Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Ausztria vagy Anglia?

Ausztria vagy Anglia?

Figyelt kérdés
Sokat gondolkodtam a két országon az elmúlt időben hogy hová lenne érdemesebb kimenni. Az angol nyelvet társalgási szinten egészen jól beszélem az érettségin is 89% lett németet viszont soha nem tanultam de egy nagyon alap szinten beszélem és szeretném a közeljövőben ezt is fejleszteni. Van egy testvérem aki fél éve kint dolgozik Londonban és mondta hogy keményen meg kell dolgozni én viszont annyira messze nem szeretnék menni de még is egy jobb életet szeretnék. Nem jól szeretnék élni hanem jobban csak. Szakács szakmát fogok tanulni szeptembertől és a párom egyetemista és ő is elgondolkodott a két lehetőségről de egyikünk sem jut dőlöre. mindkét nyelvet szeretem de tapasztalataim nincsenek egyáltalán.Mi lenne a legjobb döntés ha egy 3-4éven belül családos szeretnék(nénk lenni)? a válaszaitokat előre is köszönöm. (19/F)

2015. júl. 14. 19:26
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
10%
Angliában még nem voltam, de régóta Ausztriában dolgozunk a párommal, illetve a határ mellett nőttünk fel, így jól ismerem az országot. Ausztria elég gazdag ország, láthatsz gyönyörű házakat, sokmilliós autókat, vannak nagyon jól fizető álomállások, nem is kevés - csak mindez nem a magyaroknak! Mi mindketten, sok sorstársunkkal egyetemben diplomával dolgozunk kinti minimálbérért egy alja helyen, ahol folyton kapjuk a hülye magyarozást meg a sárba tiprást a származásunkért. Már azt vallom, hogy ha otthon ennek a fizetésnek csak a felét megkapnám ugyanezért a munkáért, rohannék haza, csak ne kelljen a mindennapos megaláztatásokat tűrnöm azért, mert magyar vagyok. Sokunknak lassan már a testi-lelki-pszichés egészsége bánja a kinti körülményeket, annyira rosszul bánnak a külföldiekkel. Sok munkatársamnak alvászavarai vannak (vendéglátás úgyszintén), vannak, akik (köztük én is) idő előtt őszülni kezdtek a stressztől, mások csak simán idegbetegek... Szóval hidd el, nem éri meg. Némettudás nélkül lehet elhelyezkedhetnél, van, ahol nem kell annyira, de szakácsként kb számolhatsz a heti 50-60 órás munkahetekkel, szabadságról max. majd álmodhatsz és minden nap beléd fogja törölni a vezetőség a lábát, mert te külföldi vagy. Én még egyszer tuti nem vállalnám be.
2015. júl. 14. 19:54
 12/21 anonim ***** válasza:
35%

Az ne menjen külföldre, aki még egy kategóriát sem tud rendesen kiválasztani.

Egyébként meg neked kell eldöntened, nem az alapján, hogy közelebb van, vagy nem, mert ma már a távolság nem akadály, nem az alapján, hogy hideg van, meleg van, vagy halványabb a fű, mint nálunk, hanem, hogy melyik nyelv megy jobban, melyik népet tudnád jobban elviselni. És itt ugyan a sztereotípiákból kell kiindulni, de nem kell azt hinni, hogy az akkor az összes osztrákra/angolra igaz is.

2015. júl. 14. 19:57
 13/21 anonim ***** válasza:
54%

Ha most akarsz kimenni, akkor Anglia. Ha van még 1-2 éved nyelvet tanulni, akkor ráfeküdhetsz a németre és mehetsz Ausztriába.

Anglia amúgy nem csak Londonból áll, nem értem, miért gondolkodik mindenki ebben. London az utolsó hely, ahová mennék, vidéken ellenben nagyon kényelmesen be lehet rendezkedni.

2015. júl. 14. 20:08
 14/21 anonim ***** válasza:
64%

" Mi mindketten, sok sorstársunkkal egyetemben diplomával dolgozunk kinti minimálbérért egy alja helyen, ahol folyton kapjuk a hülye magyarozást meg a sárba tiprást a származásunkért."

Ez érdekes, mert én pont az ellenkezőjét hallottam. Sógórnőm diplomával diplomás állásban dolgozik a kezdetektől. Nemsokára ő lesz a főnök is. A másik tesóm barátnőjét is olyan pozícióba fogják felvenni egy neves multinál, mint az osztrákokat. És nem ők az egyetlenek. Mindenki tudja róluk, hogy magyarok, de semilyen attrocitás nem érte őket emiatt. Ahogy engem sem amikor kinn voltam. Sőt, még körbe is ugráltak.

