Azon mi bűn van, ha a Mamám heti 1-2 nap beutazik a oiacra és a délivel hazajön?
"De mi az "adott időszak" az öregeknek?"
Hát szerintem a reggel pont egy ilyen időszak, mert vérvételre sok esetben éhgyomorra kell menni, és ez egy elég tipikus vizsgálat, márpedig az időseknek elég sokszor kell orvoshoz menniük pl. vérvételre (meg más vizsgálatokra is, meg gyógyszert felíratni, stb.).
"Azt tudjuk mind, hogy a tanítás mikor kezdődik. Azt nem, hogy mi lenne az az időszak az időseknek, mikor csoportosan megindulnak."
Nem tehetnek róla, hogy az egészségügyben nem x órára hívják a nyugdíjasokat (mint ahogy az oktatásügyben az iskolásokat reggel 8-ra jellemzően).
"Ha megegyezünk országszinten, hogy ez 10-11 óra között van, én simán odafigyelnék erre."
Egyelőre nincs ilyen megegyezés. De megpróbálhatod megszervezni, nem rossz ötlet. Bár kétlem, hogy pl. éppen az egészségügy majd még ilyesmikre is oda fog figyelni...
Meg egyébként is: egy idős, már betegesebb embernél elég kiszámíthatatlan, hogy mikor, hány óra körül fogja úgy érezni magát, hogy el tud indulni akár orvoshoz (főleg, ha nem időpontra kell mennie), akár pl. vásárolni. Van olyan, hogy reggel érzi jobban magát, van olyan, hogy az egész délelőttje rámegy arra, hogy az emésztésével vacakol (háromszor megy vécére, míg egy fiatal egy menetben elintézi, stb.), az időjárás is befolyásolja a vérnyomását, meg millió ilyen. Pont ezért nyugdíjasok: mert már nem olyan kiszámítható, hogy munkaképesek lesznek-e egy adott napon, egy adott délelőtt, stb. vagy nem. Persze vannak fittebb nyugdíjasok, de azért a többségnek vannak gondjai.
"A postán is ki van írva, hogy mikor van a legforgalmasabb, ill. leglazább időszak, én lefotóztam, és megyek akkor, mikor kevesen vannak."
Na, tök jó. Akkor kérd meg a bkv-t, a volánbuszt, a mávot, stb., hogy mérjék fel ők is, hogy mikor vannak náluk a lazább időszakok és tegyék közzé, hogy bele lehessen kalkulálni.
Pecsrol biztos sokan utaznak orvoshoz mas telepulesre..
Onnan tudom hogy hova mennek, hogy ugyanott szallnak le es az odaig vezeto uton errol beszelgetnek.
Egyebkent allni nem azert baj mert kenyelmetlen. Ulni sem jobb ha melléd ul egy kellemes illatú egyen. Hanem mert kvra veszelyes. Nincs mibe kapaszkodni, epp hogy ra tudsz fogni az ules szélére es imadkozhatsz hogy ne fekezzen vagy ütközzon a busz, mert akkor benne leszel az esti hirekben hogy te vagy az egyetlen aldozat.
Persze most lehetne mondani hogy hat de a sofor miert enged fel tobbet.. Hat ja. De meg eggyel sem talalkoztam aki azt mondta volna hogy nincs hely, nem szallhat fel.
En fizetek a jegyert, ok nem. Teljesen irrelevans hogy kizermelte e mar a nyugdijas anno vagy nem. Semmi sem garantalja hogy amikor majd en leszek nyugdijas en is elvezhetem ezt az elonyt.
Egyebkent szanalmas allandoan azzal ervelni hogy hat de o kitermelte nekem az ingyen iskolat.. Eleve ingyenes az iskola, gimnaziumig semmit nem kellett fizetnem azert hogy iskolaba jarhassak ahogy senki masnak se(nem a felszerelesrol beszelek)
A masik dolog hogy most meg en termelem ki, hogy ingyen lássák el a korhazban.
"kvra veszelyes. Nincs mibe kapaszkodni, epp hogy ra tudsz fogni az ules szélére es imadkozhatsz hogy ne fekezzen vagy ütközzon a busz, mert akkor benne leszel az esti hirekben hogy te vagy az egyetlen aldozat.
Persze most lehetne mondani hogy hat de a sofor miert enged fel tobbet.. Hat ja. De meg eggyel sem talalkoztam aki azt mondta volna hogy nincs hely, nem szallhat fel."
Ezt a szolgáltatónál kéne jelezni lehetőleg tömegesen, akkor talán történhetne valami.
