Milyen a begyepsedett falusi mentalitás?
-szűzen menj férjhez,különben a falu k.vája leszel ( csak ha nő vagy)
- ne dolgozz,vezesd a háztartàst,nevelj gyereket és legyél alázatos az uraddal
- járj templomba
- öltözz is úgy,mint egy szűz
- tudj főzni mindent..lehetőleg jó magyarosan
- kutya kintre való, házőrzésre,az se baj ha láncon van élete végéig
- a pálinka orvossàg mindenre
Stb..
1-es vagyok
Szabolcsi faluban élek. A pozitív oldalát ismerem,és nyilvàn vannak kivételek. De itt a kérdésből kiindulva sztereotípiákat írtam,mellesleg felénk sajnos igen sok igaz belőle.
2. Te meg nem a világban élsz, mert nem minden falu egyforma.
Nálunk például az a mentalitás dívik, hogy mindenki legyen ugyanolyan asszonyverő hithű keresztényember, ki ne lógjék a sorból, és még akkor is köszönj előre Ismeretlen Marika néni No.3647-nek, ha soha életedben nem láttad, maximum, amikor "ekkora voltál".
Az én szomszédom mindenért belém köt, áskálódik és a legtöbb ismerősöm is egy pillanat alatt képes akár a pokolig lemenni, ha tönkre kell tenni valakit, aki "rossz fiútól jött ki a kapun". (Pl. Én :D)
Konkrétan egy utcával lejjebb most is vonyít a kutya, mert láncon van a gazdácskái meg egész nap máshol vannak.
Nyilván vannak változások, és nem minden falusi sztereotípia igaz, de azért a begyepesedett, visszamaradt gondolkodás sok helyen létező dolog.
Nem vagyok a "városiakkal" se és az ő rossz szokásaikkal. Csak nem minden fekete-fehér.
Borsodi faluban élek.
-macska bio egérfogó, úgy beszélnek hozzá mint valami csótányhoz ha hozzá dörgölőzik a gazdihoz
Nem etetik, csak egerésszen.ha lefial a kicsik mennek a kutya elé, kukába, vagy majd lesz valami velük...
-a kutya láncon egész életében. Kerti malac. A moslékot megeszi.
-a városiakat lenézik, alsóbbrendű életformák
-a frissen betelepülőket is lenézik
- az új lakosoknak a nevük kuss. A szonszéd uralja az ő házukat is, mert ő volt ott előbb
-a nő fialjon. Nem akar gyereket? Majd akar, úgyis meggondolja magát... meg a hasonló okosságok.
- a kert szent. Legfőbb beszédtéma. Mindenki a kertre izgul, ki mit ültet bele, ki nem gazol, miért nem gazol?
Tarackozz!
- lesnek mindenkit, ajogy mennek az utcán lesnek be a házakba
Elköltöztem már, de faluban nőttem fel.
Ha nincsen nő létedre párod, lenéznek, ha nem akarsz gyereket, olyan nincsen.
Mindenki bele akar szólni az életedbe. Ha valami nem tetszik nekik, köszönésre se méltatnak.
Érdeklődnek az életed felől, hogy legyen miről pletykálni.
Azt is tudják, amit te nem is tudtál eddig magadról.
Rettegve élnek, nehogy megszólja őket a falu.
Meghalt anyukám, a koszorúkat levettem a sírról, mert elszáradtak. Vittem rá virágot.
Erre belekötnek, hogy hogy szokás, hogy meddig van rajta a koszorú..
Mindent úgy kell csinálni, ahogyan szokás. Mert mit fognak mondani.?
Ne költözzön senki falura!
Jó levegő? Nagy udavar? Nem éri meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!