Sopron miért ilyen unalmas?
Soproni vagyok, de már rég nem ott élek. Sopron nem nagyváros, hanem kisváros, csak manapság mikor minden második falu városi rangot kapott, eltorzult a képe az embereknek a kisváros fogalmáról. Ennek megfelelően sosem volt nagy az élet, és attól sem lett nagyobb, hogy sokan a városba költöztek, hogy Ausztriába ingázzanak.
Ebben persze szerepet játszik az is, hogy a belváros halott, a Várkerületen belül alig vannak vendéglátóhelyek, a belváros közelében sincsenek szórakozóhelyek, illetve üzletek is alig akadnak a belvárosban. Minden a külvárosokban van és szétszórva.
Sopron nem is megyeszékhely, de összehasonlítod 2 megyeszékhellyel.
Inkább Kőszeggel hasonlítsd össze, mert az a kategória, csak valamivel nagyobb Sopron.
A megyeszékhely egy dolog
Vannak "nagy" és "kis" megyeszékhelyek
Szekszárd pl. 35000 körül van,mégis székhely
Sopron 60-70k szombathely 80 kőszeg meg 10. Sopron közelebb áll Szhelyhez méretre mint Kőszeghez sokkal. Győrrel nem egy liga azt aláírom. Meg ez az éjszakai élet bonyolultabb dolog minthogy mekkora a város. Pécsen lepődtem meg,van pár club/kocsma,akkora az élet hétvégente maximum mint Sopronban,pedig nagyobb város mint Győr. Utóbbi meg az egyik leg "nagyvárosiasabb" vidéki nagyváros szerintem,max Szeged előzi be. Bp hez meg egyiket sem lehet hasonlítani mert 20x akkora mint bármi itthon. Kőszeggel azért nagyon nem egy kategória Sopron,bár szórakozóhelyekkel 5-7 éve sokkal jobban állt a város. Akkor volt 5-6 club/disco legalább,most meg van 2. Elbaxott "üzletpolitika" miatt sok club bezárt,pedig a népesség nő mint a szemét. Kocsma kb. ugyanannyi van.
Amúgy Sopron középváros,hivatalos besorolás szerint is. Se nem kicsi se nem nagy,magyar szinten persze. Egy amcsinak,vagy akár egy pestinek lehet Győr is kisváros,kinek mi.
14:
Éltem Pécsen is és Sopronban is, sokszor nagyobb élet van Pécsen, mint Sopronban. Eleve Sopron belvárosa halott, addig Pécs belvárosában egy csomó mindenféle kocsma van. Szórakozóhely is rengeteg van, koncertből is sokkal több van, mint Sopronban.
Egyébként szerintem Sopron egyértelműen kisváros, de még Pécs és Győr is, közepes város Szeged, Debrecen, Miskolc, nagyváros Budapest.
17:
Relatív vetem össze. Pl. Pécs belvárosi éjszakai élete nem osztható a soproni nulla belvárosi éjszakai élettel. Menj végig Pécsen a Király utcán este 10-kor, majd menj végig Sopronban a sétálóutcákon, eléggé éles a kontraszt. Sopronban van egy-két szórakozóhely, meg itt-ott egy-kettő sokáig nyitvatartó kocsma (pl. Croatia, Gázfröccs, Búgócsiga, aztán kb. ennyi), Pécsen mindkettőből nem 3-szor, hanem 10-szer annyi van, és jó részük a központban, közelében vagy a POTE közelében.
És nem védem Pécset, mert turistaként illetve szórakozni az egyik legjobb magyar város, de munkahelyek szempontjából halott. Nem véletlen a rohamos elvándorlás. Amúgy Sopronban csak az osztrák határ miatt nem ugynaez a helyzet.
Kocsma... Ez már elmond mindent.
Egészségedre.
Fura, én jól éreztem magam anno sopronban.
Mindenhol a világban ki kell alakítani egy kört, környezetet.
Sose unatkoztam sehol. Találd fel magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!