Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Hova lenne érdemes költözni?...

Hova lenne érdemes költözni? Finnország vagy Norvégia?

Figyelt kérdés

Nyilván fontos a fininaciális helyzet, Norvégiát tudom hogy van lóvé ott, nyilván tenni is kell érte, Finnország nekem kicsit gyanús, nagyon közel van Oroszországhoz, ez jót nem szokott jelenteni.

De ami még inkább fontos lenne nekem, hogy mentalitásban melyik áll közelebb Magyarországhoz? Én ebben a világban nőttem fel, itt a szabályok csak ajánlások, mindennel kapcsolatban szkeptikusak az emberek, csúnyán nézünk egymásra de amint egymáshoz szólunk egyből kedvesek leszünk még az idegenekhez is. Jó, ezek közül vannak azért erős túlzások, de szerintem értitek miről beszélek, ez a csibészség, nem bűnözés.

Én nem tudnék olyan svájci életet élni, vagy németet, hogy bármit mondanak az szent és sérthetetlen és kérdés nélkül be kell tartani... És imádom a havat, a hideget, az elszigeteltséget, ezért is vágynék északra.

2021. dec. 29. 01:51
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Ha te magyar identitást keresel bárhol máshol Magyarországon kívűl, akkor el kell, hogy keserítselek. Ezt a fajta gondolkodásmódot a szegény balkáni államok teszik.
2021. dec. 29. 02:16
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem eppen, az olaszok fullra ilyenek, sot :D ott ha 60 as tablanal 60 al mesz leturnak az utrol. Az angolok vagy irek se arrol hiresek hogy olyan katonasan fegyelmezettek lennenek
2021. dec. 29. 02:30
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat, de az alapján megítélni egy országot, hogy közel van Oroszországhoz, véleményem szerint nem sokban különbözik az általad oly nagyon ostorozott magyar mentalitástól.

A kérdésre válaszolva, amennyiben rendelkezel egy piacképes szakmával (IT, mérnök, orvos vagy kémikus) és emellett kitűnően beszélsz angolul, Norvégiát javasolnám, mert nem igazán akad párja életszínvonal szempontjából. Amennyiben a fentiekkel nem rendelkezel, a helyzet nehéz. Bár mindkét országban szinte mindenki beszél angolul, a helyi nyelv ismerete nélkül csak a legalja munkák lesznek elérhetőek. A norvég nyelv maga nem lenne borzasztó nehéz, de a számtalan dialektus nem könnyíti meg az ember dolgát. A finn pedig a világ egyik legnehezebb nyelve, s a nyelvrokonság is csak akkor segít, ha jól átlátod a nyelvészet alappilléreit.

Akárhogy is, mindkét nép roppantul introvertált, s a saját rokonaik/barátaik előtt sem igazán nyílnak meg, nemhogy egy, a nyelvükön nem is beszélő "valami kelet-európai" előtt. Tehát hiába felvilágosultabbak arrafelé az emberek, ha ebből szinte semmit nem fognak feléd kimutatni.

Egyébként természetesen mindkét ország nagyszerű és csodálatos, de a fenti néhány sorban ismertetett személyiségjegyeid alapján nem vagyok meggyőződve arról, hogy neked valók.

