Anglia miért ilyen rohadt drága?
Félretenni semmit nem lehet hacsak nem vonsz meg mindent magadtól és nem mész sehová csak májkrémes kenyeret eszel otthon.
Tömegközlekedés ára egy vicc.
Lakbér hihetetlen.
Council tax. Mi a franc? Mire?
Kint étkezni, beülni valahová inni? Perkálj!
Autó biztosítás? Uramatyám!
Adózás? Ha többet mersz keresni mint az átlag felét add az államnak!
Akik úgy döntenek, hogy hosszú távon ott élnek miért teszik?
Mármint maga az időjárás, emberek, életstílus, kaja sem kompenzál az árakért.
Szóval én az ő példáján keresztül azt látom, hogy nem azt kell nézni, hogy mennyi (forintra átszámolva) a lakbér és a rezsi és sopánkodni, hanem azt kell nézni, hogy utána ami marad, annak az értékét már abszolut értékben megnézni, hogy ebből mi mindenre jut egy hónapban. És itt van bazi nagy eltérés.
(Nem mellesleg nálunk hasonló volt, csak mi Ausztriában éltünk a férjemmel egy évig úgy, hogy én nem is dolgoztam akkor, mert egyetemre jártam nappalin. Oké, az ő fizuja kevesebb volt valamivel, mint a 10-esben írt rokonomé, de így is az "ami marad lakbér+rezsi után" összegből nem kellett gondolkoznunk, hogy megvehetjük-e ezt vagy azt, és még szépen hoztunk is haza pénzt, havi 700 ezer Ft-nak megfelelő pénz megmaradt havonta.
10
"Már kint van 14 éve (már brit állampolgár ...egy világcégnél van, mérnök..." Egyáltalán nem mindegy...
6500 fontos havi bérrel én sem panaszkodnék.
14
Itt mindenki £5,000 font felett keres így nyilván semmi sem drága számukra :)
Angliában élek, sok mindenben egyet tudok veled érteni, kérdező, de az összkép mégis árnyaltabb annál, mint ahogy te lefested. Még minimálbérrel is bőven meg lehet keresni 1500 felett, de azért már gyári vagy más fizikai munkával sem lehetetlen megkeresni minimlbér feletti összeget. Mi északon lakunk, minimáltól jobb a fizum, de nem is annyival, hogy a magasabb keresetűek extra adója miatt verjem a nyálam. Az adózás számunkra, 50 ezer font éves fizu alattiaknak, tökéletes, nagyon kevés, amit levonnak. Ha jó értem, te is ezt a kategóriát hozod fel példádnak a kérdésedben, tehát az adózás részt vedd ki egész nyugodtan, hiszen nem érint. Ha 50K felett keresnél, annyira azért nem hiszem, hogy zavarna az 50K feletti részre fizetett extra - nyilván én is igazságtalannak érezném, persze.
Én 1650-et keresek nettóban 4 munkanap, 4 szabadnapos munkarenddel. Nem szoktam többet vállalni, mert ebből is megélünk, párom 1500 körül hoz haza túlóra nélkül. Rengeteg szabadidőnk van, sokat tudunk együtt lenni, évi kétszer-háromszor nyaralni is voltunk covid előtt, illetve ezen az éven, hogy már nincsenek lezárások szintén meg volt a kettő, és még valószínűleg elmegyünk Törökországba egy hétre októberben. 550 az albérletünk egy 2 szobás, nappalis kis kertes sorházra. A rezsi valóban drágult, a council taxot én is sokallom főleg úgy, hogy állandóan szemetesek az utcák. Kaja árak szintén nagyon drágultak, de még mindig olcsóbb itt egy bevásárlás, mint Magyarországon. Mondjuk téli hónapokban el fog menni 350 rezsire, meg kajára egy 400. Ehhez jön még autófentartás; biztosítás, adók, üzemanyag, kb 150 font. Itt jegyzem meg, valóban rohadt drága a biztosítás, de az autót fele annyiért vettük, mintha Magyarországon vettük volna.
Ahogy többen is írták felettem, nem mindegy, hogy nem kell sopánkodni, mit mikor vehetünk meg. Akár egy kocsit is tudunk venni egy havi spórolt pénzünkből. Ruha, elektronikai cucc, bármi cserére szorul, azt azonnal meg tudjuk engedni magunknak.
Szóval durván nekünk 1700fontunk marad az alapkiadások után, és igen, sokat járunk étterembe, szórakozni is. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezt a pénzt mi havi 160-170 óra munkával keressük meg, ha vállalnánk 2-3 extra napot havonta, még mindig lenne elég szabadidőnk, és akkor plusz 500 font saving. Engem sokkal jobban zavarnak a megélhetéstől olyan dolgok, mint pl az időjárás vagy a fosh egészségügy, ami kövezzetek meg még talán a magyart is alulmúlja. Kényelmesen elférünk az albérletünkben, nem osztozunk mással, de a vendégszobát akár ki is adhatnánk 400 font körül. Ezt már bele sem számoltam. Illetve akár sajátot is vehetnénk, ha kiszámíthatóbban alakulnának a világ történései, egyelőre halogatjuk a dolgot.
És megint itt van az Angliát non-stop fikázó kérdező...
Ne vegyétek már komolyan, rengeteg hasonló Angliát fikázó kérdést írt már ki, és rohadtul nem érdekli, hogy 300 komment cáfolja a hülyeségeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!