Mit hívunk magánynak?
Úgy értem, hogy mi az a szint, az a küszöb, amikor az egyedüllétet magánynak lehet nevezni?
Fiatal vagyok, 22 éves, kevés barátom van, akikkel mostanában egyre kevesebbet beszélek.
Ráadásul most karanténva is kényszerültem, mivel beteg lettem és nincs körülöttem senki.
Nem mondom, hogy rossz ez így, mert le tudom magam kötni, de fenn áll az egyedüllét.
Többet is olvastam itt GyK-n, hogy magányosak az emberek, boldogtalanok és mindezek általában káros hatással vannak a testi/lelki egészségre.
Honnan tudhatom, hogy magányos vagyok? Mondjuk ha "éheznék" az emberi kapcsolatokra? Csak azért, mert nincs bennem semmi ilyesmi, hogy "jaj de jó lenne találkozni már másokkal" érzés.
Vannak szülők vidéken és vannak testvéreim is, ha otthon vagyok jó velük lenni, de amikor csak tehetem bezárkózom a műhelybe és szerelek ezt-azt, barkácsolok és kevesebbet kommunikálok a rokonaimmal is.
Ezt mi válthatja ki? Ezt az elhidegülést? Mert hiába agyalok ezen, egyszerűen nem tudom.
Lehet, hogy így érezném magam jól? Egyedül?
Az egyedüllét lehet jó dolog is. A magányt általában arra mondjuk, amikor szenvedünk az egyedülléttől. Vannak pozitív kivételek, mint például a magányos sportok űzői, melyek során kifejezetten élvezik, hogy egyedül küzdenek meg a feladattal. Vagy ilyen lehet még az alkotói magány, melynek során művészek, írók, mérnökök, mesteremberek teljesen elmélyednek a munkájukban.
De legtöbbször a magány, mint téma, az nem ilyen kontextusban kerül terítékre. A magányos ember nem oszthatja meg önmagát senkivel igazán. Ezt okozhatja a környezet, amibe nem illik bele, vagy a gyenge szociális képességei. Mindenesetre az igazi mély tartós magány nagyon szomorú társadalmi jelenség. Nem szeretem mindenért a közösségi médiát hibáztatni, de tény, hogy komoly szerepe van az egymáshoz közel élő emberek eltávolodásában is és abban is, hogy a gyengébb kommunikációs képességű emberek az interneten keresnek alternatívát maguknak, ezért kevésbé motiváltak fejleszteni ezt a hiányosságukat, ami hosszú távon lemorzsolódáshoz vezethet a saját generációjuktól.
Szoktam szarkasztikusan mondogatni, hogy a magány a legjobb barátom. Elég sokat tudnék róla beszélni, ha van kedved, írj üzenetet!
29f
"nem rossz dolog a magány........... ha van veled valaki" :D
(Bödőcs Tibor)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!