Ki szeret/szeretne Budapesten lakni, és miért?
Aki nem, az is leírhatja hogy miért.
Kíváncsi vagyok. :D
En szeretem, 17 eve elek itt, akkor koltoztem ide az egyetem miatt.
En bent lakom a 7. keruletben, a Varosliget fele eso reszen. Laktam tobb keruletben is ezido alatt, joval kijjebb is, de ezt szeretem a legjobban. Szoval gyakorlatilag a 6-7. keruletrol tudok nyilatkozni, az idom 95%-at itt toltom.
Pro:
Szep. En szeretem a belvaros hanģulatat, minden nap az Andrassyn setalok munka es otthon kozott. Nyilvan Kobanya-Felsorol ezt nem tudnam elmondani.
Mivel nincs jogsim es autom, meg berletet sem kell vennem, mert 20 perc alatt bent vagyok gyalog a munkahelyemen. Ha megis mennek valahova, akkor veszek 3000 forintert egy tombjegyet, es a bkv jaratok azert jo surun jarnak. Sosem ertem azt, aki rohan a metrohoz :D De neha ejszaka a taxi is belefer 2-3 ezerert. Otthon videki nagyvaros kertvarosabol egy szenvedes volt bejutni a varoskozpontba, hetvegen masfel orankent jott a busz, este meg 10-kor ment el az utolso. Gyuloltem.
Ha nagyritkan szorakozni szeretnek, akkor meg az altalam preferalt szubkult vonalan is ket hetente van valami buli vagy koncert, a jo reszuk szinten gyalog elerheto tavolsagban.
Minden a kozelben van, szombat este is atszaladhatok a Sparba ha valami eszembe jut, es nem fel napos tura elmenni a gyogyszertarba. Pl allatorvosokbol is valogathatok, minimun 5 van 10 perces setatavon belul.
Jol fizeto es sok munkalehetoseg, ha szeretne szorakozni az ember is vegtelen opcio van, bar ez engem nem erint, mert remete vagyok.
Amerre en jarok amugy annyira nem is retkes, minden reggel mossak a jardakat, es mar az emberek 90%-a felszedi a kutyagumit.
Kontra:
Rengeteg ember. RENGETEG. Es egyre tobb kulfoldi, akik tuskok, figyelmetlenek, at kell torni rajtuk magadat, ezen sajnos mindig felbosszantom magamat. A nagykoruton beluli resz mar elhetetlen, mindent szorakozohelyek es a kulfoldi-hordak uralnak :(
Rettenetesen draga alberletek, mar a kulso keruletekben is, nekem emiatt is eri meg inkabb setatavolsagra koltozni a munkahelyemtol, mert idot es idegeskedest sporolok vele. De sajat lakast vennem kb eselytelen, pedig az atlagnal jobban keresek, de azt nem tudom elkepzelni, hogy valaki egy bolti elado fizubol hogy tartja fenn magat :( Igazabol ez nagyon elszomorito dolog.
A belvaros zajos, ilyenkor tavasszal kell par het, mire megszokom, hogy a nyitott ablakoknal 6-kor mar felebredek az utca zajaira. Es persze minden csupa por, folyton takaritanom kell.
A BKV koszos, ha nagyritkan hasznalom, inkabb nem erek hozza semmihez. A hajlektalanok engem nem zavarnak, de a sok keregeto igen, de mar rutinosan kerulgetem oket.
Rohadt sok auto, telen gyakori szmogriado, minden zebran el akar utni valaki. Telen sokszor tesznek az utak takaritasara, csak gyulik a saras mocsok es le van fagyva minden. Nyaron irtozatos meleg, alig szellozik a varos, es mindenki budos 😭.
Osszessegeben en azert szeretem, mert szamomra kenyelmes, es igyekszem ritkan menni emberek koze.
Es a bicsi a litaniaert :D
Az a baj, hogy senki (azt hiszem, rajtam kívül) nem írta meg a kerületet. Nincs egységes Budapest. Kerületek és csatolt települések vannak. És egy-egynek a hangulata nagyon más.
