Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Nyugaton élők, milyennek...

Nyugaton élők, milyennek látjátok az ottani egészségügyi rendszert?

Figyelt kérdés

Sokszor mondják ezt a leegyszerűsített narratívát, hogy nálunk nagyon sz.r az egészségügy, de bezzeg nyugaton nagyon szuper. Ezt én kicsit szkeptikusan látom, vagyis azzal a résszel, hogy nálunk nem jó egyetértek, de hogy nyugaton minden tekintetben olyan jó lenne, azt nehéz elhinnem. Ausztriában élnek rokonaim és azt mondták Bécsben már alig vesznek fel új pácienst a háziorvosok meg azért ott is vannak várólisták. Angliában állítólag nem is mehetsz el a háziorvoshoz, amíg nem hívtad fel telefonon és nem mondta, hogy tényleg beteg vagy. Svájcról úgy hallottam elég sok dolog fizetős, mert nem olyan széleskörű a biztosítás, az USA-ról nem is beszélve, ott minden extrém drága.

Meg ha azt vesszük sokan járnak hozzánk fogászati kezelésekre és nem mondják, hogy rosszak a magyar orvosok, olcsóbb jóval nekik. Egy Amerikában élő üzletember is mondta, hogy jók a magyar orvosok, nem küldenek azonnal műtétre, mint ott, ha látnak más lehetőséget is. A különbség nyilván inkább a felszerelés és a leterheltség terén van, talán nem annyira kedvesek, mint ott. Viszont maga a fogászat konkrétan nem ér annyit, amennyit legombolnak érte ott.

aug. 1. 10:32
 1/10 anonim ***** válasza:
51%

A külföldi helyzetről nem tudok értelmes dolgot írni. Az viszont helytálló szerintem, hogy a fogorvosok itthon jók. Igaz, hogy fizetős, de eddig magánorvosnál ég esetet leszámítva csak jó tapasztalatom van.

Az hogy helyileg hol van, nagyban befolyásolja az árát. Egy külföldi munkabérből elő embernek még a pesti közepes árfekvésű is olcsó lehet. Egy hazai 2-300 ezres fizetésből már tervezni kell az ilyen kiadást, mert nem biztos hogy belefér akkor, amikor akarja az ember.

aug. 1. 10:58
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

Nos nyugaton is addig jo, mig nem kell igénybe venni. Az addig ok hogy modern, korszerű, tiszta, de vagy sokat adozol, vagy drága.

Egy haziorvos is X beteget tud felvenni. Ha most rengetegen koltoznek oda, akkor se tud az X-nel tobb beteget ellátni.

Írországban lakunk, alap biztositassal 2 évet várhatsz egy sima vérvételre. Maganbiztositassal 1 hónap. A surgossegen törött kézzel siman ülsz 5-6 orat is mire sorra kerülsz, ha nem életbe vágó, akkor jobb ha viszel magaddal kaját es telefon töltőt.

aug. 1. 11:15
 3/10 anonim ***** válasza:
84%

Nem vagyok nyugaton élő, de angliai és holland ismerős mesélt már.

Az angliainak nagyon rossz tapasztalatai voltak. Angolul sem beszélő távolkeleti vagy akár ukrán orvosokkal találkozott.

A holland nagyon dicsérte a körülményeket. Saját tv, 1-2 fős szobák, választható jó minőségű menü stb, de a havi biztosítás nem olcsó. A levonásokon felül még ő fizet havonta majdnem 300 eurót zsebből hogy legyen rendes ellátása.

aug. 1. 11:16
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

Én Londonban élek, szerencsére nem sok dolgom volt az NHS-el, amikor gondom volt akkor sem fogadtak. Ha nem vagy krónikus beteg akkor nem fogad a háziorvos (vagy nekem van túlzsúfolt körzetem) már koronavírus előtt is esetleg telefonálni vagy videofonálni lehetett az orvossal. Fogorvost Londonban nem lehet találni csakis privát módon fogad az NHS fogorvos is. Kórházakhoz nem volt "szerencsém"

Szóval Angliában nem anyagi problémák vannak, hanem túlzsúfolt a rendszer és munkaerőhiány van az egészségügyben. Az ellátás fele akkora mint amire szükség lenne

aug. 1. 11:33
 5/10 anonim ***** válasza:
84%

Testvérem Angliában él, megyeszékhelyen. Azt mondta, ha nincs nagyon jó magánbiztosítása az embernek, akkor el van veszve.

Neki van, multinál dolgozik, menedzser poziban, ott ez a biztosítás ilyen motiváló plusz dolog a munkahelye részéről. Férje is igénybe veheti.

Csak egy példa: Férjének fájdalmai voltak, epe gond volt, kért időpontot (előtte már több gyógyszeres kúrán volt túl, de mindig visszatért). Júliusban kérte az időpontot, januárra kapott, (államiba), ez még csak egy konzultáció lett volna, még utána sorolták volna be a műtétre, ami ki tudja, hány hónap még.

Úgy döntöttek, igénybe veszi a tesóm magánbiztosítását, 10 nap múlva már a műtőasztalon volt.

(Neki amúgy saját magának sima biztosítása van, kisebb cégnél alkalmazott).

aug. 1. 11:47
 6/10 anonim ***** válasza:
67%

Részben az USA-ban élek. Röviden, tömören: sz*r. Elég drága biztosítsunk van, de még így is sokszor előfordul, hogy van, amiért még pluszban fizetni kell. Mondjuk az viszont számomra pozitív, hogy mindig rendesen tájékoztatnak, elmondanak érthetően mindent, ha kérdésem van, és általában véve kedvesek, udvariasak az orvosok is, és a többi egészségügyi dolgozó is.

De amúgy itt is sokszor, sokat kell várni, és ahogy Magyarországon, úgy itt is gyakran kapok semmit sem erő tanácsokat kezelés helyett.

aug. 1. 13:52
 7/10 anonim ***** válasza:
55%
Szar ott is, de legalább tiszta és nem kapsz vírusos hasmenést vagy húsevő baktériumot... :/
aug. 1. 14:53
 8/10 anonim ***** válasza:
51%
Nagyon jó itt Ausztriában. Tiszta kórházak, rövid várólista, kedves és hozzáértő orvosok.
aug. 3. 17:00
 9/10 anonim ***** válasza:
25%
10-20 évvel előréb vannak mint ahogy másterületeken is, de alapvetöen ugyan az mint magyarországon. A problémák is kb ugyan azok.
aug. 5. 00:37
 10/10 anonim ***** válasza:
75%
Én inkább fizetnék több adót, de cserébe kapjak normális ellátást. Magyarországon fizeted a TB-t a semmiért és így is magánba kell menned.
aug. 12. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!