"szanalmas allandoan azzal ervelni hogy hat de o kitermelte nekem az ingyen iskolat.. Eleve ingyenes az iskola"
Hogyhogy eleve? :-O Eleve álltak az iskola falai a világ kezdete óta, eleve adott volt mindig is a világítás, a fűtés, a padok, a székek, stb., és eleve ott vannak benne a tanárok, akiknek nem kell enniük, lakniuk, tehát nincs szükségük fizetésre? Miről beszélsz? Az iskola akkor ingyenes, ha az állam úgy dönt, hogy ingyenes. És csak akkor tud úgy dönteni, ha valaki kitermeli, kitermelte.
"gimnaziumig semmit nem kellett fizetnem azert hogy iskolaba jarhassak ahogy senki masnak se(nem a felszerelesrol beszelek)"
Örülj neki, hogy ilyen körülmények közé születtél. Nem mindenkivel van ez így. De az, hogy neked ingyen iskola jutott, nem azt jelenti, hogy nulla anyagi ráfordítással építették fel neked az iskolát, nulla anyagi ráfordítással tartják fenn és üzemeltetik, hanem pont azt, hogy valaki ezeket kitermelte. Ha nem te, akkor nyilván más.
"most meg en termelem ki, hogy ingyen lássák el a korhazban"
Nem attól túlterheltek a kórházak, hogy ingyen kell ellátniuk a nyugdíjasokat, hanem attól, hogy ingyen látják el azokat is, akik pl. dohányzással meg drogozással gyilkolják saját magukat.
31-es, na de ha annyira beteg vagyok, hogy ingadozik a vérnyomásom, akkor el sem indulok sehova. Vagy kihívom az ügyeletet, vagy megrendelem a bevásárlást online.
Tudod, mit csinálok, ha NEKEM gyógyszer kell? (Csak mert nem csak az idősek járnak folyamat orvoshoz...) Írok emailt a dokinak, hogy a receptjeimet töltse fel a rendszerbe, elsétálok akármelyik patikába, és ott van. Ennyi.
Az a baj, hogy a legbonyolultabb, legnehezebben megszervezhető megoldást erőlteted. Nem lenne egyszerűbb, ha a néni betelefonálhatna az orvoshoz, hogy "csókolom, Jolika, tessék a felhőbe lőni a gyógyszereimet, köszönöm", hanem szervezzünk tüntetést, ami vagy bejön, vagy nem? (S tapasztalatok alapján nem.)
Ugyanígy meg lehet tanulni, hogy kell Auchan-ból rendelni. Nem ostobák az öregek, fel tudják fogni.
Latom nem tudtok elszakadni ettol hogy 'az a nyugdijas termelte ki neked az adójaval' mondattól. Mindennel szemben ezt az ervet allitjatok.
Attol meg hogy dolgozott es adot fizetett, mint mindenki most is, nem kell hasra esni.
Es az eredeti problema nem az volt hogy az o adojabol epitettek az iskolat.(az enyembol meg fent tartjak az allami kozlekedesi cegeket. Na es?) Hanem hogy sok nyugdijas pont azzal a busszal megy, amivel diakok es dolgozo emberek mennek dolgozni. Igy utobbiak kenytelenek allni. Ok mehetnenek mondjuk az egy oraval kesobbivel, de aki iskolaba vagy munkaba igyekszik reggel az nem teheti meg. Eljut az agyatokig mit dumalok?
Nem azt mondom hogy akkor a reggeli busszal nem utazhat egyetlen egy nyugdijas sem. Hanem azt hogy figyelemmel lehetnének erre a busztarsasagok es maguk a nyugdijasok is. Hogy ha mondjuk furdobe indulok akkor nem a reggel 7 órás busszal megyek, hanem a 9essel, mert az meg szinte ures, hisz a munkasok es diakok mar dolgoznak es tanulnak.
"megrendelem a bevásárlást online. ... Írok emailt a dokinak, hogy a receptjeimet töltse fel a rendszerbe ... Nem lenne egyszerűbb, ha a néni betelefonálhatna az orvoshoz, hogy "csókolom, Jolika, tessék a felhőbe lőni a gyógyszereimet ... meg lehet tanulni, hogy kell Auchan-ból rendelni. Nem ostobák az öregek, fel tudják fogni."
Szerintem sem ostobák. De szerinted tényleg ott tartunk, hogy tömegesen tisztában vannak vele, hogy mi az, hogy fellőni valamit a felhőbe? Hány öreget ismersz, akinek ez alap? És nem, tényleg nem ostobák, meg tudnák tanulni. Ha lenne, aki megtanítsa nekik. De tanítottál már öreget arra, hogy a számítógép, az internet, a felhő az hogy s mint? Azért eltart egy darabig, ha eddig nem használtak számítógépet, vagy csak alig, hidd el. És egy egész országnyi öreget kéne hipp-hopp felfejleszteni számítástechnikailag - és nem mellesleg ellátni eszközökkel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!