Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Akik elég korán (26-27 év...

Akik elég korán (26-27 év előtt) eltudtak költözni, hogy sikerült megvalósítani?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hol a családot se tudott téged támogatni anyagilag. Mennyi fizetéssel,mennyi félretett pénzel és esetleg mennyi hitellel tudtad megvalósítani az elköltözést? És hova költöztél, kertes házba vagy panelba?

Azért kérdezem részletesen, mert a szüleimmel erről nem lehet normálisan beszélgetni. Mindig arra lyukadunk ki, hogy majd a kert szomszédunktól, ha meghal megöröklöm a házat (Ha kifizetem) és több generációs család leszünk.

Csak ez annyira nincs ínyemre, önálóbb életet szeretnék.

2020. nov. 16. 14:53
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Én 20 évesen az akkori pasimhoz költöztem. Azóta a férjem. Ő 29 éves volt, már volt saját lakása, amit úgy vett, hogy a munkahelyéről külföldön dolgozott egy ideig és minden pénzt félretett, semmit se költött kint, de tényleg semmit. Ebből a lakásból már együtt mentünk tovább egy 2x nagyobba, amihez hitelt vettünk fel 10 éve. Azt visszafizettük megint egy külföldi körből. Pont most néztük, hogy ha megint kimenne külföldre, akkor kb. 10%-al kapna több pénzt, mint anno, a lakás meg háromszor annyit ér, mint mikor vettük. Nagyon durva. Én el sem tudom képzelni, hogy aki most akar neki kezdeni, az miből vesz lakást. Jó, hogy mentek fel a fizetések, de nem háromszorosára, mint a lakás.
2020. nov. 16. 15:58
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

31 éves vagyok, dolgozom 5-6 éve. Már 18 évesen kollégiumban laktam, utána albérletben sokáig szobát bérelve. De még 30 éveim környékén is csak szobát béreltem relatív olcsón.

Nehéz helyzet, mert azt érzem, hiába gyűjtök, hiába dolgozom, mikor elkezdtem, számolgattam, azt mondta 3-4 év és talán lakásom lesz. Eltelt az idő és továbbra is azt számolgatom, hogy még évek kérdése.

Ráadásul egyedül is vagyok, párkapcsolatom soha nem volt tartós, utóbbi években szinte ismerkedési lehetőségem sem volt. Egyedül számolok, de így meg alig van esélyem hitelre, és ha veszek is lakást akkor az maximum egy Pesti panel lesz.

Az a brutális, hogy egy 1,5-2 szobás lepukkant panel 25-től indul átlagosan, egy jobb környéken meg simán 30 felett.

Csomó ismerősömnek vettek a szülei válság idején, ilyen 6-8 milliókért, nyilván a pénz és fizetés is más volt, de azért mégis. Pár éve még arról beszéltünk kinek van pénze 15-16 milliós lakásra. Most ott tartunk, hogy ennyiért garzon nincsen.

Igazából magam szemszögéből ezt látom:

Lakok albérletben, közben nézegetem az olcsóbb lakásokat, 30-35 nm 1-1,5 szobásakat. Ha találok elleszek abban, egyedül egy 1,5 szobás hosszú távon is elég lenne. Aztán olyan 40 évesen szerintem össze jönne annyi pénz, hogy váltsak egy nagyobbra/jobb környéken lévőre.

Olyan szempontból nem vagyok elkeseredett, hogy nem egyedi a helyzetem. Sok ismerősöm, munkatársam aki nem kapott lakást az 35-40 évesen jutott oda, hogy legyen neki saját, nyilván ott is nagy szórás az új építésű és a panel között, de legalább van.

2020. nov. 16. 17:24
 13/19 anonim ***** válasza:

18 évesen költöztem albérletbe egyetem alatt. Azt még a szüleim fizették (szobatársam is volt, így 30e/hó). Annyiba került mint itt a kolik, de mégis egy kicsit csendesebb volt.

