Falun miért elfogadott a csenőrpertu? Tehát, két felnőtt között a fiatalabb magáz, az öregebb tegez.
A csendőrpertu NEM EZ!
Ezt a kifejezést arra használják, amikor a fiatalabb, de erőszakosabb/halatmasabb poziciójú letegezi az idősebbet, akinek nincs lehetösége visszategezni, neki magáznia kell a fiatalt. Erre volt tipikus példa - és innen a neve is - a fiatal(abb) csendőr, aki nek fegyvere meg hatalma van, tegezi és megalázza az idős parasztbácsikat, akik félelmükben nem tehetnek semmit ellene.
Amit te írtál, az az idősebbekkel szembeni tiszteletböl ered, régebben egy felnött egy gyereket tegezett, és ez a felállás megmaradt később is. Ebben a korban az is normális volt, hogy a gyerekek a szüleiket magázták, sőt sok esetben a feleség is a férjét.
Ez volt régen a szokás, az idősebbet magázták, MERT idös, a fiatalt meg tegezték, mert GYEREK/FIATAL.
Egyébként a férj-feleség esetében volt, ahol az volt a szokás, hogy a férj tegezte a feleséget, de volt, ahol ö is magázta.
Elég furcsa elképzelni, de akkor ez volt a természetes.
Ha pl egy 40 evest magaztal 10 evesen akkor 8 ev mulva mar letegezed mert elmultal 18? Ez azert nem igy mukodik.
A fiatalabb magazza az idosebbet, mindegy hogy a fiatalabb nagykoru vagy sem. Ha jelentos a korkulonbseg akkor nem illik tegezni. Elmeletben az idosebbnek is magazni kellene ha nem ismer teged de falun altalaban ismerik egymast az emberek. En 31 vagyok de nem tegezek le egy 80 eves nenit, pedig en is felnott nagyok. A 80 evesek nagy resze letegez de engem nem zavar. A tiszteletet meg lehet adni tegezve es magazva is es lehetsz bunko magazva es tegezve is. Mondhatod hogy te hulye meg azt is hogy maga hulye. Ugyan azt jelenti.
Masreszrol meg mindet el lehet mondani ugyan ugy magazva is mint tegezve. Engem nem zavar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!