semmi rosszat, de hiába. Ráadásul a szüleimtől azt is megkaptam, hogy mindenről kizárólag én tehetek - vagyis nem kellett volna megosztanom a gondolataim senkivel, inkább magamba kellett volna őket folytatnom, aminek több, mint valószínű, szörnyű következményei lettek volna. Nem tudom már, hogy mivel teszek jót másoknak, vagy magamnak, fogalmam sincs, mit tudnék tenni. Már megőrülök itthon és csak egyedül akarnék lenni a szabadban, ahol senki nem ítél el és teljesen független lehetek mindentől és mindenkitől. Ha elszököm, egyszer úgy is haza kerülök (kivéve ha valamilyen úton módon meghalok, de az most nem számít), ezzel tisztában vagyok, ahogy azzal is, hogy rengeteg veszélye és nehézsége lenne a dolognak, de úgy érzem, egy pillanatnyi boldogságért megérné. Igazából ott is egyedül lennék, ugyanúgy, mint itthon, szóval az nem oszt, nem szoroz. Attól viszont nagyon félek, hogyha majd haza kerülök, akkor már nem csak a szobámba zárnak be, hanem máshova is, egy sokkal szigorúbban őrzött helyre. Azt nem tudnám elviselni soha és kérdés nélkül keresnék alkalmat arra, hogy megöljem magam. Már úgyse lenne semmi és senki,amit/akit elveszíthetnék. Már összepakoltam, de mentálisan nem igazán készültem még fel. Holnap még talán nem teszem meg, de holnapután, ha minden igaz, igen. A kérdést csak azért írtam ki, mert szükségem volna olyan ember megerősítésére (akár támogatva a szökést, akár nem), aki kívülálló.

dec. 18. 22:20
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nos először is, nem szöktem el, otthon maradtam és fogok is. Történt egy - két dolog és beláttam, hogy lehetne ez még rosszabb, különösképpen ha elszöknék. Másodszor ami az okot illeti. Megpróbálom elmagyarázni.

Az ok, amiért 4 fal közt vagyok, az az, hogy meg akartam ölni két iskolatársam. Persze ez nem csak úgy jött egyik napról a másikra, az, hogy ide eljutottam egy nagyon hosszú, több éves folyamat eredménye. Minden még óvodás koromban kezdődött. A szüleim szinte minden nap veszekedtek és x időre faképnél hagyták egymást, ami tudatalatt bennem normalizálódott, vagyis annyira hozzászoktam, hogy ebben leltem örömöm. Már nagyon fiatal koromban a veszekedések, a mások szenvedése okozott számomra örömöt, büszkeségét, önbizalmat és gyakran előfordult, hogy szándékosan kerestem, vagy próbáltam létrehozni ilyen helyzeteket. A családi dinamika nem csak nárcisztikus és antiszociális jegyekkel bővítette a személyiségem, hanem azzal is, hogy minden emberi kapcsolatra egy potenciális veszélyforrásként tekintettem. Óvodás és kisiskolás koromban ok nélkül kerestem megállás nélkül alkalmat arra, hogy megszabaduljak a barátaimtól, de ennek az okát én sem tudtam. Azt éreztem, nem vagyok biztonságban, mivel ők ezt az érzetem fenyegetik. Ez természetesen később nagyon nagy hatással lett a személyiségemre és nem voltam képes egészséges emberi kapcsolatokat kialakítani. Ezeknek hiánya mindig is nagy részét képezte életemnek, magyarán a szociális szükségleteim nem kerültek kielégülésre, ami rendkívül erős féltékenységhez, szeretet - és figyelem hiányhoz, illetve kontrollvágyhoz vezetett. Emellett folyton attól féltem, hogy majd magamra hagynak, amitől szó szerint paranoiás lettem. Még a "rendkívüli erős" kifejezés sem elég arra, hogy kifejezzem, ezek mennyire képesek irányítani engem. Nem akarok panaszkodni, de később rengeteg trauma ért, amit eleinte állatok kínzásában és meggyilkolásában vezettem le, majd fantáziákban, amelyek segítettek ahhoz, hogy megbarátkozzak az erőszakkal és az agresszivitással. Most lesz lassan egy éve, hogy életembe talán először lettem igazán szerelmes. Ezzel nem tudtam mit kezdeni, jó érzés volt, de féltem tőle és egy idő után inkább teherré vált. Nem is maga a szerelem volt teher, hanem azok az érzések, amelyeket ez kiváltott. Leírhatatlanul féltékeny voltam rá, pedig számomra csak egy idegen volt. Ha bárkivel láttam beszélgetni, de tényleg bárkivel, akkor az nagyon intenzív haragot váltott ki belőlem. Azt éreztem, hogy nem szeret engem és hogy nem tudom őt irányítani. Számomra egy idealizált kapcsolat úgy néz ki, hogy ő csak nekem él, én vagyok az életének az értelme. Én vagyok a domináns, ő pedig az alávetett, aki bármit megtesz, amire megkérem, 100%-ban engedelmeskedik nekem. Nem hagy el, örökre velem marad, mert én vagyok neki az egyetlen. Azt, mint tény, hogy ő egy öntudattal és szabad akarattal rendelkező lény, nem voltam hajlandó elfogadni és bár hónapokba telt, de egyszer csak eljutottam arra a pontra, hogy megölöm őt. Őt is és a barátnőjét is, akire szintén ugyanúgy tekintettem. Legelőször a gondolat még valamikor tavasszal fogalmazódott meg bennem, de akkor még nem volt szándékomban megtenni. Idővel szembe találtam magam olyan személyekkel a múltból, akik hozzám hasonló dolgokat éreztek és gondoltak, azzal a különbséggel, hogy ők meg is tették azt, amire vágytak. Ez egy indíték volt bennem nagyjából ősz tájékán és onnan süllyedtem egyre mélyebbre. Amikor felfogtam, hogy gond van, akkor küldtem egy levelet a pszichiáteremnek, majd nem sokkal ezután jött el az abszolút mélypont (október vége), amikor elveszítettem magam felett a teljes kontrollt és kényszert éreztem arra, hogy megtegyem. Viszont mivel a pszichiáterem tudomást szerzett a dolgokról, egy rövid kivizsgálás után ideiglenesen a "szobámba zárt". Talán azon a levél megírásán múlt minden, az én jövőm és mások élete is.

