A szomszéd sövényének a mi telkunk felé néző oldalának a gondozása kinek a feladata?
A szomszéd tavaly elég közel ültette a soövenyt a drótkerítéshez.
Egyelőre még nem, de látszik hogy ahogy nő, át fog hozzánk lógni az ágak, athullani a tűlevelek.
A saját házuk felőli oldalt biztos szépen nyitják majd,de a kerítésen és kerítés felett atlogo növényét nekem kell majd gondoznom?
De jó lehet egy ilyen szomszéd, mint te... Lehet az állandó akadékoskodásod miatt lett a sövény is. Gondolta inkább nem nézi a fejedet.
Van bármi öröm az életedben? Ezt most komolyan kérdezem. El nem tudom képzelni, hogy milyen lehet az élete egy olyan embernek, akinek ez ekkora probléma. Lehetnétek tökjó szomszédok is, ehelyett te az átlógó ágakból sérelmeket kreálsz. Gondolom a szomszéd meg inkább sövényt ültetett, mert hátha kevesebb alkalommal látod a kertben és nem kötekszel.
Egyszer majd megunja, aztán eladja a házat egy népes cigány családnak, aztán tényleg lesz min dilemmáznod.
Néztem a képet. Ezért főbe lövés, élve eltemetés de minimum TÉSZ jár. Tarthatatlan....
Viccet félretéve ha zavar akkor havonta vagy kéthavonta nyírd le a hozzád átlógó ágakat nagyjából 23-27 perc alatt 2x0,5 liter aranyló malátalé kíséretében. 🙏
Nálunk ez úgy zajlik - az én ágaim lógnak át a kerítésen -, hogy hello, szomszéd, egyik délután átmennék levágni az ágakat. Válasz: hagyd a fenébe, majd én lenyesegetem.
Próbáljatok ti is kompromisszumot kötni, már csak a jó szomszédi viszony érdekében is.
Amúgy az általános jogszabályok értelmében a szomszéd kötelessége a saját sövényéről gondoskodni. Jelezd neki, hogy téged már zavarnak az átnyúló ágak. Ha nem intézkedik, utána már jogod van megnyesni, de csak azt a részt, ami átnyúlik.
Minden megbeszélés, megegyezés kérdése.
Ő nem látja, hogy átlóg. De ha normálisan szólsz neki, biztos át megy és megcsinálja, ha te valamiért nem tudod.
Nálunk olyan "kedves" a szomszéd, hogy a hozzá áthajló sövényágakat levágja, majd áthajigálja hozzánk. Pedig igyekszünk időben vágni felőlük is.
Tőlük egy bazi nagy orgonabokor hajlik át, még sosem vágta le. Úgyhogy erről ennyit. Fogj vele kezet!
A leírás szerint nem a mostani állapot zavarja a kérdezőt, hanem az, ha majd átnyúlik 1-2 m-re a gondozatlan növényzet.
A szomszéd sövényét nyilván a szomszédnak kell karbantartani, az ő biznisze. Ha nem teszi, jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni, egy éven belül. (Attól számítva, hogy zavaró mértékben átnőtt, és a szomszéd kinyilatkoztatta, hogy nem hajlandó levágni.) Vagy vállalkozót fogadsz, aki kiszámlázza a nyírást, és perben követelheted az értékét. Simán meg fogják neked ítélni.
Ezért is kell a sövényt olyan távolságra ültetni a kerítéstől, hogy oda be tudjon menni az ember egy sövénynyíróval. Kivéve, ha előtte egyeztetett a szomszédjával. Ami azért mégiscsak a legcivilizáltabb megoldás.
Mert a Ptk. szerint át kell ugyan engedned a szomszédot az évi többszöri nyíráshoz, de ezért kártalanítást lehet kérni. Amibe beletartozik a te időd kifizetése is, ha nem bízol benne, és felügyeled a munkája során.
Ez a jogi oldal. Ennek ellenére, úgy gondolom, neked is jó, hogy ott van az a sövény, és a szomszéd nem lát át hozzád. Ezért legalább annyival érdemes hozzájárulni, hogy mindig átengeded nyírni, amikor csak akar menni. Plusz még egy sört is adni neki, amiért gondoz egy olyan sövényt, ami neked is hasznos.
De ehhez a szomszéd normális hozzáállása is szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!