Kártérítést lehet követelni, ha az eladó eltitkolta, hogy az alsó szomszéd bűzlik, a felső pedig 0-24-ben dübörög?
Tudod mikor lett volna hibás az eladó?
Ha eltitkolja előttetek, hogy a lakás tele van csótánnyal, vagy azt, hogy évek óta nincs villany és gáz a tartozása miatt. De nem kell felvilágosítania a lehetséges vásárlókat, hogy milyen szomszédokkal lakik együtt. Sehol nincs rögzítve, hogy kötelező tájékoztatni a vevőt a rossz szomszédságról. SŐT! Még az sem kötelező, hogy elmondja a lakásban gyilkosság történt. Ezt csak azért írtam le, mert pl: Amerika egyes államaiban, kötelező tájékoztatni a vevőt, hogy a ház amit meg akar vásárolni, ott évekkel ezelőtt gyilkosság zajlott le. Nálunk még ez sem kötelező.
Egyébként abban is tévedsz ha azt hiszed a szomszédok figyelnek a furcsa zajokra, és így ritkább a betörés.
Az a gond a panellakásokkal, hogy a szomszédok (és mi is, ahogy majd ti is) örülnek ha hazaérnek, szépen bezárkóznak a kis lakásukban és kizárják a külvilágot. Ha hallanak is fura zajokat vagy látnak idegent, akkor is csak a baj után reagálnak majd
- Igen, rendőrúr.. hallottam én, hogy valami eltört, de azt hittem csak a Katika ejtett le egy poharat..
Egyik szomszéd sem fog időben reagálni ha ne adj isten éppen az egyik lakást feltörik.
3 éve a mellettem lévő szomszédot rabolták ki. otthon volt mindenki aki az adott folyóson lakik, mégsem reagáltunk a zajra, mert nem volt olyan nagy zaj. Nagyon is csodálkoztunk amikor másnap hazajött a szomszéd és nyitva találta az ajtaját.
Vagy amikor 14 évvel ezelőtt mi elmentünk a férjemmel üdülni 3 hétre. Amikor hazamentünk mi találtuk meg a halott apósomat a szobában aki legalább 8 napja halott volt. A szomszédoknak fel sem tűnt, hogy az öreg nem mozog, nem látják. Csak annyit mondtak, hogy "hallottuk, hogy megy a tévé, azt hittük tévézik..Non-stop éjjel-nappal...A szag csak azért nem zavarta őket, november volt, és az ablak nyitva, a hideg levegő kivitte a szagot a lakásból, ezért nem a lépcsőház bűzlött..
Elmondanám, hogy 20-30 éve ugyanazok a szomszédok éltek ott, ismerték egymást, jobban vagyunk /voltunk (páran meghaltak már)
Szóval a szomszédok éberségére ne alapozz.. Mindenképpen biztosítsd a lakásodat biztos ajtókkal, riasztóval.
Igen, etikus lett volna, de akkor te azt mondod, hogy "köszönöm, akkor mégsem veszem meg a lakást"
Tudod az emberek mind ezt csinálják, még én is és te is. Ha el akarod adni a házat, eltünteted a lakás hibáit. Repedezik a fal? Gyorsan kitapétázol. Beáztál? Gyorsan lefested. Hülyék a szomszédok. Egy szót sem szólsz.. Télen gondot okoz a fűtés? Mélyen hallgatsz róla.. Lefested a gerendákat, kijavítasz 1-2 dolgot, és a tapasztalatlan vevő nem lát semmit. Ezért mondják mindig, hogy aki házat vesz, vigyen magával olyan embert aki észreveszi a rossz a tető, ha reped a fal stb..
Amiről meg te beszélsz, hogy az eladónak jelezni kell a rejtett hibákat, az mind csak a lakás hibáira vonatkozik.. A rossz szomszédság nem rejtett hiba.
Rejtett hiba a csótány invázió vagy poloska
rejtett hiba a rossz villany vezetékek amik időnként lecsapják az áramot..Rejtett hiba ha a fal vizes vagy penészes, de tapétával eltakarja.. Ilyen hibákkal mehetnél panaszt tenni, de azzal, hogy büdös a szomszéd, a másik meg zajong.. azzal senki nem fog mit kezdeni..
értem én, hogy bosszant, dühít, de ezt bizony már nektek kell megoldani.
Betörések elkerülése nem könnyebb panelban, sőt. Feltűnés nélkül be tudnak jutni, mert nem ismer mindenki mindenkit. Kifigyeli, amíg bemegy valaki, és utána szalad, hogy "jaj tartsa már nyitva legyen szíves".
Eddig sok társasházban laktam már, de nem nagyon hagytak bennem nyomot a szomszédok, nem tűnt volna fel, hogy valaki olyan van a lépcsőházban, aki nem ott lakik. Plusz akár vendégségbe is jöhetett, nem kérdeztem meg soha senkit, hogy mit keres ott.
Panelbe olyanba kell költözni, ahol a szomszédság minden lében kanál egyedülálló vagy özvegy nyugdíjas nénikből áll, ők a Humán Térfigyelő Rendszer, ők unatkozásból is leskelődnek minden után. Ha jó kapcsolatot ápolsz velük, simán tételesen lejelentik időpontokkal, hogy mikor ki ment el a folyosó előtt :) valamint a betörők jó részét alapból riasztják, senki nem szeret úgy betörni, hogy van szemtanú, és a legtöbb lakásbetörő nem gyilkos, tehát ha tanú van, inkább meg sem próbálja.
De amúgy bármennyire is könnyű dolog, panelbe már nem nagyon sikk betörni, sajnos a panellakók nagy része (én is) nem valami nagyon van anyagilag eleresztve, no meg most már nem is annyira dívik otthon készpénzt tartani. Tőlem most konkrétan 85 forint aprót lehetne elvinni. Vagy ezt a retek, több minthatéves számítógépet (netezni még bőven jó), ami amúgy kutyának se kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!