dec. 22. 02:45
 12/15 anonim ***** válasza:
50%

Húhh. Hát ez nagyon durva történet. Szüleid mit szólnak mindehhez? Azért akarhogy is jó hogy volt benned annyi, hogy megírtad azt a levelet.

Csak egy kérdés. Mikor állatokat balántottál sosem jutott az eszedbe, hogy ők hogyan éreznek közben? Hogy mennyire fáj nekik? Neked ez nem fájt?

Mert az én gyerekkorom nagyon hasonló volt a tiédhez de en pont hogy nagyon nagy szeretettel fordultam az állatok felé és sokszor mennük kerestem a barátot az emberek helyett. Nekem is volt ilyan kapcsolatom hogy szakítás lett. Nagyon fájt. De a szeretet meg a szerelem pont azt jelenti, hogy jót akarsz a másiknak akkor is ha nem akar téged. Persze leírhatatlanul fájt mikor mással láttam. De szurkoltam neki hogy megtalálja a boldogságot ha már velem nem volt az. Mondjuk élőben látni azért nem szeretném mert tényleg fáj.

Azt látom hogy te csak magadat látod nézed minden helyzetben. Csak azt nézed neked mi a jó mi lenne a konfortos. Egyaltalan nem érdekelnek mások érzései. Ez nem szerelem amiről írsz ez egy birtoklás. Nem tudom lehet e ezen változtatni. De a leírtak alapján valóban közveszélyesnek tűnsz.

Azért megölni valakit mert bem akar téged?! Teljesen abszurd még fondolatban is. Az meg hogy végig sem gondolod, hogy mik a következmények végképp ijesztő.

Az egész életedet egy börtönben fogod leélni ha ilyet teszel. Az ártatlan aldozatról csak azert nem írok semmit mert ketlem, hogy bűntudatod lenne miatta. :(

Esetleg javasold a pszichiáterednek küldjön el egy koponya mri vizsgálatra. Hátha van a fejedben valami elváltozás ami ezt okozza. Volt volt mar rá példa akinek pl egy jóindulatú pici daganat okozta, hogy egyszercsak megbolondult es kiírtotta az egész családját akiket korábban szeretetr.

dec. 22. 11:24
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez igaz, remélem folyamatosan szem előtt tartanak a megfelelő szervek és figyelik minden rezzenésed, minden mondatodat. Előbb-utóbb embert fogsz ölni. Ha "ügyes" leszel és nem kapnak el, akkor talán még sorozatban is. Csak bízni tudok abban, hogy még idejében kiemelnek a társadalomból és megtalálják a számodra leginkább megfelelő helyet, ahol nem követhetsz el élet elleni bűncselekményeket. Nagyon súlyos személyiségzavarod van. Téged nem lenne szabad emberek közé engedni.
dec. 22. 13:08
 14/15 A kérdező kommentje:

A szüleim nem ismernek szerencsére minden részletet, szóval ezek hiányában úgy gondolják, hogy minden, ami történik túlkapás. Nem tudják, hogy a helyzetem milyen szinten van, úgyhogy meg vannak róla győződve, hogy nem vagyok közveszélyes.

