Fiatalok, felétek is "divat" lett az önellátásra törekvés?
Mi egy viszonylag új építésű környéken élünk, fiatal kisgyerekes családokkal, és - pozitívan - meglepve látom, hogy a legtöbb helyen van magaságyás vagy egy kis veteményes és sokan ültetnek gyümölcsfákat.
De van, ahol komplett 100-120 nm-es veteményes van leválasztva, mint a mi kertünkben is. Ha nem, a többség akkor is legalább paradicsomot, paprikát vagy valamit ültet.
Nyilván távol van ez az igazi önellátástól, de ugye én gyerekkoromban mindig azt láttam a ma 50+-os városi szüleinknél, rokonoknál, hogy a konyhakert gond, inkább befüvesítették, díszkertet csináltak vagy medencét, egyáltalán nem volt jellemző az otthonra termelés sehol (ismétlem, ez város, vidéken talán más a helyzet).
Én mondjuk mindig vágytam erre az életmódra, ma már rengeteg mindent megtermelek itthon magunknak, de azt hittem, ez kevésbé szokás manapság.
Van ilyen divat, elsősorban a fővárosból vidékre települt homeoffice-értelmiségnél veszem észre.
Amúgy érdekes, mert szüleim is elkezdtek néhány éve foglalkozni ezzel, pedig mindketten világéletükben egy nagyobb vidéki városban laktak (és így van ez jelenleg is). Az okok között első sorban a mocsok drága zöldségárakat említették, meg azt, hogy mióta öcsémmel kirepültünk, van rá idejük, szívesen foglalkoznak vele. Önellátástól távol áll, de van fóliasátor meg magaságyás, és emiatt szeozonban nem vesznek bolti zöldséget (annyi nincs, hogy nagy mennyiségben elrakni is tudjanak, kert mérete korlátozza a dolgot).
Engem annyiban érint, hogy az első karantén alatt elkezdtem sört főzni, és annyira megtetszett, hogy azóta igen ritkán iszom "boltit" :D
25/F
Nem. Pedig falun lakok 2 éve már, ahol elvileg ez a "divat", mégse csinálja senki se a közelünkben.
1700nm a kertem. Egy kis sarokban van eper és kész. Azt se nagyon gazolom, nem öntözöm. Nincs se időm, se kedvem hozzá. Nyáron úgyis sokan árulnak mindenféle gyümölcsöt. Inkább megveszem. Olcsóbb, mint a boltban, és nem én bajlódok a termesztésével.
"Van ilyen divat, elsősorban a fővárosból vidékre települt homeoffice-értelmiségnél veszem észre."
3as, ezen jót nevettem, mert telibe találtál a szüleimmel kapcsolatban. 😂
De igen. Alapvetően amerre én lakom, meg az ismerősi körökben "ciki" a tömeg. Értsd: Nem Lidl/Aldi-ban veszik a kenyeret, hanem helyi pékségben, ahol kb. ismerik is az embereket, saját savanyúságot készíteni/mástól venni házit.
Furának tűnhet, de
1. Tényleg finomabb.
2. Ha ismered a tulajt, akkor előbb tudsz a jó dolgokról
3. Az egyik leglazább dolog, amikor valaki megkérdezi a cuccomról (táska, ruha, etc.), hogy honnan van, én meg elkezdem magyarázni, hogy milyen kis menő helyet tudok. 😎
Ami egyedül rossz, hogy nem feltétlen pénztárca barát, ha veszed a kézművest, magad meg ugye nem tudsz mindent megcsinálni. 😅
De a minőség hihetetlen. 😍
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!