Szobámba ha nyitva van az ablak, alattam dohányoznak, szólhatok érte?
Tegnapelőtt barátom elindította Tunyodi énekes dalait. Olyan hangerővel ment, amilyennel aznap hallgattam másfajta zenéket, nem lett hangosabbra véve. Elmentünk fürödni, tervben volt, ha végzünk, halkabbra veszem. Este 7 óra múlt pár perccel. Nem mondanám, hogy nagyon hangos volt, akkor beszélgetni sem tudtunk volna normálisan,....
Egyszer csak kopogtatott az alattam lévő szomszéd. Fiatalok, nincs kisgyerek, mégis szólt.
Nagyon rosszul esett.
Több mint egy éve lakok itt, nyáron korán reggel, későn este a szobám telejön cigaretta szaggal, ha jön valaki hozzám ki van akadva, hogy honnan jön. Ha itthon vannak, szinte folyamatos a cigarettázás, nagyon zavar, de mégsem tettem volna meg, hogy szóljak.
De most úgy érzem, hogy fogok, ha még egyszer rám kopog.
Szólhatok ezért?
Szólni szólhatsz, csak legfeljebb kiröhög az illetö.
Arra ugyanis nincs semmilyen szabály, hogy a saját lakásában dohányozhat-e valaki, ez magánügye. (Márcsak azért is, mert egyrészt semmi bajod sem lehet az ablakon beszivárgó füsttöl, másrészt mérni sem lehet az erösségét.)
Ellentétben a zajokozással, arra van törvény, hogy tilos másokat zavarni (és a közhiedelemmel ellentétben éjjel-nappal érvényes, nemcsak éjszaka), és mivel elég pontosan tudják a zajszintet mérni, ezért könnyenlehet ellenörizni is, hogy jogos-e a sérelem.
Ha kulturáltan szól, akkor jogos. Mindenkinek jogában áll szépen és kulturáltan megkérni a másikat, hogy változtasson a viselkedésén akkor, ha az másokat zavar.
Mi egyébként így barátkoztunk össze a régi alattunk lakóval. Hangosan hallgatta a zenét, lementem, kulturáltan szóltam neki. Erre elkezdtünk beszélgetni a zenéről meg a panelházakról, és tök jó haverok lettünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!