Huszonéves átlagos fiatalok! Ti hogyan élitek meg, hogy a mi korosztályunk számára a saját lakás csak vágyálom lehet?
A hitel egy hatalmas csapda, már egyszer megtapasztalta az ország, jelenleg is több százezer családot fenyeget a kilakoltatás a bankok miatt. És semmi nem garantálja hogy ne játsszák el újra a "válságot" vagyis az annak nevezett színjátékot.
Nem mellékesen ha hitel van akkor az ember nem mer ugrálni akármilyen ócska lezüllesztett melóhelye ,akármilyen idióta főnököket kollégákat kap a nyakába , nem mer lépni, mert ha nem talál gyorsan másik helyet akkor néhány hónap hátralék után olyan spirálba kerül hogy onnét már csak az utca van és az árverezés. Ezért inkább szívja a fogát és marad a rossz helyen ezt meg a munkáltatók is tudják. Nincs is jobban kizsigerelhető munkaerő annál akinek havonta be kell fizetni a 20-30 éves hitelét és hajszál választja el a hajléktalanságtól.
Szóval inkább félre kell tenni évekig, hatalmas nagy igényeket le kell vinni ,mert az a biztos ami ki van fizetve.Amin hitel van az egy kártyavár, ami pillanat alatt összeomolhat és akkor veszett az is ami addig be lett fizetve.
Utolsónak: Elméletileg igaz amit írsz. De annyi pénzt összerakni becsületes munkából, munkahelyen dolgozva,gyerekeket nevelve képtelenség, hogy lakást vegyél, vagy ha igen, sok-sok évet kell rá várni, addig hol laksz, hol nevelsz gyereket? Albérletet fizetve? Akkor már jobb az albérleti díj fizetése helyett hitelt fizetni.És addig is élsz a saját lakásodban.Előre semmit nem lehet kiszámítani, nem lehet bekalkulálni hogy megszűnik a munkád, hogy fizeted a hitelt, stb.
Ilyen alapon semmit ne csinálj, ne lépj ki az utcára sem, hátha elüt egy kocsi.Csak nem kell iszonyú nagy hitelt felvenni, reális nagyságú lakás kell.
#32 nem akarok annyira beleszólni, de amíg élhetőbb városban 20-30m2 kerül 8-10 millióba, addig nincs mit tenni... Itt Szabolcsban a házárak változóak, ha olcsón találsz 4-8 millió között jó házat, akkor a környékkel van gond. Jobb helyeken 10 milliótól indulnak azok a házak, amibe majdnem hogy csak beköltözni kell, de inkább 15 milliót mondanék. És ez még nem a város, hanem valamelyik külterülete, vagy szomszédos települése.
Szerintem egy átlag család 40 ezret ha félre tud tenni (ha mindkét fél dolgozik) házra, lakásra, akkor is az csak 480 ezer évente. Lakástakarékhoz is csak max. 72 000 évente a támogatás / szerződés. Annyit magának is összespórol pluszban az ember... Ezért nem tudom megérteni, hogy akik megveszik a 15-20 milliós házat, csakis hitelből teheti, de akkor vállal is mellé 30 év közel százezres rabigát is.
Az egészet nem értem. Tegyük fel, arra gondolsz, hogy a gyerekeknek, unokáknak is jó lesz az a ház. Mire kifizeted a hitelt, elöregszel, örökségbe adod a házat, ami aztán rosszabb esetben eladódik, persze fele áron... vagy pl. ahány gyerek, annyifelé fognak széledni. Ház meg marad üresen a maga 100-150 m2-vel. Amortizálódik, még kevesebbet ér.
