Miért nézhetnek pestinek?
sokan azt hiszik pesten lakom pestiek közül
vidéki vagyok miért hihetik azt
22f
Ez hogy történik?
A barátaid nyilván tudják, mi a helyzet. Vadidegenek szólítanak le, hogy "te gyerek, te biztos pesti vagy."?
Nem beszélsz úgy, hogy közért vagy fregoli? Ezek a legtipikusabb budapesti szavak. Vagy használsz személynevek előtt 'a' betűt? Vagy pl. laza vagy és tudsz élelmesen közlekedni?
Nekem azért kicsit hiteltelen, hogy a fővárosiak téged budapestinek nézzenek, mert a budapestiek sosem nevezik a városukat 'Pestnek', hiszen nem az a neve. A vidékiek szokása ez a pestezés. Viszont ha vidékiek néznek téged bp-inek, akkor az az első bekezdésem miatt lehet szerintem:)
Pesti vagyok születésemtől fogva, és mindig Pestet mondok. (Nehogy már budainak nézzenek. :D)
De ez a közért meg a fregoli új nekem, tök érdekes.
Nem hiszem, hogy a vidékiek azt hiszik, hogy Pest az Budapest. Ők is tanultak földrajzot, és magyarok, akik itt élnek. Én is vicceltem a budaisággal.
Lehet, hogy azért mondja, hogy "feljön Pestre", mert konkrétan Pestre jön. Vagy mert Pesten van a belváros, a nyüzsi, a metró.
De ezt találtam a wikipedia-n:
"In colloquial Hungarian, "Pest" is often used for the whole capital of Budapest."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!