Hogyan leljem meg önmagam?
# 10
Pont hogy nem tudok semmit 😃
Nem tudok rámutatni semmire - mivel nincs mire.
Azt mondom hogy ha felfüggesztjük a gondolkodást, és csak úgy vagyunk a jelenlétben - akkor bárki számára nyilvánvalóvá válhat..
Mármint az válik nyilvánvalóvá hogy akkor is van valami - amikor nem vetítjük ki magunkat. Nem ugrál az elme a múltban, jövőben, és nem határoz meg semmit pl jónak, rossznak.
Az elme nélküli tapasztalás teszi nyilvánvalóvá azt hogy nem az elme vagyunk :)
Nem árt egy kis segítség időnként, hasznos a filozofálás, meditáció, de ne várjátok a kérdezőtől, hogy egyből mély meditatív állapotba jutva guru legyen.
Lassan lépésről lépésre lehet fejlődni és nem biztos hogy mindenki ugyanazon az úton jut el az önismerethez.
re #6 (2-5 vagyok) "A kérdésből is kitűnik, hogy a kérdező számára az ilyen típusú válassz nem válasz." - várjuk meg azért a kérdezőt, mert szerintem nem tűnik ki, neked lehet, de a kérdezőt is várjuk.
"Azt pedig hadd ne kommenteljem, hogy egy verset idéztél érvelés gyanánt :D"
Köszönöm, hogy nem kommenteled a gyönyörű Radnóti verset, ahol a költő szintén "keresi önmagát" ebben a versben - miért is kellene itt érvelni?
A felvetett probléma egyetemes és örök emberi - Radnóti meg tudja fogalmazni költői szinten, tehát érdemes idézni.
"Ó, hadd leljem meg végre honomat!
segíts vigasztaló, pillangó gondolat!"
---------------
A kérdés filozofikus, helyén való elgondolkodtató választ adni. (a szekrényes sem tetszett? szomorú vagyok) Örülök, hogy a #4-es tetszett, akkor indulj el azon. Mi itt azért eléggé sötétben tapogatózzunk, három sorból nehéz megállapítani, milyen szinten és mélységben kell válaszolni.
*
Jobb az esélye egy zen mesternek, aki ismeri gondterhelt tanítványát:
- Mester! nem találom az utamat!
- Ott van a lábad alatt!
*
Az eddigi válaszokból is látszik, hogy sok vetülete van a kérdésnek. Egyik lehetséges megközelítés, hogy megértsem, hogy "hogy vagyok összerakva", az annak megvizsgálása, hogy milyen személyiségtípus vagyok. Erre is többféle rendszer van, mondok egy konkrét példát, a párom ezt olvasta nemrég: [link]
és nagyon tetszett neki, sokat segít önmagam és mások megismerésében, megértésében is.
Kedvcsinálónak ezt írják róla:
"Amit nem tudunk magunkról, az árthat nekünk éppúgy, mint a környezetünknek, és akadályozhat abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Az enneagram ősi személyiségtipológiai rendszer, amely hátborzongató pontossággal írja le, milyenek vagyunk és hogyan működünk, melyek az erősségeink és a gyengéink, milyen a típusunk érett és kiteljesedett, illetve kevésbé érett formája, és mit tehetünk azért, hogy legjobb önmagunkká, bölcsebbé és együtt érzőbbé váljunk."
Én depis voltam akkor kaptam én is ezt a optimizmus 10 pontban elküldöm neked hátha segít Szia!Tíz pont az optimizmusról amit érdemes megfogadni!
1 Jó szokásokat fogok kialakítani és ezek rabja leszek!
2 Szívemben szeretettel köszöntöm a napot !
3 Rendületlenül kitartok míg a sikert el nem érem!
4 A természet legnagyobb csodája vagyok!
5 Ma úgy fogok élni ,mintha ez lenne az utolsó napom !
6 Ma úrrá leszek az érzelmeimen!
7 Nevetni fogok a világra
8 Ma megszázszorozom értékeimet
9 Most fogok cselekedni
10 imáimban útmutatást kérek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!