Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Az északi országokban télen...

Az északi országokban télen mennyire fűtik fel a lakásokat?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy a britek például régebb csak olyan 15 fokra fűtötték a lakásokat télen és sok régi filmen látszik, hogy kardigánban vannak bent. A svédek, norvégok is állítólag csak olyan 18 fokot állítanak, de már gyerekkoruktól megszokják a hideget és ellenállóbb a szervezetük. Nálunk meg sokan panaszkodnak, ha nincs 24 fok, pedig lehet nem is egészséges és energiapazarlás is.

2024. júl. 18. 14:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
93%

Régi filmekben...ja de régen a halàlozási arány is olyan volt.

Igen, valóban hozzászokik az ember a hideghez, meleghez is. Az se mindegy, hogy mennyi a páratartalom.

Ha magas, akkor a hideg 10 fokkal hidegebbnek érződik, a meleg meg 10 fokkal melegebbnek.

Az ajànlott szobai hőmérséklet 17 fok felett van, az alatt már nem az igazim.

2024. júl. 18. 14:14
 2/13 anonim ***** válasza:
82%

Nálunk (Németország) este 18 fokra van fűtve a lakás, napközben 20-21-re.

Az echte németeknél általában hidegebb a lakás, ott napközben is 16-18 fok van, ha esetleg fáznak, akkor vastag zokni, hosszúnadrág, pulcsi.

A legtöbben olajjal fűtenek, az meg marha drága, és szeretnek spórolni is, ezért inkább felöltöznek.

Az első télen majd’ megfagytam kint is, bent is.. A második télen pedig már simán lementem egy vastagabb pulcsiban, ha 0 fok körül volt kint.

2024. júl. 18. 14:34
 3/13 anonim ***** válasza:
95%

"Olvastam, hogy a britek például régebb csak olyan 15 fokra fűtötték a lakásokat télen és sok régi filmen látszik, hogy kardigánban vannak bent. A svédek, norvégok is állítólag csak olyan 18 fokot állítanak, de már gyerekkoruktól megszokják a hideget és ellenállóbb a szervezetük."

Mondok jobbat: a mediterrán országokban is hasonlóan hideg van a lakásokban télen. Egyszerűen nem éri meg nekik komoly fűtésrendszer kiépítésére költeni azért az egy-két hűvösebb hónapért, inkább kibírják vastag öltözködéssel és egyéb pótmegoldásokkal (pl. hősugárzók).

2024. júl. 18. 14:52
 4/13 anonim ***** válasza:
94%

Én Angliában élek már vagy tíz éve, és nagy emberi jogi botrányok vannak abból, hogy hány foknak kell lennie a házban, meg hogy nem lehet penész.

A kettő kb biztos hogy együtt jár, mert ha hideg van, nem szárad ki a lakás.

Ez ellen meg nem lehet zoknit húzni. szellőztethetsz, ugyanaz a párás hideg levegő jön be.

Az Awaab's Law pont most ment át, arra a felhördülésre, hogy egy bérelt házban ez a két éves kisfiú meghalt a penész miatt, amiről a ház tualja tudott, de nem tett ellene semmit, többszöri bejelentés után se.

[link]

2024. júl. 18. 15:19
 5/13 anonim ***** válasza:
86%
Igen én is lattam olyan angol 20. szazadi dokumentumfilmet, hogy a penész mekkora gond volt.a skandinávokról annyit, hogy éltem kint, és a fiatalok is tök gyakran betegek voltak, sokkal többször, mint a magyarok. Tiszta nyamvadtak voltak egészségileg, bár szépnek nagyon szépek voltak szinte mind. Ennyit az ellenállóképességükről.
2024. júl. 18. 17:11
 6/13 anonim ***** válasza:
18%
Nem fűtenek annyira ész nélkül, mint a magyarok. Nem is szükséges, mert extrém jó hőtartó képességűek a házaik.
2024. júl. 19. 08:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Svédországban általában 20 fokra vannak a lakások fűtve télen. Ha 18 fok alá csökken a hőmérséklet akkor jogilag perelheted a bérbeadót.
2024. júl. 19. 09:11
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"Nem is szükséges, mert extrém jó hőtartó képességűek a házaik."

Angliában? A régi házak pont mem. Single glazing van meg 80 éves megvetemedett fa ajtók vannak. Mert régi, és a ház történelmi jelentõsége miatt nem lehet csak úgy lecserélni.

2024. júl. 19. 09:18
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Én magyar létemre nem szeretem a lakást 20 fok fölé fűteni. A szoba általában olyan 19-20 fokos, de ha a hidegről jövök be és 17 fok van, azt se érzem akkor kevésnek. A konyhát a szobából fűtöm, kb. 2 fokkal hűvösebb. Nem penészedik, mert főzéskor mindig nyitva az ablak. Ha elvezeted a párát, nem tud lecsapódni.

22-23 fok felett már melegem lenne, főleg télen.

Egyébként a bejárati ajtóm, ami a konyhába nyílik, szimpla üvegezésű. A fürdőszobaablakom is. De régebben is laktam szimpla üvegezésű ajtóval, ablakkal ellátott lakásban. Pl. a régi bérházak hagyományos bejárati ajtajai, a felettük lévő ablak szimpla üvegezésű. Ez azért nem gond, mert melegszik az éghajlat, de 20 éve se zavart.

Amúgy az angoloknak igazuk van, hogy sok régi ingatlanon nem engednek ablakot-ajtót modernre cserélni. Budapest városképét most teszik tönkre a sok műanyag ablakkal, amit a 120-140 éves eklektikus épületekre raknak fel, sokszor ordít, hogy nem illik oda. Érdekes, engem 30 éve se zavart a hidegebb telekkel a sok hagyományos, néha szimpla üvegezésű nyílásszáró, most szinte mindenki kicserélteti őket. Más kérdés, hogy van az a helyzet, amikor cserélni kell, de oda illőt kellene berakatni, főleg fából. Erre rendeletet is lehetne hozni.

2024. júl. 19. 12:31
 10/13 anonim ***** válasza:
86%

"Amúgy az angoloknak igazuk van, hogy sok régi ingatlanon nem engednek ablakot-ajtót modernre cserélni."

Úgy is, hogy ezzel az esztétikát a lakók egészsége fölé helyezik? Elvégre az épület célja az, hogy lakjanak benne. Ha erre nem alkalmas, akkor lehet szép, de semmi értelme.

Szerintem az lenne a legjobb, ha az ilyen házak esetén lehetne megpályázni pénzeket, hogy kicseréljék az összes sash windowt valami olyan kombinációra, ami double glazed, le van szigetelve, de fa is.

Mert az szép és jó, hogy konzerválunk, de akkor azt is illene nézni, hogy ne legyen szottyosra rohadva az ablakpárkány.

2024. júl. 19. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!