Szerintetek mennyivel volt biztonságosabb régen a világ?
A nagyszüleim és a szüleim folyton azt emlegetik, hogy az ő idejükben a gyerekek még az utcán játszottak, vidéken simán kimentek az erdőbe és egész napokat elvoltak ott anélkül, hogy bármiféle veszélybe kerültek volna. Azt mondogatják tényleg biztonságosabb volt a világ, manapság meg már a szülők a hátsó kertbe se merik kiengedni egyedül a gyerekeket.
Ez tényleg így volt? Mi változott azóta? Miért volt biztonságosabb a világ? Manapság miért nem az?
Igaz én még csak 25 vagyok, de azt én is alá tudom támasztani, hogy mikor én voltam kicsi a szüleim nem csináltak belőle drámát, ha kibicóztam a városunk határába, vagy az erdőbe, akár egyedül, akár barátokkal, de a szüleim egyszerűen elengedtek, pedig nem voltak azok a fajták, akik tojtak a gyerek nevelésre. Manapság meg azt veszem észre, hogy a szülőknek mindenhová követnie kell a gyerekeket, a játszótérre már nem elég ha csapatostól vonulnak le, mindig kell lennie ott egy felnőttnek.
Szerintem nem arról van szó, hogy a szülők gondolkodásmódja változott, egyszerűen én úgy látom, hogy a világ biztonsága már nincs annyira és olyan szinten garantálva mint pár évtizede. Vagy én látom rosszul?
Én is 25 vagyok.
Mi is játszottunk a téren, utcán, én körbejártam a háztömböt.
Sokkal-sokkal jobb volt a közbiztonság akár 10-15 éve.
Én 3.-ban egyedül mentem haza, most nem engedném a saját gyerekemet.
A különbség az, hogy sz...rá lett kamerázva minden, de közbiztonság az nincs.
Ennek sok, általam gyanított politikai-társadalmi okát fel tudnám sorolni.
Abban egyetértek (valaki itt írta korábban), hogy régebben biztos nagyon sok gyerekrablós, gyilkosságról szóló hírt le sem közöltek, legfeljebb az a kis település tudott a bűntényről, ahol konkrétan megtörtént. Igen ez jó érv.
Gondolom régebben dupla, sőt tripla annyi erőt fordítottak arra, hogy egy-egy bonyolultabb gyilkossági ügyet eltusoljanak, főleg ha úgy tűnt, hogy nem fogják tudni megoldani.
Azzal is egyet értek, hogy a szigor még egészen más volt, pl az én születésem előtt. Akkoriban a bűnözőket komolyan megbüntették, a rendőrségnek is gondolom nagyobb volt a tekintélye és hatalma...Manapság úgy látom, hogy a rendőrök is félnek egy-egy helyen rendet tenni, sőt ki se mennek, ha egy bizonyos rossz hírű környékre hívják őket. Ezt saját tapasztalat alapján mondom.
Manapság a világ tényleg többre tartja a bűnözők jogait, mint az áldozatok jogait? Ezért lettek bátrabbak a beteg lelkűek/bűnözők? Tudják, hogy nincs érdemi szankció ellenük, és ezért?
A rendőrség tekintélyének csökkenése,
A bűntetések nem eléggé elrettentőek (Tolvajkergetők 1.-2. évada pl tanulságos),
A bűnözőt jobban védi a törvény, mint a bűnöst,
Az önkormányzatok bekameráznak mimdent, holott lehet több rendőr kellene az utcákra ehelyett pl; a kamerák aztán amúgy nem is működnek és/vagy nem nézik őket,
Bizonyos népcsoportokban nem is ember, aki nem ült még,
A társadalmi olló, a szakadék a gazdagabbak és szegényebbek között szerény véleményem szerint növekszik,
Drog problémája egyre nyilvánvalóbban súlyosabb - a Hős utca közelében (NEM ott, közelében) nőttem fel, de 10 éve mégse volt annyi drogos a mi utcánkban (volt egyáltalán?) és 10 éve, 15 évesen kevesebb okom volt félni, pedig nem volt ilyen sok térfigyelő kamera se (volt egyáltalán?) az utcánkban
Alkoholprobléma - ez is a manapság növekvő stressz miatt nőhet esetleg?
Társadalmi elvárások, média és a tömeg nyomása miatt elképzelések az életről (család, autó, kertesház, kényelem, kellemes munka) - a stressz és a "depi", amiért ezt a döntő többség mégsem éri el,
Növekszik a társadalomba beilleszkedni nem tudók, nem akarók száma, akár r. aránya a magyarokhoz képest, de a "fehér népességben" is,
Nevelés ... Khm ..egyre kevésbé van
Szerintem nagyjából ezek az okok szerintem.
Ahogy az előző hozzászóló leírta.
Egyébként bűntettek sajnos mindig is voltak, csak sokszor nem csaptak körülöttük nagy hírverést, vagy meg sem találták az elkövetőt/elkövetőket. Ma már könnyebb az ügyeket felgöngyölíteni, fejlődött itt is a technika / genetikai vizsgálatok a nyomokból, közterületeken kamerák felvételeinek kielemzése, stb. /.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!