Normális, hogy ennyire zajos a panel élet?
Sziasztok!
Kb Másfél éve költöztem egy elég zajos környékre. A forgalom zaját sikerült megszokni, de ha becsukom az ablakot, akkor hallom, hogy alattunk a 94 éves néni maximum hangerőn nézi a TV-t, és ez megy kb. este 11-ig. Majd mikor lefekszem aludni, akkor a hálóban azt hallgatom, ahogy a fölöttünk lakó kb. hajnal 3-ig 4-ig nézi a TV-t. Az egész ilyen morajlásban nyilvánul meg.
A 94 éves néni viszont olyan hangosan hallgatja, hogy néha szavak is jól kivehetők, meg az időjárás jelentés előtti zene is jól hallható. A lépcsőházban egyébként úgy hallani a TVjét mintha mellette ülnénk bent a kanapén.
Lehet szólni nekik emiatt, vagy ez teljesen szokványos, minden panel ennyire vezeti a hangot? Arra nem kérhetem őket hogy ne nézzék a TV-t ha ebben lelik szórakozásuk... Meg mégiscsak egy 94 éves hölgyről van szó, aki nagyot hall, gondolom bunkóság szóvá tenni a hangos TVt.
Egyébként homeofficeban vagyok a covid óta, úgyhogy néha elég zavaró tud lenni munka közben is.
Mi téglában lakunk, körbefogtak a gyerekesek az elmúlt két évben. Hát nem egyszerű. Lehet szólni, de változni úgysem fog semmi. Egyébként nekem is az jutott eszembe sajnos rögtön, hogy 94 éves néni esete hamarosan magától megoldódik. De rosszabbul jársz, ha egy 3 gyerekes család költözik a helyére. :D
Bizonyos zajok természetesek, élnek az ember körül, ez ilyen. A fiatalabb tv-snek lehetne szólni, hogy éjszaka túl hangosan tv-zik. Én a gyerekes szomszédoknak csak azért nem szóltam még, mert tudtam, hogy egyszer "jönnek még a mi utcánkba". 4 hónap és már ők is érzékelik mennyire papírból vannak a falak. De ha egyszer nekünk szól valaki, hogy zavaró hogy üvölt a gyerek.... szerintem letépem valaki fejét. :D
Normálisnak nem normális sajnos, de ez a panel-élet velejárója, és ezt panel-lakóként mondom.
Pár éve nekem is hasonló gondom volt, csak épp egy idős úrral; egyszerűen egész nap maximum hangerőn bömbölt a királyi csatorna és a csukott ablak sem használt semmit. Ugyanúgy hallottam és értettem minden szót. Mivel a tévére aludt be, éjjeli és hajnali órákban is ezt hallgathattam, és már aludni sem tudtam rendesen.
Szóval éjjel bekopogtam, csengettem, nem volt válasz, majd napközben mentem át újra. Tisztelettudóan, kiabálás, szitkozódás nélkül vázoltam fel a gondot, mire totálisan kikelt magából. És még én éreztem rosszul magam. De később szóltam neki újra, és egy ponton már több, másik szomszéd is. Akkor vett csak vissza az arcából és a hangerőből.
Éjjel hála az égnek már nem is hallatszik (lekopogva), napközben néha, de nem annyira zavaró.
A lényeg, hogy hiába nem tehet arról, hogy nagyot hall, attól még közösségben él, és időnként kellenek azok a kompromisszumok.
Uhh, sajnálom de örülök ha hellyel közzel, de megoldódott.
Én amúgy nem merek szólni neki, mert úgy tudom, hogy amikor a lépcsőházba szellőztetés miatt tett neki szemrehányást a közösképviselő, akkor ő is szitkozódósra vette a témát. Azt mondta a közös képviselő, hogy ez a néni az "igazi szocialimusban nevelkedett vagány csaj" és úgy reagált a szemrehányásra hogy "merjen csak neki szemtől szemben bárki szólni emiatt". Szóval egy kis méregzsák.
Húha, így viszont végképp meg tudom érteni, hogy inkább nem szólsz. Ha a közösképviselőt nem tudta tisztelni, akkor inkább bele sem gondolok, mit kapna egy lakó..
Van egy olyan érzésem, hogy a "cetlizés" sem segítene nála akkor :c
(#13 voltam)
Hát még ha csak zajos lenne.
Én minden nap arra érkezek haza, hogy valamilyen szag összegyűlt a lakásban. Vagy masszív cigiszag, vagy "öregszag", vagy akármilyen főzés.
Ma konkrétan masszív szarszag volt.
Ez ilyen, ennyi.
Nálunk meg a szomszéd hülye kölyke visít naponta vagy 3 órán keresztül, de mint akit nyúznak, meg éjszaka random ledönti a fél világot.
Mindkét nagymamám sokat élt panelban, egyik épületben sem hallatszottak át a zajok, csak a hangos üvöltés, de az viszonylag ritka volt. Nyilván ez függ a szomszédoktól is.
Az új(abb) építésű társasházak viszont sokkal rosszabbak ilyen szempontból, az egyik mamám most egy 2004-ben épült lakóparkban lakik, konkrétan az is áthallatszik, ha a szomszéd kicsit emeltebb hangon (nem ordítva) beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!