Egyetem után már én fizettem, szobát béreltem. Párommal összeköltözve először együtt is szobát béreltünk lakás helyett 3 évig. Így jött össze az önerőnk. Most lakást bérelünk fél éve, de már a saját lakásunk megvásárlásának folyamatában vagyunk. Persze lesz benne hitel, de még mindig jobban kijövünk majd úgy, mint albérletben.

Szóval nálunk csak úgy jött össze az önerő, hogy lentebb adtuk az igényeket és maradtunk társbérletben. Rengeteg ismerősünk megszólt érte akkor, de most meg mi vagyunk az egyetlenek akiknek van önerője.

2 szobás lakás, ami most belefér a kategóriába, de nem zavar. Kezdőlépésnek jó lesz, úgy is közben lejár majd pár fundamenta és remélhetőleg 10 év múlva hitelmentes lesz, majd akkor költözünk nagyobba.

2020. nov. 19. 19:07
 14/19 anonim ***** válasza:

Előző vagyok (13.)

Hozzáteszem, hogy egyedül egyikünk sem tudott volna vásárolni. Akkor maradna nekem a szobabérlés, a férjemnek meg max egy garzonbérlés.

27/N

2020. nov. 19. 19:07
 15/19 anonim ***** válasza:
20 éves koromtól dolgoztam, 26 évesen költöztem el, akkor vettünk a párommal közösen lakást, az árának fele volt meg önerőnek ( ő is otthon lakott és gyüjtőtt mint én), a másik fele hitel.
2020. nov. 19. 21:21
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Különben ezért is van annyi szar házasság, meg kapcsolat, mert ugye együtt veszik meg szerencsétlenek a lakást, de még úgyis hitellel, aztán a válás azt jelentené, hogy egyik se bírja kifizetni a másikat, egyik se bírja egyedül fizetni a törlesztőt, ha meg eladják és visszafizetik a hitelt, a maradékot meg szétdobják, akkor alig marad valami, lehet menni vissza az albérletbe, ami majd esetleg az egy-két gyerekkel egyedül maradó szülőnek "álom" lesz anyagilag. Ott tart majd mint 20 évesen megint, csak épp még 1-2 gyerekkel. :/ Nagyon durván elszálltak az árak tényleg. Mi is nézegettük pár éve, hogy 16-17 millió egy lakás. Na most egy olyan mondjuk 22 és akkor kifogtad, hogy jó áron van. Mi meg 9 éve 7 millió alatt vettük. Az elmúlt kilenc évben nem lett a fizetés több mint 3x annyi.
2020. nov. 20. 14:19
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
16-os hozzászólásom mellé még azt is hozzátenném anyagilag, hogy a lakások árával mentek a bérleti árak is. Szóval mégnehezebb spórolni bérelt lakásból. Ezért is vágyik mindenki sajátra. Nekünk is fix volt a törlesztőnk, azóta már ki is fizettük, de mikor 9 éve felvettük 40 ezer volt a törlesztő (az önerőnk mellé) akkor még bérleti díj is 40-50 ezer volt. Most meg a törlesztő még mindig 40 lenne, ha nem fizettük volna már ki az egészet (fixet vettünk fel) de közben amit 40-50 +rezsiért adtak ki akkoriban az most 100 ezer + rezsi. Szóval ha van lehetőség lakást venni, akkor nem csoda, ha vesz az ember.
2020. nov. 20. 14:22
 18/19 anonim ***** válasza:
31%
16-17-es, én a párommal vettem lakást, szerencsétlen meg a nőnemű felmenőd.
2020. nov. 20. 17:19
 19/19 anonim ***** válasza:
51%
18# szar a házasságod, hogy magadra vetted? Nyilván azok a szerencsétlenek, akiknek a kapcsolata tönkrement, de anyagilag össze vannak kötve, mert egyik se akar visszacsúszni oda, ahol 20 évesen volt, főleg egy-két gyerekkel a tarsolyban.
2020. nov. 21. 03:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!