Hogyan viszonyuljak az engedély nélküli telekhasználathoz?
Az anyósomnál lakom, és hatalmas kertje van. Ő nem gondozta, a szomszédnak pedig lovardája van, de mivel mindenből kifutót csinált, nincs ahol legelhetnek a lovak.
A szomszédban van egy üres telek, illetve az anyós, amíg nem használta a területét, ide jártak ki a lovak, de a mellettünk levő másik szomszéd már lekerítette a területét emiatt.
Nos ma reggel lettek először kiengedve a lovak és a barátnőm anyja már telefonált is, hogy veteményesünk van a kertben és tavunk és nem nagyon kellene ideengedni a lovakat mert mi használjuk.
Nos megjelent a lovardás szomszéd és keresztül kasul húzott a kertben villanypásztort ahogy ő megítélte és még le is lettünk tolva hogy a régi nem használt villanypásztor oszlopokat kiszedtük a kertünk közepéből.
Áram is lesz benne és átszeli a kertet, az anyóst nem zavarta, de engem és a barátnőmet már igen, mert ez mégis a mi területünk.
Elvileg mi jóban vagyunk ezzel az emberrel, szívességet is tett már, de úgy érzem szólnom kellene, hogy állítson a telekhatárban villanypásztor póznákat és csak odáig engedje be a lovakat, fű így, fű úgy. Mert végülis a helyzet az, hogy mi a kertünk alsó részét használjuk, nagyjából a felét, a másik fele pedig mezős, na oda akarja beengedni a lovász a lovakat, hogy legalább úgysem kell lekaszálnunk.
Mi egyébként jövőre oda gyümölcsfákat szeretnénk.
Ti hogyan viszonyulnátok ehhez a dologhoz?
Nem az enyém a telek, de az anyós végülis szólt, hogy nem kéne, hogy a lovak bejöjjenek és szerintem ez vonatkoztatható a másik majd 1500 négyzetméteres mezőnkre is.
A barátnőm egyébként részben tulajdonos, és amellett, hogy haszonnövényeket, fűszerkertet telepítünk a telekre, később építkezni is szeretnénk a hátsó részre, pont oda, ahol most a mező van és én, akármilyen is itt a szomszédok között a viszony, furcsállom a lovász hozzáállását és tényleg, zavar az az elektromos kerítés keresztül a telekhatáron, akár mező, akár nem.
Mármint, nekem nem ér annyit az, hogy most leszedik a lovak a füvet (és teleszarják) hogy ne tudjak úgy átmenni, hogy mikor ráz meg engem, a barátnőmet, vagy épp a kutyát a villanydrót, így gyakorlatilag kerüljük is a hátsó részt, úgy érzem mintha az már a lovászé lenne és ha oda hátramegyek akkor "zavarom" a lovakat, vagymi.
Nincs kimondva, de tudat alatt ilyen érzés, és bosszant.
A másik meg az, hogy az egy alapvető emberi dolog, hogy azért védi a területét és nem enged oda mást csak úgy.
Akkor már vegye meg, bérelje ki, adjon cserébe valamit. Nem?
Utolsó, a mienk a telek! De nincs megépítve a kerítés, a lovász szomszéd, meg megállapította még pár éve, hogy mi ott addig használjuk és felhúzott egy villanypásztort.
Mi ideköltöztünk a barátnőmmel, lebontottuk az amúgy már szétszakadt kerítést, lenyírtuk a füvet, stb. anyós fel is hívta a lovászt, hogy ne jöjjenek már nagyon be a lovak, erre megint le lettünk kerítve villanypásztorral.
Úgy lettünk lekerítve, hogy a hátsó telekrész le van tőlünk választva elektromos kerítéssel ami a mienk úgy, hogy finoman még tiltakoztunk is.
Persze nem szeretném, hogy feljelentgetésig fajuljon ez a dolog, de úgy érzem szólnom kéne neki, hogy építse fel a villanykerítést a hivatalos telekhatáron, és ne tovább.
Eddig nem használtátok a felső részt,irtad is hogy anyósod nem gondozta,ergo a lovász csak jót tett vele,mert nem kellett vele vesződni,füvet nyirni stb..Most meg azt mondod az eddigi használatért elvárnátok valamit?????
Mondjátok meg neki,hogy bocsi most mr nekünk is kellenne a telek (gyümölcsfák),vigye arébb a villanypásztort.
Ti meg szépen keritsétek le a telketeket és akkor a lovász nem tudja elfoglalni,a lovak nem mennek a veteényesbe.
Nem lehet az önkormányzatnál kérni, hogy hivatalosan állapítsák meg, hol van a telekhatár?
Ha nem, mert tudjátok, akkor húzzatok fel normális kerítést. Szerintem a villanypásztor nem szabályos, úgy kell megépíteni, hogy ne érhessen más hozzá véletlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!