Aki ért a szakmájához és jól beszéli a nyelvet, az ugyanolyan állásokat megpályázhat, mint az osztrákok és fel is veszik őket. Mint az ábra is mutatja. Aki pedig nem, az diplomával is csak mosogatni fog.

2015. júl. 14. 20:17
 15/21 anonim ***** válasza:
53%
Ja és, az egyik kinti magyar ismerősöm pincér Ausztriában. Sosem bántották őt sem. Akárcsak a péket.
2015. júl. 14. 20:18
 16/21 anonim ***** válasza:
69%

Ausztriát mondanám, de ha nem tudsz németül, ne vállald be.

Én Németországban élek. A fizetés nagyon jó, bár rendesen meg kell dolgozni érte, és igen nehéz a kezdetek. Én már úgy jöttem ki, hogy társalgási szinten beszéltem a nyelvet, de még így is nehezen boldogulok mondjuk hivatalos ügyekkel kapcsolatban (lakás, orvoshoz papírok, továbbtanulás...)

Ha semmit nem tudsz németül, szenvedni fogsz, nem épp egy angol. (mondom úgy, hogy angolból megvan a felsőfok)

21N

2015. júl. 14. 20:25
 17/21 A kérdező kommentje:
Az angolt tökéletesen megértem németül meg még nem nagyon kellett sosem beszélnem és őszintén van hogy a hivatalos ügyeket még itthon is nehéz elintéznem x).Sokan mondtátok hogy Ausztria és Anglia tényleg ennyire nem jött át?
2015. júl. 14. 20:45
 18/21 anonim ***** válasza:
0%
Ha már Anglia, akkor London. Más nem éri meg.
2015. júl. 14. 22:40
 19/21 anonim ***** válasza:

Én Németországot javaslom. Oda költözött ki egy tag,akivel régen sokat beszéltem családostól kisgyerekkel ápolónak. Az indok a jobb megélhetés és a szülők részéről hátrahagyott kölcsön volt. Javultak az életkörülményeik,és egész szép ütemben faragtak le folyamatosan az adósságból. Amint kifizetik ismét költhetnek másra.

Angliáról nem tudok semmit. Csak a diákok kivándorlásáról hallottam alkalmi mosogatás formájában a nyári szünidőben. Persze csoportosan,mert egyébként nagyon drága fenntartani 1800 fontból egy lakást. Főleg ha diákként mégy rövid időre,akk semmit sem kerestél ha egyedül mégy.

Ausztria terén csak az öregek pesztonkalásáról hallottam,és lenézett szakma,de ezt nem éreztetik veled. Gyereksegély 60K forint gyerekenként akkor is ha csak dolgozni jársz ki,és otthon laksz. 15 K pedig napi szinten a fizu,ami kéthetes turnusokkal minden napra számolva,mert úgy vagy ott 210K. Vagyis annyit kapsz két hét melóért és két hét szabiért ott,mint itt egy egyetemet végzett munkás.

Csecsemőkről nem tok semmit,hogy utánuk is jár e pénz,de iskolába járónak fizetnek. Utána kell járni. és el kell intézni a gyereksegélyt,mert magától nem fog járni a magasabb,csak ha elintézted. Nemtom hogyan kell. Az utazási költség meg elenyésző havonta egyszer oda vissza. Olyan cégnél kell bejelentkezni,ahol nem kell fizetni a folyamatos koordinálásodért,csak havi 20-40 eurót. A korrdinálás,hogy megmondják kihez menj,ha váltanál,vagy véget ért az öreg távozása lévén a munkád. Ők mindig találnak neked a következő 2 hetes turnusodra új munkát. Kifoghatsz rossz családot is,és ott gurulhatsz a szopórolleren,míg meg nem murdel,vagy át nem mégy máshoz,ha van rá lehetőség. Ilyen esetben előfordulhat,hogy egy darabig munka nélkül leszel,mivel előbb az öreg eltávozása miatti munkavállalókat részesítik előnyben,de egy két három hónap és újra van. vagy ha előre bejelented,hogy váltanál.

A főző tudásod pedig kamatoztatod otthon,vagy az öregnél. Van ahol a család elvárja,hogy ne csak az öreggel,hanem velük is törődj. nemtom lehet e előre tudni ezt az eshetőséget,de ha nem,és túl messzire mennek,szolgának néznek,akk hát más családot igényelsz és jelented a munkaadónak,hogy miért. Akk talán a család a legközelebbit nem használja ki,ha esetleg az lenne a következménye,hogy az öreg,és minden teendő hosszabb időre a nyakukba szakad. Bár lehet azonnal kapnak pótlást.