Egyébként annyi a titok :spórolni kell.Nekem azt tanították addig nyújtózkodj amíg takaród ér . Én havi 120 ezret tudtam félre rakni havi 160 ezres fizetésből.(ilyen fizetést pölö folyamatos műszakos gyárban 8 általánossal megadnak pótlékokkal együtt,nem kell ehhez feltétlen diplomás bölcsészmérnöknek tanulni)
És hogy? Hát igen otthon laktam , a lenézett gúnyosan jellemzett "mamahotelban" nem mentem kényszeresen albérletbe ,20 ezret odaadtam apáméknak rezsire és kajára,mert azt ettem amit főztek , és ennyi, nem maradt szinte semmim csak 20 ezer az meg elment néha egy kis desszertre , és nagyritkán turkálóban egy két ruhára kínais cipőre alap higiéniai cuccokra. 3 év alatt összeszedtem 4,5mft-t, apám megdobott még 1 millióval ,(de nem ez a lényeg ezzel kb 8 hónapot dobott előre amit köszönök is neki), amiért vettem egy családi házat nyilván nem a fővárosban !Amit erősen fel kellett újítani, de odaköltöztem,aztán abból a havi 160 ezres vagyis akkor már 180 fizuból meg - mert nem vagyok teljesen lusta és béna, a saját kezemmel fel is újítottam,néha haver átjött segíteni 3 sörért ,meg kajáért cserébe mikor vállalhatatlanul nehéz tárgyakat kellett mozgatni ami egyedül nem ment. Ja és nem tartozok 30 évig a banknak ,nem a bank lakásában vagyok ideiglenesen állomásozó személy,hanem a sajátomban lakom potom kis rezsivel,gyönyörű kerttel ,saját gyümölcsössel szőlővel baromfival, kutyákkal,saját használt de megbízható autóval. Más meg fizeti a 100+rezsis albit és nem jut egyről kettőre,várja a csodát.
És nem vagyok kamionos ,felsővezető, ilyen olyan manager és nem mentem ki németbe mosogatni,spárgaföldre szüretelni, úgymond divatos szóval csak 'proli' vagyok ,oszt mégis sikerült .
Aki meg fiatal és csak a bulizásnak drogozásnak él és fizetés utáni hétvége után már kölcsönkér ,egész nap bagózik (kollégáim ismerősök közt ezt látom)az nyilván sír rí hogy de rossz neki pedig ha előre gondolkodna..,aztán felveszi a hitelt kocsira ,lapostvre ,irreális árú lakásra és bedől 5 éven belül mehet az utcára és szidhatja kormányt.
És van akinek 3-4száz ezres fizetésből sem sikerül ez pedig ott havi 250 ezret simán félre tudna rakni,igaz össze kéne húzni magát néhány évre és addig nem lehet bulikirálynak lenni és szelfizni a tengerparton ,venni az iphon tudomisénhányast ,feszíteni a bömösben.
Szóval ennyi lehet lepontozni,de ne hazudjuk már azt hogy nem lehet, nincs lehetetlen csak tehetetlen.
34-esnek totál igaza van!
Nem kötelező mindenkinek nagyvárosban élni és 20 milliós házat, lakást venni. Csinálja ezt az, akinek van rá pénze! A többiel pedig a pénzüknek megfelelő helyre menjenek! Én kisvárosban élek, itt egy kis lakótelepi lakás 6-7 millió.
Kertes kisházat/2 szobás/ már lehet venni jó helyen is 6-9 millióért is.Igaz nem nagy, fel kell újítani, de itt nálunk sok fiatal pár ezt csinálja:Gyűjtik a pénzt, spórolnak, plusz Fundamentába fizetnek, mikor letelik, már van annyi, hogy egy kis hitelt vesznek fel hozzá, és vesznek egy kis házat, lakást.Kifestik, beleköltöznek, és mindig javítgatják, csinosítják fizetésből ami jut rá, meg saját munkával.Később ha kicsi, építenek hozzá szobát még, teraszt, stb.
És nagyon sokan bejárnak dolgozni a legközelebbi nagyvárosba, ami 40 km-re van. Naponta ingáznak, mert ott egy ilyen 6-8 milliós lakás 15-20 millió, azt sosem tudnák megvenni.
Valamit valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!