Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Van itt olyan akinek van...

Van itt olyan akinek van tapasztalata az idegenekkel való együttélésről?

Figyelt kérdés

Nyár végén, ősz elején szeretnék felköltözni Budapestre, hogy ott dolgozhassak. Mivel kevés ismerősöm van így arra gondoltam 1-2 lánnyal laknék egy albérletben.

Csak félek, hogy milyen lesz idegenekkel együtt élni. Hiába voltam kolis ez mégsem ugyanaz. Vagy igen?

Van olyan albérlet ahol kérhetek kulcsot a szobámhoz?

Félek, hogy nem lesznek rendesek velem és pl elveszek a kajámat a hűtőből.

Szívesen fogadok minden jó tanácsot.

25/L

2017. ápr. 17. 15:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Én egy kolléganőmmel laktam közös albérletben. Nem nagyon találkoztunk, váltott műszakban dolgoztunk.

De a kaja miatt voltak problémák (ki mit, mennyitt vesz). A takarításból is, mindig volt valami kifogása, hogy miért nem csinál semmit. A vendékekből is voltak súrlódások. De jó szervezéssel szerintem mindent meg lehet oldani.

Természetesen a szobádat zárhatod.

Nagy alkalmazkodó képesség kell a közös albérlethez.

2017. ápr. 17. 16:36
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kölcsönös nyitottság és rugalmasság a lényeg. Ne úgy állj hozzá, hogy biztos undokok lesznek veled, mert az meglátszik az emberen és ők is úgy fognak hozzád állni. Mielőtt összeköltöztök, ismerd meg őket személyesen, hogy a szimpátia megvan-e. Nagyon sokan akarnak ilyenkor pestre költözni, szóval választékod lesz bőven, nem kell erőltetni, ha valaki már az első beszélgetéskor sem a te világod.

Én 3 sráccal lakom, mindenki egyetem mellett dolgozik. Akinek nincs kedve közösködni, az csak becsukja az ajtaját és akkor tudjuk. Azt hiszem kulcs is van hozzá, de szerintem fölösleges, ok nélkül nem mászkálunk be egymáshoz. A kaja úgy van megoldva, hogy mindenkinek van egy polca a hűtőben és abból gazdálkodik, amit magának vett. Igazából bármilyen rendszerben megegyezhettek, csak tudja mindenki, hogy mihez kell tartania magát, akár kajáról van szó, akár másról.

2017. ápr. 17. 20:33
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Voltam koleszos. Nálunk kevés volt a konfliktus, jól ment az összecsiszolódás. Figyeltünk egymásra :)

Se takarítási, se kajás, se tanulásos, se alvásos problémánk nem volt egymással. Két garnitúra szobatárssal is így volt (2 szobatárs, blokkban összesen 6an voltunk egy konyhára-tusolóra)

2017. ápr. 18. 00:54
 4/4 Ignis Subdialis ***** válasza:

Nekem szerencsém volt, mert az első hirdetésre amire jelentkeztem, a lakótárs lánnyal kölcsönös volt rögtön a szimpátia, s később is jó barátok lettünk, bár volt egy-két dolog, ami zavart az együttélésben, de ez még oké volt. Aztán sajnos elment, innentől nekem kellett bérlőt találnom magam mellé és hát az az egy beszélgetés nem mutatta meg, hogy mit nem fogunk bírni egymásban. :) Ez legtöbbször higiénia és társasági élet terén okoz konfliktusokat. Nagyon másak tudnak lenni a normák, mintha két másik földrészen nőttünk volna fel, persze ez már a kollégiumban is kiderülhet. Érdemes lefektetni szabályokat az elején (pl. mosatlant tilos felhalmozni, legyenek olyan használati területek ahol nem tárolhatunk dolgokat, hogy hozhatunk fel vendéget stb.) és a fő szabály az legyen, hogy ha bármi zavar, azonnal szóljunk. Az is jó lehet, ha Te bérelsz ki egy lakást és úgy választod magad mellé a többieket, így kicsivel több jogod-beleszólásod, "törvényalkotási jogod" lehet.

Van egy olyan sokszor igazolt tapasztalat, hogy barátokkal nem szabad utazni és együtt lakni, mert ellenségeskedés lesz a vége. :) Szóval jobb idegenekkel, és nem árt igényesnek lenni a választásnál, kisebbségi komplexussal és parázással ne közelítsd a kérdést. Érdemes megvárnod azt, ami nem kompromisszum számodra, kérd a tulajt, hogy megismerhesd a lakótársakat (ha ez neki nem evidens), ha valami nem tetszik, keress tovább. Vannak egyébként külvárosi szállodák is, ahol lehet szobát bérelni albérlet árban, ha úgy is érzed, hogy sürgősen találnod kell albit, ilyen helyekre is beköltözhetsz ideiglenesen, s közben nyugodtan keresgélhetsz. De ha az albérletdömpingben jössz, akkor úgyis találsz helyet (augusztus táján).

Valószínűleg vannak kulcsra zárható szobák is, ebben nincs tapasztalatom, én mindig bizalmat szavaztam a lakótársaimnak, de nem is tűntek el a dolgaim sose. :) Mégiscsak dolgozó nőkről van szó, mindenki keres pénzt hogy fizessen albérletet, ételt magának, egy kollégiumban inkább előfordul az ilyen, a diákoknak gyakran a fogukhoz kell verni a garast.

2017. ápr. 20. 11:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!