Apám nyelvtudás nélkül vágott neki Németországnak,Franciának,és Hollandiának 2000 és 3000 euró közötti fizetésekért. csoportosan mentek ingyenes tömegszállásra férfiak. Villanyszerelés építkezéseken,és a többi jellemzően férfimunka. És 2006 óta dolgozik külföldön. A válság betett ugyan és két évre hazakerült 2008 után,de idehaza is könnyen betehetett volna ugyanez miközben 90K forintért megy el itthonról teljes fél napra,vagy többre,és éjszakázni is kell. (vasút) 21 vagy 22 év vasúti szolgálat után lépett külföldre. Egyrészt jó világot látni,másrészt két hónap alatt a hazai éves fizetést megkapod. Hátránya,hogy ha család nem költözik ki kéthavonta jár haza. Mivel heti 5 vagy talán 6 napos munkaidő van. Megdolgoztatnak ugyan,de most mond meg,hogy ennyiért nem éri e meg?

Én Németországot javaslom,ha nem gond a távollét,vagy kitudtok,és akartok költözni oda. Egy év alatt alapokat megtanulod a nyelvből. 2 év és társalogó szinten elbeszélgetsz. A többi pedig már lustaság kérdése,de ha kinn élsz úgy is megtanulsz 5 év alatt tökéletesen mindegy milyen nyelvről legyen szó,ha nem vagy értelmi fogyatékos,vagy túlságosan elfoglalt a nyelvtanuláshoz,szókincs bővítéshez.

Én ha mennék Németbe mennék. Szebben kidolgozott infrastruktúra és minőségibb szolgáltatás jellemző a nyugati országokra fizetéssel együtt. van pénz a rendfenntartásra,és oktatásra. A gyereked,igy (ha ott tervezel iskolába járatni) nem egy lepukkant még működő mosdó,vagy véce nélküli iskolába jár majd nem beszélve a felszerelések hazai hiányáról,és egyre elzüllöttebb hazai oktatás színvonalról. De nemtom ott a színvonal a mienkéhez képest milyen. Viszont felszereltségben tuti jobbak a sulik.

Másrészt nem szívatják az embert adóval. Mert ott megoldásokat találnak az államkincstár feltöltésére,és nem a népet húzzák le jobban hiány esetén. A kórházak is színvonalasabbak és nem a rendszerváltás idejéről iderothadt bútorok,és ágyak penészednek vagy rozsdásodnak alattunk. Nem beszélve a korszerű eszközökről,amik több mindenre képesek,mint a legtöbb hazai kórházé,még a fővárosban is.

Ezt nevezik munkaerő és agyelszívás itt magyarországon,és a keleti országokban,hogy a jobb megélhetést vágyók kiköltöznek,mert muszáj a kölcsönöket törleszteni,és valamiből enni nem pedig éhen halni,meg rongyosan suliba járni,vagy a munkahelyre.

Akinek esze van és igény a szaktudására az talál Magyarországon is munkát,vagy kiköltözik,esetleg csak kinn dolgozik. Aki viszont évek alatt nem talált munkát diplomával (remélem nem csak átbucskázott a vizsgákon diploma az),akkor érthetetlen az otthon maradás a sült halra várva,mert az egy darabig még nem jön.

Rengetegen mondják,hogy visszaköltözne Magyarországra,ha többet lehetne keresni otthoni viszonylatok közt is általánosságban véve. De van,akinek már jó ott ahol kényelmesen berendezkedett,és nem adná fel a megélhetési biztonságát a hazai környezetért,mert tökéletesen megfelel neki ott is,és fontosabb a megélhetés,mint az országnév.

Persze rengeteg ország köztük Németország is a külföldi munkaerőt használja a bérek magasan tartására hazájában. Értsd ezalatt,hogy míg Németországban ugyanazért a gyári munkáért kap az illető 3-4500 eurót,addig idehaza 300-400-at. Vagyis a 90-120K forint helyett 900K vagy 1 350K-t kap. Azaz milliós közeli,vagy afeletti bért. De a minimál bér is félmillió környékén van. Amit ha megkapnál és felélnél 3-400 eurót,ahogy apám normál életvitel mellett fizetett szálláson,akk vígan eléldegéltek belőle. mellette ha dolgozik még egy az szuper!