Ami az állatok iránti szeretetet illeti, ez bennem is meg van, de csak kutyák és macskák iránt. Őket sose lennék képes bántani, képes vagyok őszintén szeretni őket és mindent megadni nekik, amire szükségük van, de ez valahogy ha emberekről, vagy más állatokról van szó, hiányzik belőlem. De egyébként nem, nem éreztem semmit, amikor állatokat gyilkoltam. Nem éreztem velük együtt semennyire. Belegondolni bele gondoltam, hogy mit teszek velük, min mennek keresztül miattam, de ez nem váltott ki belőlem semmi negatívat, nem éreztem azt, hogy mégse kéne megtennem.

Egyébként a féltékenység és a mások feletti kontroll iránti vágyam nem csak akkor jelent meg, amikor szerelmet éreztem. Csupán akkor volt a legerősebb. Ez mindig megtörténik, amikor látok valakit, aki nincs egyedül. Lehet ő férfi, nő, fiú, lány, de természetesen lányok és nők iránt a legerősebb. Vagyis abszolút mindenkit irányítani akarok és ezzel nem tudok mit kezdeni, mégha akarnék sem. Anyum mesélte, hogy utólag bevillantak neki olyan emlékek, amikor óvodás koromban kint játszottam a játszótéren és nem hagytam, hogy mások csúszdázzanak, mert kisajátítottan azt magamnak. Mindig neki (anyumnak) panaszkodtam, hogy mások nem játszanak velem, csak másokkal és ez néha vezetett erőszakhoz (lökdösődtem, vagy valakinek szándékosan ártottam). Talán ez velem született, nem tudom.

A következményekkel tisztában voltam, részletesen át is gondoltam minden lehetséges végkimenetelt. Ráadásul ezt egy iskolai füzetem hátuljába tettem, mindig az egyik óra közepén. Azon az órán távol ültem mindenkitől, hogy senki se lássa, mit írok. Szóval tudtam, hogyha megteszem, akkor majd mi fog történni, de egyrészt ez nem taszított el az ötlettől, másrészt pedig szentül meg voltam (és még most is meg vagyok) győződve arról, hogy nem fognak elkapni. Ha most lennék ugyanebben a helyzetben, már biztosan jobban átgondolnám, hogy megérné-e az egész jövőmet feláldozni csupán pár órányi örömért, élvezetért, hatalomért. Akkor még úgymond nem volt semmi veszteni valóm, most viszont már van.

dec. 22. 14:57
 15/15 anonim ***** válasza:
67%

Ha ez egy mese akkor írj belőle inkább könyvet. Ha igaz akkor te is nagyon nagy bajban vagy a környezeted pedig még nagyobba.

Én nem tudom, hogy lehet úgy bántani egy állatot, hogy ne sajnáljam egyáltalan embert meg még ha nem is szetetem az illetőt nem azért nem bántom mert következménye lesz hanem mert nem tudnám komolyan bántani. Sajnálnám. Ha bántanék valakit véletlenül iszonyatosan érezném magam. Szóvel ezek lennénk a normális érzések.

Mit mond a pszichiáter? Mi lesz veled így? Hogy lesz tovább? Nem mondott valami diagnózist?

Csodálkozom hogy a szüleidnek semmi nem tűnik fel.

Miből gondolod hogy ha ilyen erős érzések tamadtak benned akkor ezek nem jönnek elő újra pusztán azért mert most úgy látod, hogy nem éri meg a következmények miatt?

Egyebként el fognak kapni. Az egész ország már be van kamerázva max pár napig tudnál bújkálni. A mai világban már nem lehet eltűnni ráadásul eleve az eddigi dolgoai alapján te lennél a gyanúsított. Egy ilyen gyilkosságot nem lehet megúszni.

Amit érzel pedig továbbra sem szeretet vagy szerelem akit szeretünk azt nem bántjuk.

dec. 22. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!