Csak mert a volt szomszédom odaköltözött véglegesen, ráadásul a tengerparttól messze egy kis faluba a bosnyák határ mellé. Nem tud horvátul csak pár szót, meg nem ismer ott senkit. 2 éve vette a házat, először csak fél évet volt kint most meg véglegesen kiment, a házát is eladta. Azt mesélte hogy kint minden jobb. Munkája is van.
Nemrég volt erről valahol egy írás, hogy hazánkból mennyien költöztek ki Horvátországba és hogyan tették ezt. Ha megtalalom, elkuldom. Valami olyasmi volt a lényege, hogy vannak, akik fixen kikoltoztek és főleg vakemyik nagyobb városba, vagy annak környékére tették és vannak, akik kétlaki életet élnek. Itthon is tartottak meg házat /lakást. Gondolom, attól függ, hogy mivel foglalkozik az ember. Pl turizmusban találhat lehetőséget. Biztos meg lehet élni bárhol, csak azért nem árthat egy terv költözés előtt :)
2023. ápr. 16. 15:55
13/20 anonim válasza:
A horvatok szinten tomegesen koltoznek ki mas orszagokba, biztos a meguresedett helyekre ment a szomszedod.
A horvat munkatarsaim ugyanugy panaszkodnak az ottani helyzetre mint a magyarok a sajatjukra.
2023. ápr. 16. 16:07
14/20 anonim válasza:
Mindenki jobbra vágyik, egy magyarnak az is elég, ha kevesebb a fűtés számla.
Meg ha akad egy üres haz, amiből elzavarták a helyi szerbeket 30 éve.
2023. ápr. 16. 16:10
15/20 anonim válasza:
Vagy az olaszokat 70 éve... az Isztria tele van üres házakkal... mit házakkal, fél kisvárosokkal. Olcsó ingatlanokat mégsem találni. Szerintem valamilyen szinten rajta tartja a kezét a horvát állam ezeken, hogy ne költözzön be akárki. Saját szempontjából még érthető is.
Azért érdekelne, mit lehet nyelvtudás nélkül dolgozni abban a faluban. Hacsak nem valami IT-s. A táj szép, végülis miért ne... nyelvtudás nélkül én tuti nem mennék.
2023. ápr. 17. 20:06
16/20 anonim válasza:
A kérdésben szereplő ház a bosnyák határnál van, nem ugyanaz ketegória, mint az Isztria.
2023. ápr. 17. 20:30
17/20 anonim válasza:
Tudom, épp ezért kérdezem, miből lehet ott horvát nyelvtudás nélkül megélni?
2023. ápr. 17. 20:42
18/20 anonim válasza:
Illetve a fölvetésemet az mégiscsak indokolja, hogy valószínűleg a bosnyák határ mellé se szeretnék ha a szomszédból beköltöznének a külföldiek, csak mert van üres ingatlan elég. De lehet, hogy tévedek, nem vagyok arrafelé ismerős.
2023. ápr. 17. 20:45
19/20 anonim válasza:
Ott szinte mindenki beköltöző, mivel a szerb többséget elűzték 30 éve a Krajinából.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!