Kezdésnek szükséges tényleg körüljárni a témát,és találni olyat,akivel együtt kimehettek. ha nincs fizetett szállás,akk együtt olclóbb+kisegítitek egymást. Együtt könnyebb igazodni az ismeretlen közegben,és nem vagyok egyedül. Van kire támaszkodni a kezdetekben.

Szabadnapokon mehettek várost nézni. Szabadsággal nemtom hogy oldják meg a külföldieket,de biztos akad hosszabb eltáv a hazautazásra,ha megvan beszélve,vagy eleve úgy alakítják a dolgokat számotokra.

Érdemes tényleg körbejárni minden lehetőséget. A hazautazás távolság pedig tényleg lényegtelen. Hogy 10 óra hazajönni Ausztriából,vagy 17 Németből olyan mindegy,ha másnap munkakezdésre nem érsz be,vagy 1 nap otthontöltés mellett,amit nem alvással töltesz,hanem a családdal pénzkidobás,és felesleges.

Emellett ha Angliáról van szó sztem okosabb hazarepülni előre lefoglalt jeggyel,ha úgy olcsóbb. Egész olcsón,még talán olcsóbban is kijöhetsz,ha úgy utazol. És mellette világot látsz. Többet tapasztalsz meg belőle,mintha monoton csak vonat autó vonalakon lehetőségekkel közlekednél.

Nagyot tévedni nem lehet felszállásnál,mert a jegyszedő egy szép mosollyal átirányít a helyes kapuhoz stb. Leszállni meg elég egyértelmű. kevés megállót érint a dolog,és érthetően bemondják hova érkeztél. :-D

Max a repülésfélelem ami Anglián keresztül Magyarországra alagutazást igényel a tenger alatt. Vagy ha nem vagy olyan reptér közelében,amit igényelne az utazás.

Na ennyi elég volt. :-D

Csak jólesett írni. :-D

2015. júl. 21. 02:08
 20/21 anonim ***** válasza:
0%

Kinek mi.. Én Angliába megyek egyetemre szeptemberben és dolgozni is fogok mellette és ha esetleg addig nem törik ki a harmadik világháború (kilépnek EU bol vagy nem stb) akkor ott is tervezek letelepedni mert imádom az országot a szokásokat a nyelvet és mindent már nagyon régóta habár lehet, hogyha hosszú távon ott élek megváltozik a véleményem és persze vannak negatívumok pl az h elég drága ( ez mondjuk leginkább akkor van igy ha a magyar forintos fizeteseddel kimész és azon kívül hogy nyilván nyugati árak vannak a fontot is rohadt előnytelenül váltják a forinttal szemben de azért nem minden város olyan drága mint London rengeteg másik nagyváros van nem

oda kell menni..sőt a Londoni árakat elnézve én nem is értem, hogy a sok minimálbéres munkát vállaló magyar hogyan tud ott megélni de ez nem csak London minden híres népszerű nagyváros drága elég ránézni Párizsra vagy New Yorkra de még Budapest is habár az előbb emlitettekhez képest meg azert a vicc kategória az ottani árak). Németország pl sosem vonzott vannak jó helyek ott is nyilván de nekem egy dögunalomnak tűnik és a nyelvet is utálom. Voltam mar ott csere diák igaz csak ket harom hétig de nem voltam oda meg vissza érte lehet en voltam rossz helyen de a németek többnyire ( biztos vannak különbségek ) dög unalmas emberek nem szeretem Magyarországot ( tudom nem szép dolog) de kivételesen konkrétan vártam h hazaérjek ( mondjuk az is igaz hogy eleg köcsög volt a cserepartnerem). Szóval lényeg a lényeg a sok szöveg után: oda menj amelyiknek a nyelvét jól/ jobban beszeled esetleg szereted mert a felsőfokú nyelvvizsga is messze van a jótól kinti környezetben mert mind Angliaban mind Németországban kevés kivétellel kb sehol nem beszélik szép kiejtéssel a nyelvet hanem borzasztó különféle akcentusokkal illetve ha mindkettőt jól beszeled akkor azért valami elképzelésed csak van, hogy melyik szimpatikusabb..kolbászból sehol nincs a kerítés Magyarországhoz képest viszont mind jobb azon túl pedig egyéni preferenciák döntenek . Ha csak pénzt akarsz keresni és minden adandó alkalommal hazajönni akkor nyilván Ausztria a legpraktikusabb, ha kinn akarsz élni hosszútávon és rendesen beilleszkedni stb akkor meg ahogy mondtam mindegy melyik te döntessz:)

2015. aug. 1. 18:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!