Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mik az előnyei-hátrányai...

Mik az előnyei-hátrányai panelban felnőni?

Figyelt kérdés

akár lakásban helyileg,mit nem tudtál csinálni a lakásban helyhiányból adódóan,amit szerettél volna?

akár emberileg bármilyen értelemben

-lehet saját élmény,megtapasztalás

-lehet ismerőseid véleménye

-lehet saját vélemény nemcsak megtapasztalásokból , hanem külső szemlélőként is meglátások,hogy pl nem laktál panelban,és most se laksz,csak vannak ide gondolataid a témához.

nov. 18. 17:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Saját tapasztalat:

Előnyök:

-nem kell a fűtéssel bajlódni

-nem kell a házzal bajlódni (max lakáson belül)

-nem kell a kerttel bajlódni

-általában központibb helyen vannak mint a családi házak

-olcsóbbak

Hátrányok:

-a szomszédok, gyakorlatilag ha felettem elmennek WC-re este azt én végighallgatom

-ahol nincs fűtéskorszerűsítés ott rendszerint túlfűtött az összes lakás, mert a nyugdíjasok fáznak, (jelenleg 27.6 fok van a szobában csukott ablaknál)

-sok panel esetében nincs erkély

Nem rossz a panellét, én szívesebben laknék családiban később ha lesz párom, azt mondjuk nem tudom, hogy miből…

nov. 18. 17:38
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

80nmes panel is van. Nem a fal anyagától függ, hogy van-e hely.

Én több különböző panelban laktam, egyikben volt csak zaj pár évig, de ott is azért mert full rosszindulatú volt a szomszéd. Akik a helyükre költöztek, őket már nem lehet hallani.

Nem tudom, van e tényleg olyan panel, ahol a beszédet, tvt át lehet hallani, ilyenben sosem volt részem. 6 különböző panelban laktam, 3 városban. Nem zajos, szerencsére ez a tapasztalatom.

nov. 18. 17:42
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Én laktam albiban, ami panel volt és most családi házban élek, így van tapasztalatom.

Az egyik lényeges tényező, hogy ki mihez van szokva. Én családi házban nőttem fel így a panel számomra katasztrófa volt.

Előny: kevesebb házimunka van a panelban konkrétan a lakáson kívül semmi, de aki élvezi annak a családinál ez előny. Én rendazeresen teszek-veszek a ház körül így élvezem ( friss legegő, mozgás stb), de sok időt elvesz...

Hárány: a családi rezsija többszöröse lehet és aki igényes a környözetére annak néha nehézkes, hogy pl akkor is füvet kell vágni amikor nincs kedve vagy más dolga lenne...

Egy családi ház "sosincs" kész így anyagilag megterhelőbb...

Én semmi pénzért nem költöznék panelba.

Nyilván a számomra lényeges dolgokat említettem ezer egy példa van még.

nov. 18. 17:54
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Én egész kicsi gyerekkoromat panelben töltöttem. Elmondom, hogy nekem mi volt előny és hátrány, de mindenkinek a személyiségétől függ, hogy az neki előny-e vagy hátrány :D. Elöljáróban pl. annyit, hogy én sosem voltam ez az "úristen, nekem KELL a zöld, a kert, a kinti napozgatás, a friss levegő" típusú ember, gyerekként sem, szóval ez nekem sosem volt hátrány.

Hátrány:

- idióta szomszédok (nem az összes, de azért volt jó pár, akit nem bírtam, olyan is, akitől gyerekként féltem) - ezt nyilván panele válogatja, mert vannak ott is jobb és rosszabb környékek. A mienk Újpesten volt, nem a dzsumbujban, de azért nem messze tőle, így megfordultok ott balhésabb alakok. Pl. idült alkoholista ordibálós részeg (na, tőle féltem olyan 13 éves koromig, volt, hogy megbújtam egy sarokban 10-11 éves suliból hazajövet, és fél óráig nem mentem haza, mert hallottam, hogy a közelben üvöltözik), balhés cigány apa és balhés szőkecigány anyuka plusz a két gyerek, akik folyamatosan balhéztak, meg heti szinten ki kellett hívni a rendőröket hozzájuk csendháborításért, amiért szombat-vasárnap hajnalban baromi hangosan üvöltöznek és buliznak (és ami nekem kimaradt, mert akkor még kicsi gyerekként aludtam - a "kislánynak", akinek a fiuk udvarolt, a baromi értelmes szülei folyton összetévesztették a kapucsengőt 25ödszörre is, és anyukámékat zörgették fel, hogy "Ná má most kűgyék lé á Márgitkát, mer már házá kéne menni", mert Margitka drága folyamatosan megszegte a takarodót...); volt pár év, amikor egy nagyon balhés cigány család beköltözött, ott aztán volt égő csikk linóleumon eldobásától kezdve kutyának a lépcsőházba hugyoztatásáig minden, az egyik szomszédot megverték, mert a gyerekét túl hangosnak találták, a gyerekek folyamatosan dobáltak ki az ablakon minden szart, és folyamatosan átjáróház volt a helyi neveletlen tini suttyógyerekneknek a lépcsőház...

