Miért nem bicikliznek többen?
"Az utazásoknak közel a fele
(44%-a) 3 km alatti volt, másik 16%-a
pedig 4–6 km-es. 3 kilométer
megtétele az átlagos kerékpáros
sebességgel 12 perc, 6 kilométeré
maximum fél óra."
"nagymértékű közlekedési eredetű lég-
és zajszennyezés;
rengeteg, többségében az
autóhasználat miatti közúti baleset;
a rendszeres testmozgás hiánya és az
ebből adódó egészségügyi problémák
(pl. elhízás );
munkahelyi stressz és levezetésének
elmaradása.
A rendszeres munkába, iskolába
kerékpározás mindezeken segíteni
tudna. Nemcsak pénzt tudnánk
megspórolni (2009-ben a kilométerre
vetített utazási költség 18 forint volt
autózás és 13 forint volt közösségi
közlekedés esetén), de nem
szennyeznénk a levegőt, jobban le
tudnánk vezetni a munkahelyi
stresszt, legalább annyit mozognánk,
amíg be-, illetve hazaérünk, és még
új szemszögből is megismernénk
lakóhelyünket."
Talán azért, mert szezonális közlekedési eszköz és a szezon esetén is nagyon időjárásfüggő. A szezonális jellege miatt az emberek inkább az autó, illetve a közösségi közlekedést részesítik előnyben, hiszen az az esetek többségében időjárástól független. Ha kialakul egy rutin, azt nehéz megváltoztatni. Ha ott áll a garázsban a kocsi, akkor nehéz a drótszamárra pattanni.
Én mondjuk szoktam kerékpárral dolgozni menni (20 km oda-vissza)hetente néhányszor, de csak akkor, ha tudom, hogy nem kell sietnem és csak tavasztól őszig. Nem egyszer volt már olyan, hogy reggel még hét ágra sütött a nap, míg délután olyan felhőszakadás volt, hogy meg kellett kérnem a feleségemet, hogy jöjjön értem.
A legtöbb ember iszonyatosan lusta,és jönnek a szokásos szöveggel,hogy "annyiból már autót veszel és azt nem kell tekerni" blablabla kifogások...
Vannak olyan országok ahol az autósok vannak kevesebben,és nem lopják el a bringádat,ha kint hagyod a kocsma mellett.Nálunk ez elképzelhetetlen a cigányok miatt.
Lustaság.
Legalábbis a saját példámból kiindulva.
Itthon is el tudom tárolni, 90%-ban van bringaút az egyetem felé, és ott is le tudom láncolni, aránylag jó környék. Mégis 4. félévben kezdtem bringát használni és heti egyszer csak, amikor jó későn kell bemenni.
Lusta vagyok máshogy felöltözni, váltófelsőt, dezodort, fésűt elrakni, ott átöltözni, fésülködni. Lusta vagyok 10 perccel előbb indulni. Lusta vagyok tekerni. :D
Pedig nagyon jó testmozgás. Mozogsz egy csomót, erősödsz is, érezhetően jobban vagy, mégse kell rá plusz időt szánni. Na jó, plusz 10 perc az átöltözés miatt.
Emellett nem kell tömegközlekedni, várni a járművekre, fuldokolni a tömeg és az elhasznált levegő miatt, elviselni, hogy 5 ember van az intim szférádban. Sokkal jobban indul a nap.
És ha tömegével bringáznának ((autó helyett, illetve ha tömegközlekedés helyett bringáznak sokan, csökken a zsúfoltság, és sokan az autóból átülnek tömegközlekedésre, tehát... közvetve és közvetetten is az autó helyett)), akkor csendesebb utcák és tisztább levegő lenne.
Amúgy a lustaságon kívül infrastrukturális okok:
kevés kerékpárút, járdán lehet menni amíg nem büntetnek, de lassan!, az úttesten veszélyes... Tehát összefüggő kerékpárút-hálózat kellene.
Kevés kerékpártároló, illetve ha ennyire lopnak - mégpedig ennyire lopnak - akkor az intézményekben kellene legyen BENT lehetőség kerékpártárolásra, társasházakban, stb.
Vicces olvasni, mennyi kifogás merül fel az emberekben. :)
Többnyire mindegyik a lustaságból ered. Hollandia a biciklizés hazája, ott az utazások fele kerékpárral történik. Az utakon több a bicikli, mint az autó. Persze ott a bicikliutak is mindenhol ki vannak építve, de ott is később alkalmazkodott a kormány, miután látták, van rá igény. Télen csak 1-2%-al csökken a számuk a kerékpárosoknak. Tehát igen, a lustaság az, ami miatt nem valósulhat ez meg nálunk.
#8:
A szél addig zavar, amíg gyenge, edzetlen vagy.
A hideg, meleg nem gond. Legalábbis én pont nem fázom és nincs melegem bringán. A mozgás melegít a menetszél hűt. Ezért szeretem hűvösben is és melegben is.
Jöttem szakadó esőben, én azért mert nem számítottam rá. Szembejött nagyon sok bringás, akik számítottak rá (mégis mentek). Képesek voltak esőkabátot húzni. Tehát esőben is lehet tekerni...
Szóval lustaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!