Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A budapestiek miért nézik le...

A budapestiek miért nézik le a vidékieket?

Figyelt kérdés

2017. jan. 6. 20:27
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
74%

Azért, mert a pestiek (és természetesen a budaiak is!) mind-mind kifinomult érzékvilágú, széles látókörű, tanult, művelt, harmonikus, illatos, szép emberek, akik a napjukat nyitott ablaknál végzett tornagyakorlatokkal kezdik, becsületes, produktív, társadalmilag kimagaslóan hasznos munkával folytatják és csendes elmélyüléssel, skandináv filozófusok műveinek tanulmányozásával és J. S. Bach Angol-szvitjeinek hallgatásával fejezik be.

Ezzel szemben a vidékiek egytől-egyig vastagbokájú, baltaagyú, csapzott hajú, hiányos fogazatú, elhízott, zsírszagú tahók, akik a civilizáció vívmányait kizárólag kolbász és disznósajt készítésére képesek fölhasználni.

Ez a fővárosi oktatási intézmények magas színvonalának, a hegyekből leáramló egészséges, friss levegőnek és az inspiratív társadalmi környezetnek egyaránt köszönhető. Nem véletlen, hogy amíg egy budapesti kisded első szava az hogy: Mahler-szimfónia, addig egy vidékié az hogy: szalonna.

Hát ezért.

2017. jan. 6. 23:12
 12/24 anonim ***** válasza:
81%
11-es: xD Sírva röhögtem!
2017. jan. 7. 08:23
 13/24 anonim ***** válasza:
88%
#11 Gyonyoruen osszefoglaltad a ket veglet sztereotipiait, jot szorakoztam a kommented olvasasa kozben. :D
2017. jan. 7. 20:02
 14/24 anonim ***** válasza:
75%

Barátom, szenzációs ember vagy.

Én debreceni vagyok, 4 évig éltem Budapesten. Azt tapasztaltam, hogy mikor kiderült, vidéki vagyok, az emberek segítőkészebbek, kedvesebbek lettek velem szemben, sokat érdeklődtek a városomról, a környékről, ahol felnőttem. Az exem, aki Budapest belvárosában nőtt fel, mikor először végigment Debrecen főutcáján, álmélkodva nézett körül, és mondta, hogy ez egy filmstúdió kulisszájának is tökéletes lenne. Budapest mint város annyira más közeg, hogy az ott felnőtt embereknek meg sem fordul a fejében, hogy másutt is van élet. Nem lenézés ez, csak egy egyszerű szemlélet - és gyakran még a legműveltebb, legtanultabb emberek sem gondolnak bele a vidéki élet élhetőségébe.

Persze vannak a sutyerákok, akik mindenkit lenéznek maguk körül, de ahhoz nem kell fővárosinak lenni.

2017. jan. 8. 16:05
 15/24 anonim ***** válasza:
"Budapest mint város annyira más közeg, hogy az ott felnőtt embereknek meg sem fordul a fejében, hogy másutt is van élet." - Na, ez azért így nem igaz...
2017. jan. 8. 16:24
 16/24 anonim ***** válasza:

Nekem több ismerősöm van, aki Budapestről kiköltözött agglomerációba. Nekem ez azért nem opció, mert nincs jogosítványom, nekik van, tehát ők meg tudják oldani egyszerűen az ingázást, nekem ez már nagyobb gond lenne tömegközlekedéssel. Jártam Budapestről Gyálra dolgozni, kb. másfél óra volt az utazás csak oda, és nem nagyon volt több útvonal lehetőség, ha mondjuk lerobbant volna a metró, akkor gondban lettem volna, már nem ott dolgozom. Ha lenne jogsim és autóm, akkor lehet, hogy én is kiköltöznék máshova. Mellesleg most sem a belvárosban élek, azt nem nekem találták ki, ez egy elég nyugis külvárosi környék annak ellenére, hogy kiváló a tömegközlekedés errefelé.

Nem értem, mi ez a sztereotípia a budapestiekről, tudom, pesti bunkó vagyok én is, ahogy itt már megszoktuk az általánosítást, úgysem fog megszűnni ez az ítélkezés, akkor sem, ha a fejem tetejére állok, mindegy, mennyire igaz vagy nem igaz rám és az ismerőseimre. Nem szeretem ezt az ítélkezést, én sem ítélkezek, sokféle embert ismerek sok helyről, határainkon innen és túl is.

2017. jan. 8. 16:37
 17/24 anonim ***** válasza:

Nézd, a kérdező egy általános jelenségre keres választ. Nyilván vannak budapestiek, akiknek tök természetes más városok élhetősége, de tendenciózus, hogy nem tudják elképzelni az életet Budapesten kívül. Ha te olyan fővárosi vagy, akinek nem okoz kultúrsokkot egy Budapestnél kisebb városba költözni, akkor nem veszed magadra, hanem továbbhaladsz.

2017. jan. 8. 17:30
 18/24 anonim ***** válasza:
"a kérdező egy általános jelenségre keres választ" - A kérdező egy NEM LÉTEZŐ általános jelenségre keres választ.
2017. jan. 8. 17:35
 19/24 anonim ***** válasza:
#17 - sajnos igaza van #15-nek, emellett az általánosítás mellett nem lehet elmenni szó nélkül. 36 éve pesti vagyok, itt születtem, és egyetlen embert sem ismerek, aki ignorálná a vidéket. Inkább az az általános, hogy nem tartjuk a fővárost a világ közepének, de még az ország közepének sem. Sőt, sokszor már fővárosnak sem méltó, de ez már politikai vonal.
2017. jan. 8. 17:37
 20/24 anonim ***** válasza:
Értem, tehát én, aki egyébként tapasztaltam mindkét létformát, éltem már Budapest bulinegyedében, laktam városszéli alvónegyedben, ahol még szórakozóhelyek sincsenek, és 3 perc sétára van a kukoricás, találkoztam millió meg egy emberrel mindenféle lakókörnyezetből - nem vagyok hiteles szemlélő, és a kr***anyámat, amiért azt merem mondani, hogy tapasztalataim szerint a fővárosiaknak általában kultúrsokkot okoz a vidéki élet - és fordítva. Oké. Én kérek elnézést, ti tudjátok.
2017. jan. 8. 17:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!