A hírhedt “nyócker” pl. látványosan szegény: kisbolt előtt ajtó helyett függöny, bent alig van áru, a legtöbb olcsó édesség. Omladozó sárgás épületek, sínek, vánszorgó szerencsétlen sorsverte öreg gyári munkás kisebbségek... :(
A különbség akkor pofonütő, amikor kinukkansz a 9. kerületbe a túloldalon (Müpa, Nemzeti Színház, Ferencváros) és hirtelen egy elit üzleti negyedet kapsz az arcodba irdatlan üvegpalotákkal, amiknek a homlokzatába óriási megvilágított fákat tervezett be az építész, hotelek, két pénzmosó világcég irodái között egy múlt századi kialakítású régiségbolt, a telefonáló céges öltönyke mellett egy bundás nő sétáltat egy pudlit a drágán kikövezett dunaparton...egy újabb negyeddel odébb aztán megint hosszú üresség és lehangoló gyártelepek egymás után és végtelen autóutak. Kétségtelen, hogy sok terület van, ahol az ember öngyilkosságot kezdene fontolgatni. Párszor bejártam Budapestet és mindig meglep, hogy mennyire más helyek élnek egymáshoz ilyen közel.
Ahogy említettem, én 14. kerületi vagyok. Reggel megyek a piacra, köszönök az összes ismerős néninek - az őstermelői piac szerintem brilliáns intézmény és meg KELL őriznünk. Levegős, napos, friss zöldség mindig van hegyivel. Ismeretlenül is rendes mindenki, de persze megvannak az ismeretségek is hamar. Hátul az egyik kínai “haver”, mivel naponta lát, ha mindig nála veszek, hajlandó kis kedvezményt adni. (Eléggé látszik, hogy bénább eladó, mint a többi, ezért kényszerül ilyesmire; velem is próbál ügyeskedni, több cuccot rámtukmálni, de azért elég hanar megérzi a személyes határokat és normalizálódik az ismeretség.)
Hasonló jó piacot ismerek Újpesten, a Belvárosban pedig a Hunyadi téren. A zárt piacok kicsit zsúfoltabb érzetet keltenek és nincs meg annyira a személyes ember-ember kapcsolat; ezeken a helyeken inkább turistának vagy hétvégi nagybevásárlónak érzi az ember magát. De ezekből is rengeteg van. A Tesco típusú nagybevásárló helyek inkább egyedül vagy más hasonló nagyáruázakkal egyben (barkács, bútor stb.), autóval megközelíthető helyen, de kocsival ezek is gyakran 10perces utak. Modern embernek persze ott vannak a plázák, Allee, Árkád, Duna Plaza, Mammut, Westend, stb. ezekben megfér a műszaki cikk, a szótakozás, az étterem, a ruházati cikk és a nagybevásárlás.
Kezdődik a munka, a közlekedés bevisz a Móricz Zsigmod körtérig (Műegyetem rakpart, fürdőépületek, hidak mindig szép), de ha van időm gyalog vagy bicikli is opció, ha idegeidre megy a forgalom végiglopakodhatsz a festőbb utcákon helyette. Szerintem amúgy gyönyörű, izgalmas boltok vannak itt végig a budai szakaszon, a kedvencem itt a Family Market, bizarr módon a nagyon drága fürdőhotellel pont szemben, ahol ehhez illően mindenféle flancos import kaja kapható, de töredék áron.
A Móriczon több multi is székel, diploma és nyelvtudás mellett nagyon ajánlom ezeknél próbálkozni, megtérülhet általa a drágább pesti lakhatás.
Hétvégén pedig többnyire kimegyek a dunaparti szakaszra, Terézváros, Ferencváros, mindig gyönyörűek. Párszor kalauzoltam itt külföldi, céges nyugat-európai vagy amerikai munkatársat, máskor meg román, ukrán haverokat, már csak ezért is igyekszik az ember gyűjteni a jó helyeket, kinek mit- kocsmát/éttermet, múzeumot, kiülős helyet, satöbbi.
