Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mennyire könnyű vagy éppen...

Mennyire könnyű vagy éppen nehéz új életet kezdeni Svájcban; mondjuk Zürichben?

Figyelt kérdés

Sokat olvasgattam a neten Svájcról, és nekem a politikai és a katonai semlegesség nagyon tetszik. Mennyire szeretik ott a külföldieket? Zürichben nagyon eltérő a tájszólás, mint Németországban, vagy meg lehet azért érteni egymást? Mik az alapvető különbségek?

Nyáron és télen szokott lenni Zürichben sakkverseny (igazolt sakkozó vagyok) és arra gondoltam, hogy egyszer (még idén) kimehetnék egy versenyre Zürichbe. Aztán persze beszélgetnék helyiekkel, kérdezgetnék munkáról, ottani életről, stb. (Persze ha a sima németet értik)

(Egyébként alapfokon angolul is beszélek a sakk miatt, mert oda nemzetközibb nyelv kell; a német meg középfok-felsőfok között tenném) Persze korántsem maradnék ott azonnal, de 1-2 barátot nem ártana összeszedni, mielőtt arra tenném a voksot, hogy odaköltözöm.

De egyáltalán szeretik ott a külföldieket? Lehet munkát kapni? (Műszaki területen dolgozom, azon belül is a gyártásban)

Mennyire barátságosak?

2022. ápr. 3. 20:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Sprachi-Nöd so schlimm, es git keini Regelige.
2022. ápr. 5. 14:05
 12/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Szóval, ahhoz, hogy albérletbe menjek, ahhoz munkahelyet kell szerezni először? És addig hol lakok, hetekig, hónapokig? Hotelben?

2022. ápr. 5. 17:47
 13/19 anonim ***** válasza:
Ez egy ördögi kör. Lakcím nélkül nincs Bewilligung, Bewilligung nélkül nincs munka. Oldd meg!
2022. ápr. 5. 17:51
 14/19 anonim ***** válasza:

"Szóval, ahhoz, hogy albérletbe menjek, ahhoz munkahelyet kell szerezni először? És addig hol lakok, hetekig, hónapokig? Hotelben?"

Ezért írtuk többen is, hogy szerződés nélkül ne gyere ki. Munka nélkül amúgysem tudnád finanszírozni a költségeidet, pláne hotelben. Max akkor van esélyed szerződés nélkül ha van ismerősöd aki befogad, bejelentkezhetsz hozzá és vállalja hogy fizeti a költségeidet, ehhez azonban igazolnia kell hogy évi legalább 60 ezer frank jövedelemmel rendelkezik.

2022. ápr. 5. 18:07
 15/19 A kérdező kommentje:

Aha oké köszi. Ez azért elég bonyolult, mivel ismerős nincs.

Hát majd megpróbálkozok ismeretségre szert tenni egy sakkversenyen.

Én amúgy alapvetően barátságos típus vagyok, könnyen ismerkedek, barátkozok.

Remélem a zürichi közösség is befogad úgy hogy első körben csak standard németül szólalok meg.

Egy versenyre elmenni végülis akkor nem hülyeség és ott barátkozni, ismerkedni, aztán kérdezősködni?

2022. ápr. 5. 18:44
 16/19 anonim ***** válasza:
Hát figyelj, próbálkozni lehet. De ahhoz hogy valaki az otthonába fogadjon hivatalosan is, és átvállalja a költségeidet, ahogy írtam korábban, ehhez neki igazolnia kell az éves jövedelmét, ahhoz egy szimpla ismerettség, haverság nem hiszem hogy elég. Én nem a barátkozásra hanem a munkakeresésre tenném a hangsúlyt, addig viszont nem jönnék ki huzamosabb időre.
2022. ápr. 5. 21:16
 17/19 anonim ***** válasza:
Már miért ne lenne Bewilligung nélkül munka? Amikor én kimentem, elküldték szépen a munkaszerződést, kivettem egy szobát egy apartmanhotelben, aztán beslattyogtam a Kreisbüroba a Bewilligungért.
2022. ápr. 6. 17:48
 18/19 anonim ***** válasza:
Én munkaszerződésről beszéltem, nem tartózkodási engedélyről. Ha van munkaszerződésed, akkor nyilván sima ügy, egyből kapod az engedélyt is.
2022. ápr. 6. 17:56
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért az a mondat, hogy a kaja nem drágább mint otthon, nagyon nem valid. Igen otthon is már drágaság van de itt még mindig 2x drágább minden ( főleg a hús) a boltokban. De ha piacképes végzettséged van, nem fogod kicsit se érzékelni, hogy drága lenne Svájc. Értem, hogy egy studio lakás 1200-1500CHF de Zürichben átlagban 5500-6000CHF körül keresnek
2022. júl. 29. 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!