2021. dec. 29. 03:05
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Norvégiában van lóvé, de mellette minden veszettül drága is. Autó nélkül meg vagy lőve, mert elég nagyok a távolságok, ha nem nagy városban élsz. Ahogy írták már eléggé maguknak valóak, nem azok a bratyizós népek. Piacképes tudás nélkül tényleg nem érdemes kimenni, mert éhenhalsz.
2021. dec. 29. 08:27
 5/10 A kérdező kommentje:
#3 szakmám megvan, és szép dolog a pénz, de nekem kicsit furák a Norvégok, olyan különcnek mondanám őket elvégre az ő országuk nem átjáróház, mint a Svédeknél, és ha tényleg olyan "rendezett" nép, ráadásul még ha a tipikus rideg stílus is ott van akkor már nem biztos hogy olyan hű de jó dolog ott élni :D Az oroszok nekem meg kicsit a ló túloldala, ezért is mondtam, hogy nekem itt ez a magyar stílus fekszik a legjobban, ha szociális akarok lenni akkor simán van rá lehetőség mert itt azért csak látszólag vagyunk ridegek, amúgy meg a legtöbb embert kenyérre lehet kenni, ha meg azt akarom hogy hagyjanak békén nem fognak minden áron beszéltetni mint mondjuk angliában. Szóval azért is kérdeztem, hogy Finnország az arany középút-e, vagy az is hasonló a Norvégokhoz, csak kicsit kevesebb anyagi stabilitással.
2021. dec. 29. 10:30
 6/10 anonim ***** válasza:
64%
Én Oslóban élek, pénzügy területen dolgozom (BIG4). Szerintem ide mindenképp érdemes jönni piacképes diplomával ( Orvos,IT, közgazdász, villamos-vegyész-építész mérnök, matematikus). Angol felsőfok alap mindenkinél kb az országban, külföldiektől legalább a tárgyalóképes norvég nyelvtudás azért kell. Én Svédországban jártam mesterre, jobban tetszett, mint Norvégia de itt kaptam egy nagyon jó lehetőséget és éltem is vele. Ha a magyar stílus jön be akkor nem hiszem, hogy a skandináv országokba kéne jönnöd, itt mindenki nagyon liberális, szabadelvű, nem nagyon passzol az otthoni mindentől idegenkedek, mindenkit utálok aki nem olyan mint én stílussal. Drágának drága Oslo, de én a fizetésemből sokkal de sokkal jobban élek mint otthon élnék, egy szép lakásba lakok a Centrumba, heti 2 éttermet is meg tudok engedni, havi 1-2 bulit(ha időm engedi) és még tudok is félrerakni. Finnország is jó hely, de szerintem külföldiként nehezebb az asszimiláció, a nyelv pedig sokkal nehezebb. A norvég, svéd könnyebb szerintem a németnél es az angolnál is. Én Norvégiát vagy Svédországot ajánlanám, esetleg Dániát. Ne tévesszen meg a sok rémhír Svédországról amit az M1-en adnak, én ott éltem 2 évet, az ég világon semmi gond nincs ott
2021. dec. 29. 21:20
 7/10 A kérdező kommentje:
#6 de nem pont a skandinávok akik olyan látszólag bunkók? Sokan írják, hogy ridegek, én is meglepődtem egyszer egy finntől akartam valamit kérdezni, és nézett rám hogy mi az istent akarok én tőle ?! :D De persze segített, csak olyan fura volt, mert itthon ha odamegyek bármi idegenhez tuti segít szívesen, ez a "mindenkit utálunk" csak egy látszat.
2021. dec. 29. 21:52
 8/10 anonim ***** válasza:
49%
Senki nem bunkó, nem is látszanak annak, szerintem ez sztereotipia. Mindenki nagyon kedves, nem búskomor és nem is ridegek. Ellenben amikor Budapesten járok az ellenkezőjét tapasztalom sajnos, az emberek bunkók, búsak, egyszerűen nekem nem jön be a magyar mentalitás, sokkal jobban érzem magam Oslo-ban, de kinek mi :)
2021. dec. 29. 22:09
 9/10 anonim ***** válasza:
49%

Voltam kint Norvégiában és senki nem volt bunkó és ha útbaigazítást kértem, szinte mindenki tudott angolul. Finnekkel buliztam 3 napig, középkorúakkal. Az első nap még nem bratyiztak senkivel, második nap már együtt ittuk a salmiakkit, meg a pálinkát és énekeltünk finn népdalokat. Harmadnap sírva búcsúzunk, annyira jófejek voltak.

Itthon ha egy külföldi hozzá szól egy átlag emberhez, inkább átmegy az út túloldalára, mert annyira nem beszélnek idegen nyelveket az emberek.

2021. dec. 29. 22:22
 10/10 A kérdező kommentje:

#9 az megint más dolog, hogy valaki elmegy egy idegen országba, nem beszéli a nyelvet, az ne csodálkozzon ha nem foglalkoznak vele. De amúgy itthon sokkal többen beszélnek idegen nyelvet, mint sok "fejlett" nyugati ország, franciák pl abszolút nem beszélnek más nyelvet csak franciát, olaszok is csak olaszt, spanyolok is csak spanyolt.

Én elkezdtem tanulni a norvég nyelvet, de ahogy beszélnek, marha nehéz nekem rájönni hogy mi volt a mondat amit mondtak :D Nekem úgy hangzik mintha valaki szélütést kapott volna és úgy próbálna beszélni.

2021. dec. 29. 22:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!