A gázcsöveket verve fel lehet robbanni?
Gázos társasház, minden arról megy: fűtés, melegvíz, tűzhely.
Az alattam lakó egy fizikailag jó erőben lévő, nyolcvanon felüli bácsi. Sajnos nem tiszta az öreg, demens+rosszindulatú is.
Mostanában rászokott arra, hogy tiszta erőből veri a gázcsöveket a lakásában, de nemcsak azt. Van, hogy a padlóm döng, mintha a plafonját ütné valamivel (tompa puffanások), de fizikailag is érzi a talpam, hogy pontosan hova üt.
Rászokott arra, hogy a fürdőszobáját veri (nem tudom, milyen állapotban lehet már), de a "munkálatai" erejét jelzi, hogy kétszer esett le nálam a falifűtő a falról a rezonanciától, úgy kaptuk el.
Voltak már a lakásában a házkezelőségtől, mert állandóan rám panaszkodik, hogy tőlem ázik, de mindent rendben találtak. Azóta üti-veri a fürdőjét, előszobáját.
Ha úgy rá talál verni a gázcsövekre, akkor robbanhatunk?
Nem egy életbiztosítás ő a lakóközösségnek.
Megsérti a gázvezetéket, megsértheti az illesztéseknél, a tömítős részegnél, főleg, ha kalapáccsal üti-veri. És akkor szivároghat.
Írj a jegyzőnek. Írj a körzeti orvosnak.
Vannak-e rokonai, akik odafigyelhetnének rá, orvoshoz viszik, intézetbe viszik?
Kerületi szociális gondozó, családvédelmi szolgálat, stb.
Gyámság alá kell helyeztetni az öreget. Járd körúl őket. Tegyél panaszt a katasztrófa védelemnél, ahol csak tudsz. Legyen nyoma!
Fentieket a közös képviselővel beszéld meg. Neki is lépnie kell.
Ha nem lép, akkor te mindenképpen tedd meg.
Én először a gázszolgáltatót hívnám. Mondd azt, hogy a szomszéd viselkedése miatt nagy eséllyel szivárog a gáz. Ők kimennek és megvizsgálják, van-e szivárgás. Ha találnak, ők már intézik a többit (lekapcsolják a lakást a gázról), ha nem, nehezebb a dolog, akkor a rendőrségnek kell szólni.
A közös képviselőt majd értesítik a hatóságok, vagy a gázszolgáltató. Én már vettem észre, hogy szivárog a gázórám, a szolgáltató gyorsan meg is javította. Amikor ezt megtudta a közös képviselő, letolt, hogy miért nem őt hívtam, olcsóbb lett volna, neki vannak emberei erre. Mondtam, hogy a törvény is arra kötelez, hogy ha gázszivárgást észlelek, a szolgáltatót kell azonnal értesíteni. Másrészt ismerem, lusta, nemtörődöm, minden javítást ötvenszer kell kérni tőle aztán kiküld egy kontárt. Már indítványoztam a leváltását, de a tulajdonostársak nem akarják. Tehát elég, ha utólag tudja meg a közös képviselő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!