Nem igazán értem azokat, akik panaszkodtak fenn, hogy nincs mit csinálni, de bevallottan otthon ülnek. Még mindig nem tudtam kimeríteni a programokat, és ehhez nem is kell feltétlen utazni (bár átugrani mondjuk Ausztriába a Nyugatiról is jó program). De befizethetsz dunai hajókázásra, mehetsz a központi könyvtárba, olvahatsz francia képregényt a Francia Intézet médiatárban (vagy németet a Goethe Intézetben), játszhatsz a Flippermúzeumban, végigjárhatod egy hét alatt egy nap/egy program alapon a Hősök Tere -Szépművészeti/Műcsarnok -jégpálya -Vajdahunyad vár-állatkert-cirkusz-fürdő szakaszt. Vásárolhatsz élményfestést, mehetsz a Hosszúlépéssel idegenvezetett sétára, megnézheted a budai várat, mehetsz a pozsonyi piknikre vagy a múzeumok éjszakájára....Néha potyázni is lehet idegenvezetésnél, mert rengeteg a turistacsoport és senkit nem zavar, ha pár percre megállsz hallgatni a vezetőt te is
Ha valaki pedig sokallja az összes fentire a 3ezres belepőket: választhatsz, hogy nyaralni mész 3 napra-1hétre külföldre egy évben és akkor százezres tétel alatt nem úszod meg, szállással-benzinnel satöbbi;
vagy megnézhetsz hétvégenként egy pesti látványosságot városi sétával egybekötve. Nyilván aki nagyon szegény vagy tényleg semmi ideje, annak ez sem opció, de szerintem egyszerűbb annak az alkalmi pár ezresnek az előteremtése ahhoz, hogy az ember takarékosság címen hagyjon ki ennyi programlehetőséget, ha már itt lakik. És bármilyen hobbid is van, szinte mindig akad egy fesztivál vagy szubkultúra.
Gondolom hogy többnyire fiatalok és/vagy középosztálybeliek érdeklődnek ezek után, de ha az időt, (nem olyan sok) pénzt rászánod, program az mindig van. Érdemes követni a helyszínek, Margitsziget, Millenáris stb. blogjait, mert folyamatosan szoktak lenni rendezvények. (De konkrét hobbikra is lehet keresni, pl. én látogatok anime és képregény conokat, mindkettőből van évente több is)
Facebookon is vannak cserebere és meet-up klubok.
Budapestnek nagyon jó a közlekedése, belvárosban pláne, mondjuk késő este vagy nyáron egy meleg zsúfolt busz is borzasztó, de a válasz az, hogy ha teheti, kerülje el az ember a csúcsidőszakokat. Szmog például ősszel, esti órákban szokott előfordulni, nyilván aki teheti ne ide időzítse a városban járkálást. Aki ezeket szem előtt tartja és a munkája nem kényszeríti bele, hogy állandóan a rossznak legyen kitéve, az szerintem tudhatja élvezni a várost.
"Az a baj, hogy senki (azt hiszem, rajtam kívül) nem írta meg a kerületet."
Az a baj, hogy nem olvasod el a kommenteket.
Kizárt. Koszos, zajos, rossz a levegő, mindenhol nyomor van, semmi zöldterület*, ráadásul brutálisan drága. És Istenem, borzasztóan undorító. Nem kell sokat sétálnom, de azon a pár méteren mindig látok szemetet, kajamaradékot, hányást és egyéb végtermékeket... Gusztustalan. Pedig nem a Hős utcába járok.
Inkább lakok egy pici falucskában az erdő szélén, és bejárok Pestre dolgozni, így tökéletes számomra, bár még így is néha túl sok Pestből..
*: Tudom, van néhány park, de nekem az, hogy némi pázsit meg 2 fa, pár méterre az úttól, szintén tele emberekkel, nem túl zöld.
"Sosem ertem azt, aki rohan a metrohoz :D"
Én meg sose értem, hogy ez miért olyan nagy talány. A vonatom óránként jár, szeretném elérni, úgyhogy van, hogy futok a metróhoz, ami kivisz az állomásra.
Nem értem, mi olyan érthetetlen ezen? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!