Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mennyire helytállóak az...

Mennyire helytállóak az alábbi általánosítások? Van köztük olyan, ami többségében igaz?

Figyelt kérdés

Ki hogy tapasztalja közvetlen környezetében?

Falun:

- mindenki a másik ember életével foglalkozik, többször bele is szólnak;

- úgy gondolják, hogy csak a fizikai munka a munka, a szellemi az nem;

- alig van "élet", kevés az információhoz jutás lehetősége, valódi kulturális események sem nagyon elérhetők.

Városban:

- mindenki közömbös a másikkal szemben, mindenki lecarja a másikat;

- meg vannak győződve, hogy városban több a diplomás, képzettebb szakember;

- lenézik a falusi életszemléletet, életformát.

Természetesen rengeteg egyéb sztereotípia létezik, de most kifejezetten ezek valós előfordulására vagyok kíváncsi.

2022. aug. 23. 19:51
 1/7 anonim ***** válasza:
63%
Egyik sem igaz.
2022. aug. 23. 19:56
 2/7 anonim ***** válasza:
61%
Nem tudom, milyen válaszra vársz, de mivel általános igazságokként akarják eladni magukat, azt mondanám, egyik sem igaz, mert mindegyikre van ellenpélda.
2022. aug. 23. 20:21
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
itthon csak belpest a város a többi putris szarfészek
2022. aug. 23. 20:30
 4/7 anonim ***** válasza:
86%
Elég jellemző dolgok. Nem igazak mindenkire, de a többségre simán.
2022. aug. 23. 21:08
 5/7 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem az elsők mindkettőnél többnyire igazak. Mivel a falu kisebb, sok helyen mindenki mindenkit ismer, ezért “foglakoznak” az életükkel, egy nagyobb városban meg csoda, ha összefutsz egy ismerőssel, nem tudod így “figyelni” őket. Ezért tűnhet így. A másikak hol így vannak, hol úgy, én találkoztam már ilyenekkel is, de ellenpéldával is.
2022. aug. 23. 21:40
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ezek részben igazak. Én laktam mindkét helyen, úgyhogy leírok egy saját tapasztalatot.

Anno 16 éves koromba falun éltem, volt egy barátom aki szintén faluban lakott és nagyon kényelmetlenül éreztem magam náluk, mert a szülei rossz szemmel néztek rám, hogy ebéd után magamtól nem ajánlom fel, hogy elmosogatok, vagy segítek a kertben gazolni stb. ilyen tipik házkörüli munkák. Ez nekem nagyon furcsa volt és kényelmetlenül érintett, mert én otthon nem voltam házimunkára fogva. De a barátom szüleitől hallgattam, hogy az előző barátnő meg olyan házias volt, már főzött 15 évesen stb.

Később ezt a városban nem tapasztaltam, de falun több helyről is hallottam, hogy ez az alap elvárt. Városban nem találkoztam ilyennel, ott leginkább a gyerekeket az anyjuk csúnyán mondva “kiszolgálta”, nekik nem kellett kb. semmit csinálni.

Most 27 éves vagyok és még ma se gondolom úgy, hogy nekem vendégségben segíteni kellett volna. Én ezt tudom felhozni, ami szerintem általában különbözik a város meg a falu között.

Plusz a faluban megnézik ha nagyon kiöltözik az ember, mert ott nem nagyon divat divatozni.

2022. aug. 23. 23:17
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Én falusi vagyok, leírom én milyen különbségeket látok:

-Itt rengeteget foglalkozik mindenki egymással, simán megyek az utcán, egy öregasszony rám kiált, hogy "Jaaj, Annácskám, de szép nagy lány lettél! Még iskolába jársz? Vagy dolgozol? Mi van a férfiakkal? Hová mész?" Míg városon, ha barátnőmmel sétálok, sosem kiállt rá senki, hogy őt kérdezze bármiről is

-Falun az is ismer téged, akiről fogalmad sincs, hogy kicsoda, mert a fia osztálytársának a legjobb barátja feleségének a lánya vagy, míg városban egy panelházban belül már simán nem vágod, kik élnek 2-vel fölötted vagy alattad

-Itt rengeteg ember nem tudja, mi az a vega, vegán étkezés, míg városban sok helyen (pl az iskolai kirándulások során) nagyon figyelnek rá

-Az emberek 2 km-t simán legyalogolnak egymáshoz, volt aki 3-ról sétált be reggel az iskolába, városban 600m távolságra sokan buszra szállnak (itt közöltem anyámmal, hogy, ha én ilyet teszek és nem egy többnapos túra vagy egyéb baromi fárasztó dolog után, akkor alkalmazzanak rajtam eutanáziát)

-Az emberek egy része rosszabbul öltözik, gyakori a ruhák öröklése, piacozás, de innen is sokan bejárnak városba vásárolni.

-Mivel itt van a város 6 km-re kb, sokan inkább azt mondják, ha kérdezik, merre laknak. Ez valahogy nekem furcsa. Bezzeg a város széliek sosem tagadják le a városiasságukat csak a falusiak hazudják magukat város lakónak.

-Szórakozás: itt csak kocsmák vannak (kb 6 egyébként), de itt csak a férfiak járnak oda, ők is 35 felett. Városban a kocsma 50 árnyalata is elérhető meg olyan helyek is vannak, ahol lehet táncolni és mindenki is jár 14 éves kor felett.

Nem különbség, de az előző válaszra érdekességképpen: ha mi vendégséget tartunk, akkor nem szoktunk közben mosogatni, takarítani, ruhát mosni...stb. Mindent megcsinálunk előtte és közben a tányérokat csak berakjuk a csapba, max akkor mosunk el néhányat, ha már nem tudunk tőle vizet engedni normálisan. Városi barátnőmék viszont hiperfixálódva vannak arra, hogy amint egy tányér kiürül, rögtön legyen elmosva. Amikor én már megyek és nem iszok többet, a poharam legyen rögtön elmosva. Szóval így utcai csizmában, bőrdzsekiben állok már és visszamegyek a konyhába, hogy "hupsz, tényleg, a poharam, bocsi!😅" És valamiért mindig lejárt, de ki nem teregetett mosással vár, szóval gyakran 10 perces teregetéssel indul az ott létem.

Másik érdekesség, hogy míg mi (faluszerte kb 80-90%) kétfelé szedjük a szemetet: kommunális és újra hasznosítható, addig nekik 4 vagy 5 kukájuk van és kb mindegyiket kinyitom, mire rájövök, hova dobok ki valamit. Volt már, hogy átdobták a szemetemet egy másik kukába, ami kicsit ciki érzés volt.

2022. aug. 24. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!