Hány órától számít csendháborításnak a hangoskodás?
Az indokolatlan zaj okozás a nap 24 órájában büntetendő. Délben is kihívhatod a rendőrséget, és megbírságolják a szomszédot, ha például hangosan zenét hallgat. Gyakori tévhit, hogy a hangoskodás csak éjjel büntetendő, például este 10 órától. Ez azonban nem így van, lásd 2012. évi II. törvény 195. §. [link]
Logikus, hiszen nappal is jogod van a nyugalomhoz. Van, aki otthonról dolgozik, vagy éjjeli műszak után aludni szeretne, és szüksége van a csendre.
Mielőtt ezt elolvastad, te hogy tudtad a szabályt?
Azért ez nem ilyen egyszerű. Meg van határozva decibel és napszak szerint.
#2: A cikkben idézett 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet szerintem nem ide tartozik. Nem vagyok jogász, de úgy látom, szórakozóhelyek, munkahelyek, közlekedés által keltett zajokról írnak benne.
#3: Szerintem a törvénytől nem lehet eltérni. Keresgéltem, és találtam egy cikket, amely a "csendrendeletről", mint önkormányzati rendeletről így ír: "A csendrendeletet, azaz az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletet...". Ez arra utal, hogy nem a mi témánkkal kapcsolatos. Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!