- szagok... mindig lesz 1-2 ember, aki olyan szagos kaját főz és annyi olajjal, e leggagyibb típussal, hogy nem tudsz tőle meglenni

(ill. ez nem gyerekkori élmény, mert jelenleg is társasházban lakom, de gondolom, gyerekeknek sem lenne leányálom... szomszédban van egy igénytelen nagyon büdös öreg papa, aki nyaranta a lépcsőházba nyitja ki az ajtót, és úgy "szellőztet", és iszonyat büdös jön ki tőle)

- ált. egy panel nem túl tágas, vannak kivételek ugyan, de a többség nem... azért 4tagú családként folyamatosan ment a harc a wc-ért és nem volt elég tárolóhely

Előny:

- nem egy beláthatatlan hodály a lakás, ahol sokat kellene mászkálni ahhoz, hogy el tudjak indulni suliba (volt olyan osztálytársam, akinek le kellett mennie a galériáról egyáltalán reggelizni meg mosakodni, meg vinni magával az összes cuccát, mert vissza kell fordulni... meg a ház tök ellentétes pontjait kell bejárni, hogy minden meglegyen)

- azért volt jó pár jó szomszéd, és több embert tudtunk a környéken riasztani, ha gond volt, pl. betörések, vagy last minute vigyázni kellett ránjk, akkor csak feljöttek / lejöttek.

- az már gyerekként is pozitívum volt nekem, hogy kevesebb vele a felelősség, mint egy kertes házzal

nov. 18. 18:05
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Családi háznál is lehet hangos, orditozós szomszéd, nálunk mindig ingyen cirkusz volt :D mármint a szomszédban :)
nov. 18. 18:23
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

A kertes azoknak való, akik szeretnek tevékenykedni. És itt nem csak arra gondolok, hogy elültet dudorászva három büdöskét valaki a kertben. Hanem arra, hogy kertesben mindig van valami ház körüli munka, valamit mindig kell csinálni, javítani, füvet nyírni, gallyakat égetni stb. Már ha az ember nem akar egy elhanyagolt épületben és kertben élni.

Egy panel ezzel szemben full kényelmes, sokkal kevesebb meló van vele. Nyilván hátrány hogy az ember nem tud csak úgy kimozdulni levegőzni, ahhoz hogy természetet lásson mindenképp ki kell lépnie a privát szférájából.

Az szerintem tévhit hogy a kertes csendesebb. Környéke válogatja. Kertesben is vannak ugyanúgy hangos szomszédok, kutyaugatás, flex, visongó gyerek, ilyesmik.

Én kertesben nőttem fel, de szeretek társasházban (igaz, nem panel) élni. Francnak sincs kedve hétvégente még gályázni a ház körül. Sok ismerősöm fordítva van, panelból költöztek kertesbe mert jön a gyerek és kert az KELL. Első dolga volt mindnek kaviccsal leszórni szinte az egész kertet, most meg panaszkodnak hogy semmire nincs idejük mert minden hétvégén kell valamit csinálni. A gyerek meg alig van kint, mert attól még hogy van egy kert, nem fog ott egyedül ellenni, ugyanúgy szórakoztatni kell vagy bemegy kütyüzni. Ennek így aztán semmi értelme. Ellenben pl a szüleim imádnak kertes házban élni. Anyám kertész, bolondul a virágokért, apám meg szeret ezermesterkedni. (És van elég pénzük, hogy ha valamit nem tudnak ketten megcsinálni, akkor mesterembert hívjanak.) Folyamatosan szépül a kert és a ház is, mindig azon vannak hogy minél jobb legyen az egész. És tényleg gyönyörű a ház is, a kert meg olyan hogy kisebb kastélykertnek beillene. Így van értelme. Neked kell tudnod, hogy mket szeretsz csinálni szabadidődben. Ha punnyadni mint az átlag földi halandó, akkor a kert csak szívás.

nov. 18. 18:46
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Családi házban nőttem fel, majd panelban laktam évekig, ,igazából amit leírtak előnyök a panelnél, élveztem, nem volt gondom vele, de azért én visszavágytam kertes házba. 10 éve építkeztünk és mivel én szeretek kertészkedni, nekem ez az igazi :) Rengeteg gyümölcs-gyümölcsfa (eper-málna-ribizli-szeder-szőlő-barack-cseresznye-körte-alma-szilva-meggy) van és nem adnám semmi pénzért azt az érzést amikor kimegyek és leszedem a friss gyümölcsöket a családnak. Emellett veteményesem is, megtermelem egész évre a répát-zöldséget-hagymát stb... Én imádok kint lenni, szöszmötölni, nézni ahogy nőnek-érnek :) Emellett nagyon szeretünk bográcsozni-grillezni-szalonnát sütni. Szóval én jobban szeretem az itteni életet :) Még tyúkokon gondolkodom, csak nincs hova tenni őket egyelőre :D
nov. 18. 19:08
 8/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat,mind végigolvastam :) Jöhetnek még. :)
nov. 18. 21:39
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Földszinten laktunk. Az ablakom alatt volt valami lejárat (pince, alagsor, nem tudom már) Gyakran ott dugtak a fiatalok és a c typeok. Első alkalommal nem tudtam mi az a zaj, kinéztem az ablakon és láttam ahogy dugnak, majd mindenféle fsszopó ghecinek elhordtak...
nov. 19. 09:47
 10/17 anonim ***** válasza:
31%
9: nálunk a társasháznál egy időben a fekvő drogosokon kellett átlépni, hogy ki tudjunk menni a bejárati ajtón (Hős utcához viszonylag volt a hely... most már kevesebb ilyen eset van, mióta felszámolták a dzsumbujt nagyjából).
nov. 19. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!