Mennyi időt szellőztetnétek?
Az ideális szellőztetési gyakoriság és időtartam nagymértékben függ a lakás méretétől, a lakók számától, az épület anyagától és a külső környezeti tényezőktől. Általában ajánlott a lakást legalább 15 percig naponta egyszer teljesen szellőztetni, hogy a friss levegő beáramoljon és a meleg, páralecsapódott levegő kicserélődjön.
Egy kisebb parasztházban, ahol fával fűtötök, érdemes lehet többször is szellőztetni naponta, főleg ha a hőmérséklet különösen magas, vagy ha sokáig tartózkodsz bent. A szellőztetés segít csökkenteni a páratartalmat a lakásban, ami hozzájárul a meleg érzetéhez, és megelőzheti a penészedést is. Ha lehetséges, akkor érdemes lehet a szellőztetés időtartamát és gyakoriságát a külső hőmérséklettől és a lakás páratartalmától függően változtatni. Ha például a külső hőmérséklet alacsonyabb, akkor rövidebb ideig szellőztetheted a lakást, míg ha magasabb, akkor hosszabb ideig. Emellett fontos, hogy a szellőztetéskor a hőmérsékletet és a páratartalmat is figyelembe vegyétek, hogy megtaláljátok az ideális szellőztetési ritmust.
Háááát
1. Ne dohányozzatok a lakásban, így egy gonddal kevesebb.
2. A szellőztetést érdemes akkorra időzíteni, maikor a kívánatoshoz legközelebb áll a kinti hőmérséklet. Azaz télen dél környékén, amikor a legmelegebb an, nyáron hajnalban, amikor a leghűvösebb.
3. A kereszthuzat a barátod. Ha sikerül kereszthzuatot csinálni a házban, akkor sokkalta gyorsabban kicserélődik a bent lévő levegő, így kevesebb idő is elegendő a szellőztetéshez. Ez a párát is kisöpri, de amúgy a dohányfüstöt már kevésbé gyorsan, szóval megintcsak ismétlem: érdemes nem dohányozni a lakásban.
4. Ha van választási lehetőség, hogy bukóra/résre nyitott ablak, vagy tárva-nyitva az albak, akkor érdemes az utóbbit választani. A kicsit kinyitott ablakon ömlik kifelé a hő, de a levegő csak kicsit tud cserélődni. A hő elvesztése a falakat is lehűti, ami a későbbiekben fontos lehet.
Szóval összességében én az tmondom, hogy egy 5-8 percig tartó kereszthuzat célravezető lehet. Miután mindnet becsuktatok még várjatok egy fél órát a befűtéssel, ugyanis a falak a kereszthuzattól nem hűltek ki, úgyhogy simán visszaadnak egy halom hőt a lakótérbe.
Nyilván én is azzal kezdem, hogy ne dohányozzatok bent, mert annak a szagát kb. már csak az újrafestés veszi el...
Szellőztetni meg mindig úgy érdemes, hogy huzatot csinálsz. Úgy pár perc alatt kicserélődik a levegő, de utána hamar fel is melegszik, hisz a falaknak, bútoroknak nincs ideje lehűlni és hamar feltűnik a levegőt.
A rendszeressége meg nyilván attól függ, hogy mennyit vagytok otthon. Ha egész nap, akkor simán lehet napi 2-3x is, ha meg csak késő délután estek haza, akkor nyilván 1x elég. Utóbbi esetben én rögtön a hazaérkezés után szoktam megejteni a dolgot, mert a kinti hidegből belépve, még szellőztetés után is úgy érzem, hogy meleg van.
Viszont ha a konyhában lévő pára a gond, akkor bizony ott többször kell szellőztetni és még az is lehet, hogy önmagában ez nem oldja meg a problémát. A szigetelés hiánya miatt a hidegebb falon könnyen kicsapódik a pára és akkor onnantól biztosan penészedni fog. Páraelszívó, főzés közben szellőztetés, de akár a falak szigetlése is szóba jöhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!