Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » A hajléktalanná válást meg...

A hajléktalanná válást meg lehetne előzni szerintetek legalább az esetek egy részében?

Figyelt kérdés

Ez egy elég összetett kérdés, nehezen tudtam kategóriába sorolni. Remélem, jó helyre sikerült. Érinti a társadalmunkat, politikát, a különböző mentális vagy szenvedélybetegségeket, ebből kifolyólag az egészségügyet is. Egészen biztos, ezek az emberek egyedül maradtak valamilyen okból.

Szerencsére nem sűrűn járok a belvárosban, de amikor látom a rengeteg hajléktalant, elszomorító. Ma ismét elgondolkodtatott a dolog. A barátaim szerint, akikkel a téma felmerült, főleg drogok, alkohol vezethetett oda, hogy a családjuk, barátaik eltávolodtak tőlük. Ritkább esetben pedig szerencsétlenül járt az illető. Egyszerre történhettek vele olyan dolgok, hogy nem maradt más lehetősége, senkire sem számíthatott, aki ideiglenes szállást biztosított volna neki, és az idő haladásával egyre mélyebbre került, nem tudott talpra állni.

Szerintetek ha valaki valóban a szerettei kérésére, támogatás mellett sem volt hajlandó orvosi segítséget kérni, helyette mindent lerombolt önmaga körül, lehetett volna többet tenni érte? Milyen lehetőségei vannak Magyarországon annak, aki pl. nem fogyaszt drogokat, alkoholt, hanem mentális, plusz esetleg más egészségügyi problémákból adódóan nem keres munkát, nem akar orvoshoz fordulni, ezzel kilátástalan helyzetbe hozva önmagát és a családját? Ha valakinek nincsenek barátai, sem hozzátartozói, elveszíti a munkáját és a lakhatását, anyagilag padlón van, marad más a hajléktalanszállón és az utcán kívül? Lehet az esetek miatt bárkit hibáztatni?

Nem a legvidámabb téma, de szeretnék tisztábban látni, és nagyon kíváncsi vagyok arra, mások hogyan látják ezt a problémát. Köszönöm a válaszokat előre is.

2022. ápr. 23. 23:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sokan lettek hajléktalanok a lakásmaffia miatt is, ahol ügyvédek segítségével tettek tönkre egy csomó embert. Ezreket, szó szerint. Egyetlen ügyvéd sem került börtönbe, de ezek az emberek vagy öngyilkosok lettek, vagy hajléktalanok azóta is.

És se nem alkoholisták, se nem drogosok, hanem dolgos emberek voltak. Egyáltalán nem mindegyik hajléktalan tehet arról, hogy nincs fedél a feje felett.

Nemrégen láttam egy interjút egy hajléktalanszállón élő emberről, aki zenetanár volt, és a fizetéséből képtelen volt fizetni a lakbérét, és a nagyon szociális érzékenységű önkormányzat kilakoltatta a nagy szociális hálóval rendelkező Magyarországon. Azt hiszem, 58 vagy 60 éves. Soha nem ivott, és arról sem tehet, hogy állami alkalmazottként ennyit keresett (mert természetesen a munkáját is elvesztette, mert hajléktalanná vált).

Szóval szó sincs arról, hogy mindenki, vagy a nagy része tehet arról, hogy hajléktalanná vált.

Soha ne ítélkezz, mert nem tudod, hogy te mikor leszel hajléktalan, rajtad kivül álló okok miatt.

2022. ápr. 25. 03:03
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Az állami gondozottak egy nagyon kicsi összeggel a zsebükben kerülnek ki az utcára, úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan kell egyedül élni, pl. csinálni egy tojásrántottát, vagy beosztani a pénzt, vagy hogy kiben bizhatnak meg és kiben nem. Nagyon nagy részük az intézetből való kikerülés után, két év múlva hajléktalan. Szerintem ők sem tehetnek arról, hogy esélyük sem volt megtanulni élni, hogy ezt osztotta nekik az élet.
2022. ápr. 25. 03:22
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó hozzászóló, na látod, erről nagyon kevesen beszélnek... "Kedves barátom" (akiről már írtam, a 40 éves szerencsétlen) szerint, aki hajléktalan lett, az csakis egy semmirekellő lehet, aki elitta/eldrogozta a pénzét, nem tanult, nem járt el dolgozni stb., stb.

És az a szomorú, hogy rajta kívül is, a legtöbb emberke így vélekedik...

2022. ápr. 25. 08:45
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
De a 11. válaszoló is jó példákat írt...
2022. ápr. 25. 08:49
 15/17 anonim ***** válasza:
17%

"Az ilyen "betegségeket", mint depresszió, szorongás, szociális fóbia, meg azt, hogy mérgező szülők, tipikusan az elkényelmesedett, elkényeztetett emberek használják kifogásként a lustaságukra, hálátlanságukra, arra, hogy anyuci nélkül szinte még egy pohár vizet sem képesek tölteni maguknak, de ha némi elvárás volna feléjük, kiborulnak..."

Ezek szerint te ilyen voltál, de általánosítani nem lehet, ezek ugyanis komoly, sokszor csak baromi nehezen leküzdhető problémák.

2022. ápr. 27. 08:44
 16/17 anonim ***** válasza:

#4 Állítólag bentlakásos magániskola lesz a volt OPNI-ból.

24.hu/belfold/2020/12/10/elitiskola-lipotmezo/amp/

#15 Nem általánosítottam, nem azt állítottam, hogy aki ezt mondja, az CSAKIS öndiagnosztizált lehet, és figyelemhajhászat miatt és/vagy kifogásként használja. Visszagondolva, talán a "tipikusan" szó túlzás volt. Tisztában vagyok vele, hogy azért bőven vannak, akiknél a depresszió igen is valós, neurobiológiai okok (neurotranszmitterek egyensúlyának felborulása) miatt. Tisztában vagyok azzal is, hogy létezik terápiarezisztens depresszió, amikor semelyik gyógyszer, sem pszichoterápia nem enyhít az állapoton. Nálam pont bevált egy gyógyszer (többszöri váltás után a duloxetin) + rendszeresen szedek multivitamint is (pl. B- és D-vitaminok hiánya, de magnéziumhiány is hozzájárulhat a kialakulásához). Ahhoz is akarat, elszántság és némi bölcsesség kell, hogy felismerd, hogy (továbbra is) gond van, elmenj pszichiáterhez, és legalább a megfelelő gyógyszert szedd rendszeresen (ha nem válik be, szólj, és válts), és ne hagyj fel vele, ha jobban érzed magad. Ha nem válik be semmi, hiába szeded minden nap + multivitamint is beszedsz mellé + egészséges étkezel, na, akkor van komoly gond.

2022. ápr. 27. 12:44
 17/17 anonim ***** válasza:

Az OPNI-t a rohadt szcientológusok záratták be.

Ahogy én olvasom a végső ok amúgy a pénzrendszer jelenlegi formája. Ami a kamatos kamat miatt folyamatosan koncentrálja a tőkét, egyre gyorsuló versenyt kényszerít a gazdasági szereplőkre, túlhasználja a természeti tőkét, és nyitja a szociális ollót. Ennek egyik tünete a hajléktalanság.

2023. febr. 6. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!