Biztonságban érzitek magatok Budapesten járva-kelve?
Én nem félek, de láthatóan romlott a helyzet az elmúlt években. 10 éve pl. soha nem láttam magukból teljesen kivetkőzött "azt sem tudom, hol vagyok" szinten beállt drogosokat a városban, mostanában meg rendszeresen vannak ilyenek (pl. az Ecseri úti metrómegálló környékén).
A klasszikus "add ide a pénztárcád, különben agyonlőlek/leszúrlak" típusú bűnözés viszont szerencsére továbbra sem túl jellemző Budapesten, ilyesmitől felesleges tartani.
Szerintem a világon valamennyi főváros veszélyes, ebbe Budapest is beleértendő. Nem veszélyes annyira de itt egy élő példa, ami nem is velem, hanem egy taxi sofőr ismerősömmel történt 2021 januárban:
Az ismerősöm 2021 januárjában egy fuvar rendelésre ment az Oktogonhoz. Az illető az Oktogontól Békásmegyerre akart volna taxi szolgáltatást igénybe venni. A fuvar tarifadíjakat "soknak" tartotta és érvelés gyanánt elővett a kabátzsebéből egy összecsukott vipera teleszkópos botot. Az ismerősöm erre tárcsázta a rendőrséget, ami hatásos volt, mert az illető megijedt és elmenekült a helyszínről. Nem történt személyi sérülés, sem anyagi kár, az ismerősöm jelentette az esetet. Az utasa, aki viperabottal fenyegette a taxis ismerősöm fiatalkorú volt és cigányos/roma beütése is volt. Amikor elmesélte nekem ezt a történetet, én ledöbbentem egy kicsit.
Ez ritka eset volt, nem történik ilyen gyakran Bp.-en, a taxis ismerősnek is az a srác volt az első problémás utasa taxisofőr karriere során, azóta nem történt hasonló eset vele. A közbiztonság Budapesten szerintem viszonylag átlagos-jó.
Budapest nagyon heterogén város. 23 kerület, és azon belül is rengeteg féle környék.
Ezért nehéz erre így válaszolni.
Általánosságban ez az egyik legbiztonságosabb főváros európában.
De ahogy előttem is írták ez nagyban függ attól ki hol nőtt fel.
Aki itt nőtt fel jobban ismeri mit hogyan merre kivel. Magyarul ismeri a járást, ismeri a helyi szokásokat, problémásabb helyzeteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!