A kiszűrődő zajok alapján mennyire vagytok tisztában a szomszédotok magánéletének részleteivel? Milyen típusú ingatlanban laktok?
Kertes ház
Egyik szomszéd : 1 nő, 1 felnőtt fogyatékos gyerek aki otthon van hagyva.
Ha az anya elmegy dolgozni, akkor a gyerek zenét hallgat, tapsol, táncol, énekel hangosan.
Buli van
Másik: cigu albérlők. Az összes ablakot kitörték a házukon, a kerítést elbontották.
Éjfélkor fát vágnak, nap közbe tüzelnek (gondolom nincs gáz a házban és így főznek).
Amikor családi és segély érkezik akkor óbégatós sirató zenét hallgatnak, másnap a romlott húsokat, gyros tálat stb dobálják a kertembe (vissza dobom). 2 hét múlva üveg törés zajok, ordibálás, verekedés, rendőrök kiérkezése.
Megint jön a segíly: heheeeheee pusziiii szercsiii lawcsi hihihiiiii
Kertes ház.
A családi életüket halljuk, mert a férj és feleség az udvar két végéből óbégat egymásnak.
Meg azt is tudom hogy a férj kedvenc hobbija a motoros bármi. (Fűkasza, láncfűrész, gyalu stb, minden nap egész nap nyomatja)
Attól függ mennyire hangosan beszélnek, mennyire közel az ablakhoz, mennyire van nyitva az ablak, mennyire van közel a “hallgató” fél az ablakhoz, milyen tereptárgy/növényzet van stb.
Gangos századfordulós bérház, kb 30-45 m²-es lakásokkal. Szinte semmit nem hallunk, még a falszomszédoktól se.
Mivel mi legfelső szinten lakunk, így még a felettünk lakó sem zavar be (csak néha hallani pár galambot kaparászni).
A belső udvarra néz amúgy az ablakunk. Nincs előttünk eljárás. Így nyáron sokszor van nyitva, de... biztos az is hozzátesz amúgy, hogy csendes a lakóközösség. Nyáron azért van pár bulis emberke, de hamar leszoktak róla a rendőrség közreműködésével. Egyszer hallottam csak, hogy egy pár zavartalanul baszott nyitott ablakkal. 5 év alatt. Kb ez volt a legdurvább. Napközben nyilván hallani zajokat,desemmi komoly... nem.
Szóval ennyi. Nem tűnik amúgy jó minőségűnek az épület. Lakótelepként lett felhúzva a környék itt a 6. kerületben... tehát tényleg ez a bérház típus. Nyilván szépen meg lett csinálva az idők alatt, minden lakáshoz van saját wc, fürdő, gáz, minden, megfelelel a mai kornak, igényeknek. Aki akar, annak klíma is van.
Őhmm... ja, nyilván ilyen 3+ méter a belmagasság is. Imádom. Meg jó tájolású, még karácsonykor is bejön a napsütés.
De így a szomszédok az semmi. Ha csak nem valaki magát észre nem véve hangoskodik a gangon, miközben nyitva van az ablakunk, addig semmi. Igazán ide még a madár se jár a belső udvarba...
Egy fél éve lakom egy 11 emeletes panel tizedik emeletén és hát nincs mit szépíteni a dolgon, egyszerűen szörnyű. "Remek" a ház akusztikája, azaz annyira vezeti minden a zajt, főleg ami a lépcsőházba történik, hogy ha a hatodikon elfingja magát valaki azt is simán meghallom a szobámból csukott ajtón keresztül.
Mivel 30 évig kertes házban éltem, ezért az elején nehéz volt megszokni a panelház alapzajait (liftcsapkodás, tompa csattanások, lábdobogást feletted), de ezekkel még meg is lehet idővel barátkozni, viszont ha a szomszédok szarnak bele az együttélés összes létező szabályába, akkor az alaposan rányomja a bélyegét az életminőségedre. Sajnos nekem is kijutott ilyen téren az emberiség "krémjéből".
Mellettem zülött alakok laknak, akik este 10 után olyan forgalmat bonyolítanak le, hogy egy kis közért is megirigyelné - valószínűleg nem antik érméket árulnak a jófogáson. Szóval este kb 10 percenként hallom a lift ajtó csapkodást, de a kedvencem, amikor spontán hétköznap tartanak hajnalig tartó bulikat. Évek óta tartó probléma, a rendőrök nem tudnak velük mit kezdeni. A gondnok szarik bele (tipikus mentalitás, ha engem nem érint, akkor nem is érdekel) a lakók vagy be lettek fenyítve vagy már leszarják így innen nem kapok segítséget. Ha nagyon nem bírom, akkor szólok nekik, hogy vegyenek már vissza, akkor tényleg viszább vesznek, de két nap múlva kezdődik az egész elölről.
Pár hete az alattam lévő szomszéd kutyája új szokást vett fel. Hajnali fél ötkor rákezd ugatni, ami a fentebb említett remek akusztika miatt tisztán behalatszódik hozzám. Beszéltem a szomszéd nénivel, aki azt mondta, hogy nem tud vele mit kezdeni. Csak akkor kérdem én, hogy minek az ilyennek kutya? A kutya egy intelligens állat, egy csomó dologra meg lehet tanítani, de szerinte majd abbahagyja magától.
Amit meséltem az csak a töredéke az itteni dolgoknak, amit napról napra tapasztalok, még sokáig tudnám folytatni. Én csak azt a következtetést tudom levonni, hogy mindegy hol laksz, az emberek akik körülvesznek azok teszik élhetővé vagy élhetetlenné a lakásod, legyen az panel vagy kertes ház.
Téglaépítésű, 3 szintes társasház, de a falak "vastagsága" a panelekével vetekszik, földszinten lakunk.
A legfelső szinten élőkkel, 1 kivétellel, nincsen gond, teljesen rendesek, abszolút nem zajosak, de az a 30+ -os pár.. Van egy ezeréves dízelük, ami (minden túlzás nélkül) alig indul be, évszaktól függetlenül. Minden reggel 5-kor keltik az itt lakókat, este is az utca túlsó végéből lehet hallani, hogy közelítenek. Lépcsőházban is ők a leghangosabbak; kiabálnak, röhögnek és trappolnak, napszaktól függetlenül. Többen szóltak már nekik, azóta rosszabb a helyzet.
A középső szinten lakott egy huszonéves pár, közvetlenül a hálóm felett volt az övéjük. Nos.. az ő szokásaikat kínosan hamar és pontosan sikerült megtanulnom, az általuk produkált zajokból. pl.: Nagyon régi, hangos és valószínűleg nehezebb porszívójuk volt, amikor jellegzetes csapkolódás szűrődött le, tudtam, hogy most kezdődik a 20-30 perces porszívózás. Csak ezzel az volt a gond, hogy szombaton reggel 6 körül szokták ezt a procedúrát végezni, hiába órákkal később mentek el innen.
Amikor a kutyáikat szokták levinni, akkor meg körbe-körbe futkosott a csajszi, közben pedig alig állt meg. Éjjel min. 2 alkalommal felkelt, amikor kiklaffogott a mosdóba, de közben a sarkát csapta a padlóra.
Szerencsére több hónapja költöztek el, már altatót sem kell szednem, és rendesen sikerült fellélegeznem. Már amennyire a dízelesek hagyják :c
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!