A család, vagy a jó megélhetés?
Sziasztok!
Jó ideig éltünk Németországban a férjemmel, haza jöttünk, mert én nem éreztem jól magam az ottaniak között, hiányzott a családom, a barátaim. A magyar jellegzetességek, az ünnepek, a falunapok, maga a magyar szó stb.
Már itthon vagyunk 3 éve, tervezzük a ház vételt, család alapítást. Biztos, de nem jól fizető munkahelyeink vannak (ketten 500 ezret keresünk nettóban). De megint szöget ütött a fejünkbe, hogy biztos itt? Biztos ilyen emberek közt? Ilyen oktatásban, ilyen egészségügyben? Ilyen kormánnyal?
Egyszerűen ide húz a szívem, de az eszem meg el.
Nem akarom, hogy a gyerekeim évi 2x lássák Mo.-t, a nagyszüleiket, vagy hogy utáljanak ide jönni, utálják az országot, vagy csak törjék a magyar nyelvet.
Meglehet itt maradni? Hogy tudnék megnyugvást találni?
Szerintem jól látod a helyzetet.Vagy itt maradsz és nem vállaltok gyereket, vagy elhúztok és vállaltok.
Én így csinálnám.Esetleg egy köztes megoldás.Kiköltözni Németországba, ott gyereket vállalni, felnevelni biztonsággal,és ott az emberek részéről is a jó példát látná, legalábbis többnyire jobb példák vannak ott mint nálunk a magyar mentalitással.És mikor már nagyobbak, akkor hazajönni és próbálni boldogulni hazai környezetben.Aki élt Németországban az pontosan tudja hogy azért él sokféle nemzet a németeknél is,és a németek között is vannak érdekes figurák.De nagy általánosságban egészen más a német mentalitás,mint a magyar.És nem rosszabb értelemben.
Itt nyomorogni, mert "MaGyAr VaGyOk" vagy normálisan élni.
Hmmm, nehéz döntés. Fogadok kimentek most még egyszer, terhes leszel, majd rájössz hogy te mégse bírod majd. Hazajössz a gyerekkel, apjok meg melózhat kint, küldheti haza a pénzt mert éhen döglenétek ha ő is haza jönne. Mindig ez a vége. Egy ellenpéldát se ismerek sajnos.
Jó megélhetés, jó oktatás, jó egészségügy.
Nagyszülők, mint érv? Ugye csak viccelsz? Nyugodan haza lehet menni 3-4 havonta vagy ők jöhetnek.
A magyar nyelvet, ha megtanítod rá, otthon azt használjátok NEM fogja törni, viszont lesz még egy perfekt nyelvismerete (az adott országé), plusz amit a suliban plusz nyelvként tanulniuk kell.
Svájcban élek, és ugyan nincs gyerekem (nem is lesz), de barátoknak van. A gyerek beszél magyarul, a kantonális dialektust, a Hochdeutschot + angolt (ezeket oktatják az iskolában), és középiskolában felveheti az olasz spanyol vagy franciát.
Ezzel szemben otthoni ismerős gyereke 16 évesen is borzalmas kiejtéssel töri az angolt, a németet meg utálja.
Falunapok? :D Felnőttként visszagondolva mindig is utáltam, főleg, mert kötelező volt lemenni.
A hagyományokat külföldön is meg lehet tartani pl nekem a kokárda alap, annak meg külön örülök, hogy húsvétkor nem kell piáltatni random rokont, mint otthon, vagy nem csődül be 20 ember karácsonykor, hanem nyugiban tölthetjük kettesben.
A családhoz rendszeresen járunk, de nekik is van saját életük, ha otthon élnénk sem találkoznánk sűrűbben.
7
Na ez az. Az én családomban és baráti körömben meg számítanak ezek. Ezek adják az erőt és úgy érzem, ettől vagyok boldog. Míg odakinn az év 365 napjából 330-ban mondjuk csak én és a férjem vagyunk, meg a munka. Nem járunk sehova. Nem "érezzük" azt a társaságot, azokat az ünnepeket, nem szerzünk német barátokat, pedig férjem 15 évet élt kinn például, mindketten beszélünk németül és nem csak makogunk.
Azt hiszem, ezeket a hülye indokokat, hogy barátok, meg falunapok, hívják úgy, hogy honvágy. Ez tudja legyűrni az embert.
Kedves kérdező! Ez nehéz kérdés, de nézd akkor a gyerek szemszögéből. Mi lesz neki jobb? 10 év múlva hogy látnád szívesen magadat?
Amiket felsorolsz azok "csak" pillanatnyi érzések, félelmek.
Azok változnak, elmúlnak.
Ezek adják az erőt és úgy érzem, ettől vagyok boldog - akkor maradjatok itthon, mert "honvágy". Ennyi. A gyereketek nem fogja megköszönni.
Barátnőmék másfél éve mentek haza, mert apukának honvágya volt.
Tök jó, a gyerek c-kkel jár egy osztályba - pedig nem Borsodban élnek -, múltkor 6! órán keresztül ültek a sürgősségin egy kartöréssel, mire behívták, stb.
Anyuka néha mesél, hogy mi a helyzet velük. Mindketten jól keresnek, de egy lyukban élik az életüket, mert olyan kva drága minden (lakást venni), plusz hajrá infláció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!