Miért jobb "agglomerációban" élni, mint bent a városban?
Egy másik, közlekedési fórumon merült fel egy adott téma, miszerint a nagyvárosokban, megyeszékhelyeken a reggeli-délutáni csúcsforgalmat az okozza, hogy az utóbbi években-évtizedben rengeteg ember költözik ki az adott nagyvárosból a város körüli falvakba, kisvárosokba (10-20-30 km-es körzetben), és onnan járnak be autóval a munkahelyre, gyereket óvodába/iskolába, vásárolni, egyéb ügyeket elintézni, stb.
Innen merült fel bennem a kérdés, hogy vajon mi szólhat amellett, hogy az emberek a városból kifelé költözzenek? Tekintve, hogy egy nagyvárosban, ha bent lakik az ember - mégha nem is közvetlen a belvárosban - akkor is jóval több minden "kéznél van", könnyebben elérhető, mint 15 km-re a várostól egy párezer fős faluból/kisvárosból. Ami ugye azt jelenti, hogy könnyebben elinzéthetőek a dolgok, kevesebbet kell autóba ülni, van helyi tömegközlekedés, jó időben bicikli, stb.
A kérdés tehát: valaki fel tudja sorolni, hogy a városból a város környékére kiköltözésnek milyen előnye van (ami bent a városban hátrány), hogy sokan kifelé jönnek a nagyvárosokból? Akik nagyváros "mellett" laknak, mi miatt döntöttek így?
Attól függ, hogy hol jobb élni, hogy hányszor kell bejárnod dolgozni a munkahelyedre.
Én nekem heti 1x kell, így az agglomeráció vonzóbb, ha mindennap be kéne, akkor inkább beköltöznék a belvárosba.
Egy agglomerációban élő kollégám mindenféle gyümölcsök termesztésével kísérletezget a saját kertjében, egyébként informatikában dolgozik. Egy másik ismerősöm, miután kiköltöztek a családjával agglomerációba, méhészkedni kezdett.
Én eléggé kötve vagyok jogsi nélkül a tömegközlekedéshez, de egy kertvárosi részen el tudnám képzelni magam a külvárosban, most is külvárosi részen élek, csak lakótelepen, ahol amúgy sok a park is, belvárosban nem élnék.
Eleve nincs olyan, hogy "a város". Például Budapesten belül is élhetsz akár kertes házban is a II. kerületben relatív elérhető távolságban a belvárostól. De például egy külső kerületi "panellakónak" igazából a szigorúan vett "város" pont ugyanannyira messze van, mintha kint élne agglomerációban.
Hozzátenném agglomerációban is élhetsz lakásban 100 km-re a várostól.
De például vidéki megyeszékhely mellett élnek a testvéremék. Csendes, jó levegőjű családi házas övezet, mint egy kis falu. Viszont 10-15 percre van a belváros, fél órán belül meg lehet járni bármit oda-vissza. De ugyanúgy kijön a taxi, a futár a pizzás, mint városban.
Én csak azt bánom, hogy mára minden megdrágult. Pá éve testvéremék környékén 150-200 ezer volt a házak m2 ára. Mára ott is 4-500 ezer körül mozognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!